Pátek, 19. dubna 2024

Zelená kancelář učila jihočeské obce, jak šetřit peníze i přírodu

Zelená kancelář učila jihočeské obce, jak šetřit peníze i přírodu

ČESKÉ BUDĚJOVICE -- Projekt Zelená kancelář učil 11 jihočeských obcí, jak šetřit peníze a zároveň životní prostředí. Postarala se o to jihočeská ekologická společnost Rosa, která nyní na základě ročních zkušeností s chodem těchto radnic sestavila manuál s radami, jak mohou obce jednoduše a bez nákladných investic dosáhnout ekologičtějšího provozu. Rosa zkoumala hlavně používání papíru a kancelářského materiálu, nakládání s odpady, ekologický úklid a hospodaření s vodou.

"Největším úspěchem je, že se nám podařilo ukázat, že ekologicky šetrný provoz může v praxi velmi dobře fungovat a ještě může obec díky němu ušetřit. Teď chceme toto povědomí šířit dál," řekl dnes novinářům Pavel Hrubý ze společnosti Rosa.

Obce, které se do projektu zapojily, dostanou Příručku pro zelené nakupování s instrukcemi, jaké výrobky pro úklid i běžný chod úřadu nakupovat, jak využívat materiál a energii. Tento návod bude k dispozici i dalším radnicím a veřejným institucím, například při setkání zástupců Jihočeského kraje se starosty.

Obdobný projekt pro obce dosud v Česku neexistoval, zkušenosti s ekologickým provozem ale mají například na ministerstvu životního prostředí či v úřadu ombudsmana.

Aktivně se do projektu zapojila například radnice v Ledenicích u Českých Budějovic, která se od letošního ledna zaměří na ekologický úklid v devíti obecních budovách, včetně škol a radnice. Po poradě s odborníky bude používat výhradně čisticí prostředky, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Městský úřad v Nových Hradech začal například třídit odpad a vyměnil žárovky za úsporné zářivky. Plánuje také zavést ekologický úklid v budově radnice i ve školách a školní družině.

V Chyškách na Písecku se soustředili na svoz tříděného odpadu, který zajišťuje místní družstvo. Osvědčily se jim kontejnery vlastní výroby, které mají stěny z pletiva. "Lidé do nich nedávají tolik smetí, protože je vidět dovnitř," řekl dnes ČTK starosta Chyšek Miroslav Maksa. Projekt Zelená kancelář dal Chyškám podle něj spoustu dalších námětů, například při nákupu techniky, která nezatěžuje životní prostředí. "Nyní se chystáme rozšířit třídění odpadů ve škole," dodal Maksa.

Alena Binterová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů