Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ÚSTÍ NAD LABEM/DUBÍ - Zpět do Německa se včera večer přes česko-německý hraniční přechod Cínovec vrátil jeden kamion s ilegálním odpadem.
V Dubí na Teplicku stály celkem čtyři kamiony, které objevili severočeští celníci počátkem ledna v areálu velkokapacitního kravína v Libčevsi na Lounsku. Zbylé tři se vrátí, až budou vyřízeny všechny formality na příslušném německém úřadu, řekl mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý. Dopravce poslal do Dubí řidiče, který musel celníkům zaplatit poplatek 5000 korun za střežení nákladu. Nejedlý očekává, že zbylé kamiony se vrátí do Německa koncem února, nebo začátkem března. Původcem odpadu byla podle ministerstva životního prostředí německá společnost v Halle. Proto ministerstvo odeslalo tamnímu příslušnému úřadu žádost, aby zajistil vrácení odpadu do Německa. Německé úřady v Halle začaly kvůli ilegálnímu vývozu odpadů do ČR vyšetřovat německou společnost Dux. Firma z Halle figuruje v dovozních prohlášeních, jimiž se u nás prokazovali řidiči, kteří přiváželi komunální odpad deklarovaný jako plasty. Právníci společnosti tvrzení odmítají.

Lounsko, Žatecko, Podbořansko - Výrazné snížení škodlivých látek v ovzduší přinese provoz desítek a stovek větrných elektráren, které se plánují stavět v ČR včetně našeho regionu. Je to hlavní argument ekologických organizací, které vyjadřují podporu tomuto záměru.
Například firma Viventy plánuje v několika lokalitách vystavět větrníky o výkonu dva megawatty, jež vyrobí energii pro 1200 domácností. Další soukromý investor, Zelená energie, plánuje po měřeních větru na Podbořansku dokonce tři megawattové stavby. Jedna taková může zásobovat až 2 tisíce domácností. "Projekty, se kterými lze v Česku realisticky počítat do roku 2010, by měly snížit emise oxidu uhličitého o množství, které se rovná provozu půl milionu automobilů, " uvedl Karel Polanecký z ekologického Hnutí Duha, specialista na větrné elektrárny.
Do roku 2010 odhaduje ministerstvo životního prostředí investice do obnovitelných zdrojů elektrické energie -slunce, vítr, voda a biomasa -až na 50 miliard korun. Například Zelená energie chce postavit na Kněžicku a Morsku 14 větrníků. "V takovém případě by naše investice dosáhla jen v této lokalitě 1,2 miliardy korun," uvedl jednatel firmy Silvao Siber.
"Větrné elektrárny mohou podstatně omezit exhalace a zároveň snižují závislost ekonomiky na uhlí a uranu," dodal K. Polanecký.
I přes některé výhody mají větrníky řadu odpůrců.

Občanské sdružení NaKole, provozovatel úspěšného, již téměř deset let fungujícího serveru NaKole.cz oficiálně spustil začátkem roku 2006 zbrusu nový portál s názvem Ve městě na kole. Web vznikl ve spolupráci s velvyslanectvím Nizozemska v ČR a jeho smyslem je především přispět ke zmenšení napětí, které dosud panuje mezi českými cyklisty a řidiči.
Na těchto internetových stránkách najdete příklady ze světa i od nás, diskusní fórum a především konkrétní návody a postupy pro občany i pracovníky místní i státní správy.

Informačně-vzdělávací systém v CHÚ Českého Švýcarska 
Tento dvouletý projekt, který uspěl v grantovém řízení MŽP v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů nyní rozjíždí obecně prospěšná společnost České Švýcarsko. Cílem projektu je zkvalitnit vzdělávání a zvýšit informovanost v oblasti ochrany životního prostředí a zároveň podpořit rozvoj služeb a podnikání v regionu Českého Švýcarska, a to v souladu s principy udržitelného rozvoje.

MŽP ČR vydalo v závěru roku 2005 novou publikaci "Města pro lidi. Koncepce snižování automobilové dopravy - příklady evropských měst". Jedná se o doplněný český překlad anglické příručky vydané EK, který navazuje na předchozí publikace Děti na cestě - bezpečně po městech a Cyklistika pro města.
V tištěné podobě je možné je získat zdarma na MŽP u Heleny Knappové (5. patro, c. dveří 507) či u Karla Jecha (přízemí). Distribuci přes koordinační výbor k Evropskému dni bez aut zajišťuje paní Eva Veverková.

EkoWATT aktualizoval strukturu tarifů elektřiny ve výpočetním nástroji Výpočet nákladů na vytápění v souvislosti s liberalizací trhu s elektřinou, který je on-line k dispozici na www.ekowatt.cz a www.energetika.cz. EkoWATT je autorem nástroje "Výpočet nákladů na vytápění", který provozuje již čtvrtým rokem. Výpočetní nástroj umožňuje velmi jednoduchým způsobem vypočítat celkové roční náklady na vytápění při zadání druhů paliv a roční spotřeby tepla či paliva.

EkoCentrum Brno vyhlašuje 2. ročník soutěže pro děti a mládež s názvem Moje Veličenstvo kniha o nejoriginálnější vlastnoručně vytvořenou knihu. Při hodnocení soutěžních prací bude porota posuzovat celkové výtvarné pojetí, originalitu, technické zpracování a také využití přírodních a recyklovaných materiálů.
Uzávěrka pro doručení soutěžních prací je v pátek 17. 3. 2006 v 15 hodin

V roce 2006 bude již poosmé uděleno ocenění Blanický rytíř lidem, kteří se významně zasloužili o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka. Toto ocenění udělují neziskové organizace Podblanicka třem navrženým kandidátům.
Návrhy lze podávat do 20. března 2006. Ocenění bude uděleno na Velký pátek 14. 4. 2006 ve 13.00 h. v obřadním síni zámku Vlašim.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů