Úterý, 23. dubna 2024

Ambrozek: Na cyklostezky by mělo jít víc peněz

Ambrozek: Na cyklostezky by mělo jít víc peněz

Významně vyšší než dosud by měla být podle ministra životního prostředí Libora Ambrozka podpora, která směřuje ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) obcím a krajům na budování cyklistických stezek. Ministr to napsal v dopise [1], který včera odeslal svému vládnímu kolegovi, ministru dopravy Milanu Šimonovskému.

V loňském roce investoval SFDI do výstavby cyklostezek 63,1 milionu korun. To je zhruba 0,12 % jeho rozpočtu, který činí 53,22 miliardy [2]. Nejvyšší podíl dotací z fondu činí výstavba pozemních silnic a potřebné investice do železničních koridorů. „To je samozřejmě logické. Požádal jsem ale kolegu Šimonovského, aby do cyklistické dopravy směřovalo alespoň jedno procento dotací z fondu, tedy zhruba půl miliardy korun,“ vysvětluje ministr Ambrozek.

Ministr Šimonovský v září 2005 při zahájení Evropského týdne mobility v Hluboké nad Vltavou oznámil, že zvyšuje objem prostředků, které jsou pro cyklostezky v SFDI k dispozici pro letošní rok na dosud bezprecedentních 100 milionů korun. Již tehdy ale na stejném místě vyslovil ministr Ambrozek stejné přání jako nyní – tedy aby se podpora cyklostezek zvýšila až na 1 % rozpočtu SFDI.

„Výstavba kvalitních a bezpečných cyklostezek je, zejména v zastavěných částech měst, značně nákladnou záležitostí,“ říká Libor Ambrozek. V průměru může dosáhnout cca 4 milionů korun za 1 km, ovšem v případě technických komplikací (např. přemostění) může být cena kilometru bezpečné cyklostezky ještě vyšší [3]. „V roce 2005, kdy SFDI na cyklostezky uvolnil 63 milionů korun, byla poptávka ze strany obcí ve výši 252 milionů. Nemám žádné obavy o nedostatek kvalitních projektů v různých regionech republiky,“ říká poradce ministra Ambrozka pro dopravu Aleš Kuták. „Klíčové ale je, aby města také sama začala uplatňovat zásadu, že veškeré rekonstrukce a stavby nových komunikací ve městech musí s cyklistickou dopravou počítat. Od projektu až po realizaci,“ dodává Kuták.

„Kvalitní cyklostezky nejsou jen pomocí pro samotné cyklisty. Pomohou také plynulosti dopravy ve městech, přispívají k lepšímu zdravotnímu stavu obyvatel, ale hlavně znamenají skok ve zvýšení bezpečnosti dopravy,“ říká Jiří Bendl, který za MŽP pracuje v expertní skupině pro dopravu a životní prostředí při Evropské komisi [4]. O přínosech cyklistiky pro města i jejich obyvatele pojednává i série tří publikací o zklidňování dopravy, které vydalo MŽP [5].

Poznámky:

[1] Kopie dopisu je k dispozici na stránkách MŽP (http://www.env.cz) v rubrice Tiskové zprávy.

[2] Výstavbu cyklostezek finančně podporují také samotná města a  kraje, směřuje na ni ale i podpora z některých evropských fondů. Z prostředků Ministerstva pro místní rozvoj šlo na cyklostezky v roce 2005 54,4 milionu korun.

[3] Řada konkrétních příkladů kvalitních cyklostezek v ČR je k dispozici např. na stránkách Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy v ČR http://www.cyklostrategie.cz.

[4] Podle statistik dopravní Policie ČR zemřelo v roce 2005 při dopravních nehodách 93 cyklistů, těžce zraněno bylo dalších 495 a lehce 3 252. Řidiči motorových vozidel (osobních i nákladních aut a motocyklů) jsou přitom viníky 92,6 % nehod, cyklisté zaviní pouhé 1,4 % z nich. U nehod, při nichž někdo zemře, je tento poměr 90,1 % ku 4,5 %.

[5] Publikace Cyklistika pro města, Děti na cestě a Města pro lidi, obsahující množství konkrétních příkladů ze zahraničí i z ČR, včetně užitečných rad pro představitele obcí a krajů jsou k dispozici ke stažení na http://www.env.cz/edba.

 

Další informace:

http://www.cyklostrategie.cz

http://www.sfdi.cz

http://www.policie.cz/statistiky/nehody.html
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů