Úterý, 16. dubna 2024

Evropané chtějí podporu obnovitelných zdrojů

Evropané chtějí podporu obnovitelných zdrojů

České veřejné mínění považuje za řešení energetických problémů investice do obnovitelných zdrojů, snižování plýtvání a vyšší zdanění vysoké spotřeby energie. Naopak jen malá část veřejnosti sází na rozvoje jaderných reaktorů. Ukázal to poslední Eurobarometr, reprezentativní průzkum veřejného mínění, který ve všech zemích unie organizuje Evropská komise [1].

 

Jasný názor,  že Evropská unie má jít cestou obnovitelných zdrojů energie, dali najevo obyvatelé všech 25 států EU, které oslovili tazatelé v rámci nejnovějšího průzkumu Eurobarometer, zaměřeného na postoje k otázkám energetiky.

 

Kdyby měly jednotlivé evropské vlády rozhodovat o tom, kam v energetice upřít své síly, poradilo by jim 48 % Evropanů investovat do solární energetiky, 41 % větší podporu výzkumu nových technologií (vodík, čisté spalování uhlí, apod.) a 31 % další rozvoj větrné energie. Podle téměř čtvrtiny obyvatel EU by měly vlády přijímat takové právní předpisy, které by vedly ke snížení závislosti na ropných produktech (23 %). Investice do nových jaderných elektráren by uvítal pouze každý osmý Evropan (12 %).

 

Co by své vládě doporučovali Češi? Nejvíce investice do výzkumu nových technologií (46 %), následované podporou solární energetiky (41 %) a větrnými elektrárnami (25 %). Více než třetina (35 %) z nás by uvítala nové regulace, vedoucí ke snížení spotřeby ropy. Jaderné reaktory coby řešení podporuje pak 17 % Čechů.

 

Průzkum se zabýval také otázkou, co je třeba udělat, aby se spotřeba energie snižovala. Na prvním místě dotázaní zmiňovali více informací o efektivním využívání energie (43 %) a v těsném závěsu následovalo doporučení zohlednit energetickou náročnost v nastavení daní (40 %). Třetina dotázaných Evropanů (32 %) by přivítala přísnější standardy pro spotřebu energie u jednotlivých spotřebičů.

 

U Čechů má nejvyšší ohlas zdanění vysoké spotřeby energie. Zohlednit ji v daních by chtělo 59 % dotázaných. Průzkum tedy ukázal silný mandát ekologické daňové reformě, která spočívá v přesunu zdanění z pracovních míst na spotřebu energie a přírodních zdrojů. Ale i u nás bychom chtěli vědět víc o tom, jak být energeticky úspornější (36 %).

 

Lidé se také snaží zohledňovat energetickou spotřebu při vlastních nákupech. Při pořizování auta je velmi důležitá 59 % zákazníků v EU, stejně jako při koupi chladničky (58 %). Češi jsou při vlastních nákupech ještě odpovědnější, než je průměr v EU. Zohledňují spotřebu i u malých spotřebičů, jako jsou žárovky (velmi důležité to je pro 55 % českých respondentů, zatímco průměr EU je 43 %), při nákupu ledničky hledí na spotřebu u nás skoro každý (83 %, což je nejvíc v EU-25) a stejně tomu je při nákupu automobilu (82 %, opět nejvyšší hodnota v EU).

 

Téměř polovina Evropanů by byla ráda, aby se o energetické politice rozhodovalo na evropské úrovni (47 %), úroveň národní by preferovala zhruba třetina dotázaných (37 %). EU by měla mít v energetice hlavní slovo i podle Čechů – tuto pravomoc by jí svěřilo 48 % českých účastníků průzkumu, zatímco 43 % by rozhodování o energetice chtělo nechat na pražské vládě.

 

 

Kompletní zpráva z průzkumu ke stažení:

http://europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/ebs/ebs_247_en.pdf

 

Poznámky:

[1] Průzkum probíhal od října do listopadu 2005. Zúčastnilo se ho 29 430 respondentů ze všech zemí EU-25, z toho 1 161 obyvatel České republiky.

 

Další informace:

http://europa.eu.int/comm/public_opinion

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů