Pátek, 29. března 2024

ALLÁH JE HNACÍM MOTOREM EKOLOGIE

ALLÁH JE HNACÍM MOTOREM EKOLOGIE

Připadá vám ten titulek nesmyslný? Jak se to vezme. George Bush přednesl ve středu projev o stavu Unie a v něm se zmínil, že by bylo dobré, kdyby vědci rychle vynalezli výkonější baterie pro hybridní a elektrické pohony automobilů. Zároveň zdůraznil, že USA se musí snažit zredukovat dovoz ropy z nebezpečných částí světa. A ropu by měly nahradit jiné zdroje energie. Bush chce proto investovat do výzkumu bezemisních elektráren, solárních a větrných energií a bezpečné jaderné energie.

Podobnou situaci už Amerika jednou zažila. Bylo to v 70. letech, v době tzv. ropného šoku, kdy se arabští šejci rozhodli, že za své černé zlato bude Západ platit o hodně víc. Výsledkem byla nejen ekonomická krize, ale také obrovský vzestup ekologického vnímání světa. Najednou se začalo vážně debatovat o tom, proč musí automobil spolykat dvacet litrů benzínu na sto kilometrů, když přece stačí deset. Ekologický pohled na svět byl v té době už mnoha vědcům či intelektuálům vlastní, snažili se ho prosadit do všeobecného povědomí, ale teprve ropná krize a s ní spojený ekonomický tlak z něho udělal atraktivní životní styl pro všechny. Dá se říct, že Západ vyšel z téhle lekce posílen a s vyšší kvalitou života.

Teď se situace opakuje. Nestabilní blízkovýchodní region s všudypřítomným islámským výkladem světa a terorismem nutí Západ k tomu, aby ropu už úplně vyřadil ze seznamu nezbytného zboží. Pokud se to skutečně za několik desítek let podaří, bude to stejně radikální změna, jako když bylo uhlí nahrazeno právě ropou. Západní svět na tom obrovsky vydělá a posune ho to zase o kus dál. Arabský svět, pokud si mezitím nenajde jiné zdroje zisku, mohutně prodělá.

Bushova slova jsou dobrým důkazem toho, že svět se skutečně řídí především ekonomickými zájmy, jednoduchými lidskými potřebami typu „mít“. Lidé chtějí dobře žít, mít co jíst a kde bydlet. Myslet a žít ekologicky jde nejlépe tehdy, když je to ekonomicky výhodné. A čím více se bude islámský svět radikalizovat, tím výhodnější bude, aby se Západ zbavil ekonomických vazeb s tímto světem. Skoro by se z toho dala vyvodit ďábelská úvaha: čím více islámského terorizmu, tím rychlejší bude práce vědců na tom, jak sestrojit auto, do kterého nebudeme lít benzín nebo naftu. Ostatně George Bush hovoří o tom, že svět je ve válce s terorismem – a celá druhá světová válka byla vedle všemožných ztrát zároveň obrovským technologickým pokrokem. A přispěla i k urychlení vývoje v oblasti jaderné energie.

Díky Usámovi, Ahmadínežádovi a dalším mohamedánským fanatikům je dnes tedy Západ nejen ve válce, ale je také vyburcován ze svého energetického stereotypu. Současný střet západní civilizace s Alláhovými dětmi je vlastně šancí, jak udělat svět lepší. To jsou tedy paradoxy.

Zdroj: Reflex

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů