Pátek, 29. března 2024

Milion korun pro environmentální projekty

Milion korun pro environmentální projekty
Od 26. ledna do 3. března 2006 přijímá Nadace Partnerství žádosti o finanční podporu ze svého Základního grantového programu, podporujícího zejména projekty zaměřené na ochranu životního prostředí na celonárodní úrovni, ale i lokální projekty neziskových organizací a místních samospráv.

„Základní grantový program se zaměřuje zejména na oblasti, kterým nevěnuje dostatek pozornosti stát, samospráva ani jiné nestátní zdroje. Maximální výše grantu bude tentokrát 200 000 Kč a celkově v první polovině roku 2006 rozdělíme přibližně 1 mil. Kč,“ uvedl František Brückner z Nadace Partnerství.

 

Finanční podpora nadace se soustřeďuje na praktickou činnost při ochraně přírody a krajiny, na zapojení občanů a jejich sdružení do řešení místních problémů i na projekty usilující o lepší informovanost o aktuálních problémech životního prostředí, podpůrné kampaně za prosazení změn zákonů, a zároveň činnost podporující aplikaci existující legislativy. „Důležitou prioritou je pro nás rozvoj regionů a hledání příznivé rovnováhy mezi ochranou kulturních a historických hodnot přírody a krajiny a jejich využití člověkem, tedy projekty, které mají příznivý vliv na životní prostředí a současně posilují místní ekonomiku,“ doplnil Brückner.

 

V podzimním kole kromě rozvoje klasických aktivit, jako je ekologické poradenství a vzdělávání, získaly podporu také projekty zaměřují se na konkrétní palčivá témata (kampaň Dětí Země Plzeň, jejíž cílem je poukázat na problematiku nelegálních billboardů). Nadace podpořila také praktickou ochranu přírody (například ohroženého druhu sýčka obecného) či informační kampaně (projekt Hnutí DUHA představující přírodní a turistické hodnoty Šumavy). Finanční příspěvek získala i celostátní anketa Ropák roku a pilotní projekt Pražských matek „Bezpečné cesty do škol“.

 

Výsledky jarního kola budou zveřejněny na webu Nadace Partnerství po nejbližším zasedání správní rady, přibližně 6 týdnů po uzávěrce. Druhé, podzimní kolo pak bude přijímat žádosti do 6. října 2006. Více informací a nový formulář žádosti o grant najdete na www.nadacepartnerstvi.cz.

 

 

Poznámky:

* Základní grantový program Nadace Partnerství je významným finančním zdrojem pro ekologické projekty v Česku. Zaměřuje se zejména na oblasti, kterým nevěnuje dostatek pozornosti stát, samospráva ani jiné nestátní zdroje. Hlavním cílem je podporovat účast občanů a jejich sdružení na věcech veřejných, a to prostřednictvím podpory aktivit řešících lokální i celostátní ekologické problémy. Prostředky jsou rozdělovány dvakrát ročně, jedná se celkem o přibližně 3, 5 mil. Kč za rok.

 

* Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující ekologické projekty ve všech regionech České republiky. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 160 milionů korun už na 1700 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership. Nadace je příjemcem příspěvku do nadačního jmění z Nadačního investičního fondu.

 

Tisková zpráva Nadace Partnerství,

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů