Pátek, 19. dubna 2024

Manažer, který firmu staví na "zelené nohy"

Manažer, který firmu staví na "zelené nohy"
Johna Browneho očividně nevyvede nic z klidu. Ani novinářská otázka, čím že vysvětlí "obscénní" zisky koncernu British Petroleum. Jen jeho hlas zní trošku chladněji, když odpovídá. Ať si tazatel uvědomí, že British Petroleum sice za loňský rok vydělal dvacet miliard dolarů, ale z toho každý šestý dolar skončí v britské pokladně, ze které se vyplácejí penze. Přitom BP doma vydělává jen každý pětadvacátý dolar.
John Browne je BP a BP je John Browne, napsaly Financial Times. V čele koncernu, který má v Evropě největší tržní kapitalizaci, stojí Browne deset let. Ale pracuje v něm od svých osmnácti let. Prošel všemi stupni zaměstnanecké hierarchie, než se v roce 1995, ve věku 47 let, stal nejmladším šéfem v historii koncernu.
To, co za dekádu dokázal, je důvod k hrdosti. Při Browneho nástupu měl koncern hodnotu dvacet miliard liber. Dnes je to 250 miliard liber. V době nízkých cen ropy, kdy konkurence bolestně vzdychala, Browne formoval z BP globálního hráče. V srpnu roku 1998 prosadil fúzi s americkým ropným koncernem Amoco. British Petroleum vyšel z fúze jako dominantní část.
Neuplynul ani rok a BP spolkl za 27 miliard dolarů kalifornskou ropnou firmu Arco. Nákupy Browne zaokrouhlil v roce 2000 tím, že koupil britského výrobce mazadel Burmah Castrol.
Nákupy pozvedly BP na stejnou úroveň s konkurencí typu Shell a do blízkosti amerického Exxon Mobil.
Co Browneho výrazně odlišuje od šéfů jiných ropných firem je, že on BP staví na "zelené nohy". Když se objevilo nové koncernové logo se zářivou slunečnicí a sloganem "Myslíme na dobu po ropě", nešetřili ekologové uštěpačnými poznámkami.
Ty ztichly, když BP začala masívně investovat do obnovitelných zdrojů energie.
Dnes BP provozuje nejvíce solárních elektráren mezi ropnými koncerny. Koncern se také zavázal k výraznému snížení emisí kysličníku uhličitého. "BP je a zůstane nejzelenější firmou mezi ropáky," shrnul Browne své snažení.
To, že se mu říká za zády "dráb" mu nevadí. Sám pracuje až osmdesát hodin týdně. Od jiných očekává stejné nasazení.Ve svém volném čase chodí rád na koncerty a do opery. Sbírá moderní malby a fotografie. Ale čas na založení rodiny mu zatím nezbyl. A to už mu je 58 let.
Browneho manažerští kolegové mu přiznali titul "nejobdivovanější manažer". A rozhodně patří k nejlépe placeným britským manažerům. Ale šéf mocné British Petroleum dává většinu peněz do vědeckých fondů univerzit. "Jako starý mládenec toho moc nepotřebuji," říká.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů