Čtvrtek, 28. března 2024

Uspořádejte také den bez aut – výzva 130 primátorům a starostům

Uspořádejte také den bez aut – výzva 130 primátorům a starostům

Na konci ledna rozeslal ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar primátorům a starostům 130 středních a větších českých a moravských měst dopis, ve kterém je přizval k účasti na letošním ročníku Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut, které se již tradičně uskuteční v září (ETM 16. – 22. září a EDBA 22. září).

 

„Chtěli jsme starosty a primátory informovat s dostatečným předstihem, aby měli čas si účast svých měst rozmyslet a vše řádně připravit,“ vysvětluje Kašpar, proč zástupce samosprávy ministerstvo oslovuje už na počátku roku. Pokud se chtějí v roce 2006 do EDBA a ETM zapojit, musí reprezentace města přijmout takzvanou Chartu ETM a EDBA. Příprava konkrétních akcí, kterými se město do obou osvětových aktivit k ekologicky šetrnější a bezpečnější dopravě zapojí, zabere také svůj čas.

 

Proč by se města měla EDBA a ETM zúčastnit? Obě akce mohou propagací alternativních forem dopravy a důrazem na bezpečnost cyklistů a chodců pomoci ve zvládání negativních následků dopravní zátěže, především z individuální automobilové dopravy. Ta znamená zvýšení znečištění ovzduší především oxidy dusíku, ale také prachem a přízemním ozónem. Doprava zvyšuje také hlukovou zátěž, znepříjemňuje lidem pobyt na ulicích a znamená nebezpečí pro pohyb pěších a cyklistů, především dětí.

 

Ministerstvo životního prostředí obě akce v rámci České republiky koordinuje. V roce 2005 se Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility zúčastnilo 34 českých a moravských měst včetně krajských měst České Budějovice, Hradec Králové, Ostrava, Olomouc, Plzeň a Praha.

 

Zástupci měst se mohou obrátit na národní koordinátorku EDBA a ETM Mgr. Evu Veverkovou (eva_veverkova@env.cz, tel.: 267 122 139). Informace o minulých ročnících EDBA a ETM najdete na adrese www.env.cz/edba.

 

Další informace:

http://www.env.cz/edba

http://www.22september.org

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů