Pátek, 29. března 2024

Volebním lídrem Zelených bude v Královéhradeckém kraji ochránce lidských práv Stanislav Penc

Volebním lídrem Zelených bude v Královéhradeckém  kraji ochránce lidských práv Stanislav Penc

Týniště nad Orlicí, 29.ledna 2006 - Stranu zelených povede v Královéhradeckém kraji ve volbách do Poslanecké sněmovny známý ochránce lidských práv, bývalý disident  a ekologický zemědělec Stanislav Penc. Rozhodli o tom delegáti sobotní krajské konference v Týništi nad Orlicí.

Do politiky se tak vrací výrazná osobnost disentu a polistopadové politické scény. „Naše politická reprezentace potřebuje alternativu, která vrátí do politiky lidskost a občanskost. Zájem o potřeby lidí musí být pro politika přednější než  sledování vlastního prospěchu či upevnění mocenských pozicí jednotlivých politických klik. Zelení jsou právě tou alternativou, která přinese témata ochrany lidských práv, prevence zneužití moci ze strany  státu a potřebu kontrolních mechanismů v systému výkonu státní moci,“ řekl Penc. „Zelení jsou na straně občana a udělají vše proto, aby úřady podléhaly účinné kontrole, aby začaly fungovat transparentně, s respektem k lidem. Kupříkladu není možné, aby kontrola případného zneužití moci represivními složkami byla svěřena resortu vnitra.“

Stanislav Penc již šest let bydlí „na samotě u lesa“ v obci Milkovice v Českém ráji, kde ekologickým způsobem hospodaří na statku s rozlohou 25 hektarů a věnuje se například chovu koz. „Jedná se o specifický životní styl, který mi přináší spokojenost a vyplývá z toho, že jsem zelený svým myšlením a cítěním,“ vysvětluje Penc.

Na druhém místě hradecké kandidátky je pracovnice Nejvyššího kontrolního úřadu Monika Štayrová z Hořic v Podkrkonoší. Chce se zaměřit na prevenci korupce, vytvoření podmínek pro „neúplatnost“ špičkových úředníku a zvýšení jejich odbornosti a kvalifikace, prosadit zpřísnění zadávání veřejných zakázek ve státní správě.

Třetí příčku krajské kandidátky obsadil bývalý náměstek ministra zemědělství a kandidát na stínového ministra zemědělství Tomáš Zídek, vedoucí odboru rozvoje zemědělství a venkova Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Zídek je odborník na ekologické zemědělství, podpoří přísun nových podpor do oblasti rozvoje venkova z evropských fondů, zaměří se na dostupnost nejkvalitnějších biopotravin pro školy.

Z místních témat se chtějí zelení na Královéhradecku řešit problematiku výstavby spalovny odpadu v areálu elektrárny Opatovice a zabránit dovozu odpadu ze zahraničí.

 

Kontakty a další informace

 

Stanislav Penc

volební lídr Strany zelených

v Královéhradeckém kraji  

mob. 420 605 701 081

info@kozy.cz

 

Monika Štayrová

Strana zelených

mob. 420 776 578 265

class=MsoNormal>stayr@seznam.cz

 

Tomáš Zídek

Strana zelených

mob. 420 603 702 910

class=MsoNormal>tomaszidek@quick.cz

 

Džamila Stehlíková

místopředsedkyně Strany zelených

pro styk s veřejností

mob. 420 724 207 917

class=MsoNormal>dzamila.stehlikova@zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů