Pátek, 29. března 2024

Reaktor s dírou jako ananas

Reaktor s dírou jako ananas
Inspektoři nevěřili svým očím. V plášti jaderného reaktoru byla díra o velikosti ananasu. Proč? Kvůli podvodům pracovníků atomové elektrárny Davis-Besse v americkém Ohiu. Teď za to budou pykat. Hrozí jim tresty až do 25 let vězení. Jejich zaměstnavatel, firma FirstEnergy Nuclear, zaplatí podle dohody z minulého týdne nejvyšší pokutu v historii amerického jaderného průmyslu: 28 miliónů dolarů (asi 700 miliónů korun). Společnost si navíc nesmí tyto náklady kompenzovat zvýšením cen energie pro své zákazníky.
Zaplacením pokuty ministerstvu spravedlnosti a přiznáním viny se firma vyhne dalšímu soudnímu stíhání. Již minulý rok musela zaplatit v jiném soudním řízení za stejný přečin Komisi pro regulaci jaderné energetiky pokutu ve výši 5,45 miliónu dolarů. Akcie FirstEnergy se kvůli tomu propadly minulý pátek na newyorské burze o 1,2 procenta. FirstEnergy vlastní ve Spojených státech 16 elektráren a má přes čtyři milióny zákazníků.
Podle dosavadního šetření tři pracovníci společnosti padělali dokumenty o čištění a prohlídkách reaktoru v letech 1996, 1998 a 2000. Nedbali ani varování americké Komise pro jadernou energetiku, že reaktory stejného typu jako ten jejich mohou mít trhliny. Naopak přesvědčovali komisi, že reaktor nemá být odstaven až do plánované výměny paliva v dubnu 2002. Měsíc před tím ale dělníci zjistili, že obal reaktoru je u víka prorezlý a je v něm díra. Inspektoři komise pak nařídili okamžité zastavení elektrárny. Společnost tvrdí, že údržbu zanedbali tři místní inženýři, které nyní čeká soud. Ti ovšem trvají na tom, že odstávky a údržbu neprovedli na žádost manažerů společnosti a jsou jen obětními beránky.
V tom, že potrestána by měla být hlavně společnost, s nimi souhlasí i kongresman Dennise Kucinich. Tvrdí, že výše pokuty je pro firmu směšná, protože představuje pouhé jedno procento zisku společnosti za rok 2004. A také požaduje, aby firmě byla odebrána licence na provozování elektrárny Davis-Besse. "Firma vážně ohrozila zdraví miliónů občanů severního Ohia," tvrdí Kucinich.
Naproti tomu David M. Uhlman, šéf oddělení zločinů proti životnímu prostředí na americkém ministerstvu spravedlnosti, tvrdí, že pokuta je vysoká dost. Podle něj dokonce dostala FirstEnergy exemplární trest, který bude varováním pro všechny provozovatele jaderných reaktorů v USA, že stát s nimi naloží "krutě", pokud se budou pokoušet lhát.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů