Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čínská tisková agentura Nová Čína dnes uveřejnila rozhodnutí čínské Státní rady, týkající se posílení geologické práce. Státní rada v dokumentu vyzvala k další otevřenosti geologické sféry, zvýšení výrobní efektivity a úrovně težišť, vypracování stabilních a jasných předpisů a politiky, k ochraně zákonných práv zahraničních podniků, zabývajících se těžbou nerostných zdrojů, k aktivní podpoře přísunu zahraničního kapitálu a pokročilé techniky i řízení.
Čínská státní rada ve svém dokumentu povzbuzuje domací podniky k investicím v zahraničí do těžby nerostů.

Severní Čechy/Meziboří - Přečerpávací vodní elektrárna (PVE), kterou chce firma Hydropower postavit v Šumenském údolí nad Litvínovem, budí emoce. Zatímco zástupci firmy tvrdí, že elektrárna bude bezpečná a prospěšná, někteří lidé a odborníci s její stavbou nesouhlasí. "Osobně nejsem pro stavbu elektrárny, ale jsou tu zastupitelé, kteří by její stavbu uvítali," říká otevřeně starosta Meziboří Petr Červenka. "Ale definitivně se rozhodnu až na základě všech objektivních informací," dodává s tím, že až bude znát všechny detaily stavby, jeho názor se možná změní. "Stavba řeší protipovodňovou ochranu údolí, zadrží vodní srážky či zabezpečí vodu pro širší časové užití," vypočítává výhody elektrárny Jaroslav Novák z firmy Hydropower. Podle něj dá elektrárna, jejíž stavba by měla trvat 5 až 10 let a příprava rok až dva, práci mnoha lidem. "Při stavbě přinese pracovní příležitosti pro 1200 lidí. Potom v ní bude pracovat 50 až 60 lidí," říká Novák. "Studie ukazuje, že stavba nebude mít vliv na přírodu a prostředí," tvrdí však Novák. Jiní odborníci jsou zase jiného názoru.

Bezdomovkyňa z Bosny a Hercegoviny, ktorá pri prehrabávaní odpadkov našla 25.000 eur, pravdepodobne o tieto peniaze príde, keďže si ich pravosť bola neprezieravo overiť v tamojšej banke.
Fadila Cirhanovičová (52) zo Zenice uviedla, že nemohla uveriť vlastným očiam, keď peniaze objavila. Obávala sa, že môže ísť o falzifikáty. Vzala preto bankovky do banky, aby jej tam potvrdili ich pravosť.
Manažéri peňažnej inštitúcie pravosť potvrdili, avšak peniaze skonfiškovali a postúpili ich polícii. Fadila sa totiž priznala, že ich našla. Dúfa však, že jej statočnosť sa napokon dočká odmeny, ktorá by mohla zmeniť celý jej život.

Českým přírodovědcům se podařil "husarský kousek", měli "štěstí" a při svém výzkumu na Borneu a zaznamenali výskyt Hulmana běločelého, Presbytis frontata. Vědecké obci byla existence tohoto druhu známa ale neexistovali žádné záběry. V odborné literatuře byla k dispozici pouze kreslená vyobrazení. Zásluhou českých vědců jsou k dispozici filmové  záznamy a další podrobnější údaje o tomto druhu. Je však smutné, že celý vědecký výzkum a jeho pokračování je ohroženo nedostatkem finančních prostředků.

V močálech indonéského ostrova Sumatra a také v malajsijské části ostrova Borneo byla objevena nejmenší dosud známá ryba na světě.
Ryba s latinským názvem Paedocypris je vzdáleným příbuzným kapra a měří necelých osm milimetrů.
Drobný živočich se živí planktonem a jeho přirozeným prostředím jsou močály a rašeliniště.
Vědci ale tvrdí, že jeho dlouhodobé vyhlídky nejsou dobré z důvodů rychlé destrukce tohoto biotopu lidskou činností.

Náměstek čínského ministra zemědělství Zhang Baowen nedávno uvedl, že Čína bude energicky rozvíjet ekologickou zemědělskou výrobu, racionálně používat chemických hnojiv a insekticidů a komplexně využívat slámu a bioplyny, rovněž zlepšovat venkovské ekologické prostředí a stimulovat rozvoj venkovské cyklické ekonomiky.
Podle tohoto ministra čínské ministerstvo zemědělství v současnosti i v budoucím období zesílí správu orné půdy, v širokém měřítku aplikuje pokročilé pěstitelské technologie, zdokonalí zemědělská vodohospodářská zařízení a bude široce popularizovat zemědělské techniky šetření vodou.

Sdružení Calla a Ekocentrum Volary pořádají výstavu fotografií "Příroda Boletic", která se přesouvá z Kájova do Volar. Od prvního února do konce měsíce bude výstava přístupna veřejnosti v přízemí městského úřadu. Záměrem akce je představit občanům města sousedícím s Boleticemi unikátní pohled na zdejší přírodu a upozornit na nutnost její ochrany.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů