Čtvrtek, 18. dubna 2024

Komunisté životní prostředí nechrání

Komunisté životní prostředí nechrání

Překvapilo mne tvrzení Štěpána Kotrby o údajném "zezelenání" komunistů, jelikož podle mých zkušeností obvykle právě komunisté (jak v českém, tak v evropském parlamentu) hlasují proti většině návrhů směřujících k udržitelnému rozvoji.

Přečetl jsem si proto návrh volebního programu KSČM, na který odkazujete v článku. Oněch pár "zelených" bodů jsem však v rudé záplavě měl problém vůbec najít. A jejich formulace mne zděsila.

Seznámil jsem se za život s řadou ekologických politik nebo strategii udržitelného rozvoje, ale tohle je opravdu otřesné. Kromě pár líbivých floskulí a la "zohledňovat soulad ekologických a národohospodářských priorit" NIC. Žádný cíle, žádné nástroje ... a jak si komunisté onen soulad priorit představují v praxi asi nejlépe ilustruje jejich podpora pro zboření dalších severočeských obcí ve prospěch těžby uhlí.

Nezlobte se, tohle se za "rudozelený program" nedá považovat ani v nejfantastičtějším snu. Tohle na mne spíše dělá dojem, že bylo opsáno že závěru 15. nebo 16. sjezdu KSČ z 80. let, kde místo RVHP bylo autory dosazeno EU. Snad jen zkratku EIA dodali.

Ostatně rétorika "šéfa" českých komunistů v Bruselu - soudruha Ransdorfa - hřímajícího např. proti návrhu reformy chemické politky REACH nesvědčí o valnému zájmu KSČM o životní prostředí. Není divu, že klub severské zelené levice je podle zpráv z Bruselu z chování a postojů českých komunistů značně zklamán.

Za vyložený výsměch voličům považují bod slibující: "Garantování práva občanů dozvědět se o ekologických dopadech staveb v jejich okolí a právo účastnit se správních řízení. " Mohu Vám v případě zájmu doložit spoustu inciativ českých komunistů PROTI účasti veřejnosti v rozhodovacím procesu a PROTI právu majitelů pozemků bránit se stavbám ohrožujícím životní prostředí.

Jistě znám i pár přesvědčených komunistů, kteří jsou v oblasti ochrany životního prostředí aktivní. Ale ti si stěžují, její názory ve straně málokdo neposlouchá a ani komunistikce Haló noviny nechtějí tisknou jejich texty.

Miroslav Šuta

Zdroj:Britské listy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů