Pátek, 29. března 2024

Zelené povede do voleb Martin Bursík

Zelené povede do voleb Martin Bursík

V neděli 12.února v pražském Mánesu zvolila Republiková rada Strany zelených (SZ) předsedu strany Martina Bursíka celostátním lídrem pro nadcházející parlamentní volby a posílila kandidátky v Libereckém a Moravskoslezském kraji. Kandidátku Libereckého kraje povede starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek, v Moravskoslezském kraji byla zvolena jedničkou odbornice na ekologickou výchovu Věra Jakubková. Kandidátky jiných krajů byly rovněž uzavřeny, ale výraznějších změn nedoznaly. Volební kampaň zelených bude zahájena začátkem března.
Před volbou lídra shrnul Martin Bursík svůj volební program do tří vět: „Sjednotit stranu. Přivést zelené do parlamentu. Vychovat novou generaci politiků a političek.“ Straníci dodávají, že první bod tohoto programu byl již splněn. „Chci vytvořit ze zelených respektovanou politickou stranu. Víme, co chceme a víme jak na to. Budeme věcní, konkrétní, vtipní, neagresivní, ale také důslední a tvrdí,“ dodal Martin Bursík poté, co byl zvolen celostátním lídrem Strany zelených pro volby do Poslanecké sněmovny.

Jako jediný protikandidát Martina Bursíka byl navržen starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek, který tuto kandidaturu nepřijal. Pávek ale uspěl v předcházejícím souboji, a to na pozici volebního lídra v Libereckém kraji, kde porazil dosavadního kandidáta na krajskou jedničku psychologa Miroslava Hudce z České Lípy. Ve volební kampani Pávek plánuje doložit a dokázat, že problémy životního prostředí nejsou pouze otázkou ochrany přírody, ale všech oblastí v životě moderní společnosti. Chce pokračovat v boji proti přebujelé byrokracii a neoprávněnému zasahování státu do svobod jednotlivců. Chce dát šanci venkovu, který dle jeho názoru v posledních letech velmi strádá. „Zelená politika je moderní, inteligentní a ekologická a tím i perspektivní pro široké vrstvy obyvatel,“ řekl Pávek. Jedním z hlavním témat Pávka ve volební kampani bude energetická politika. „Přechod z fosilních a topných médií na obnovitelné zdroje energie je nutností a společnost na tento trend musí být připravená,“ dodal Pávek. Se svým týmem si dal za cíl získat nejméně 15 procent hlasů.
Ze sedmnácti lidí na kandidátce Strany zelených je v Libereckém kraji deset žen.
 
Na první místo kandidátky Moravskoslezského kraje postavila Republiková rada SZ průkopnici ekologické výchovy v regionu a spoluzakladatelku občanského sdružení Vita Věru Jakubkovou. Věra Jakubková se věnuje vzdělávání pedagogů a slibuje podporu především ženám, ale také neziskovým organizacím a vůbec všem aktivním lidem, kteří chtějí změnit něco k lepšímu ve svém okolí. „Chci oslovit lidi, kteří respektují pravidla, dokáží pomáhat druhým, zasazují se o transparentnost, přístup občana k informacím,“ řekla Věra Jakubková. Druhé místo na kandidátce obsadil ornitolog Petr Orel. Předsedkyně krajské organizace a předsedkyně Republikové rady Strany zelených Eva Holubová se umístila na třetím místě.

Známý občanský aktivista ze sdružení Beskydčan, ekologický zemědělec Leo Košťál bude na moravskoslezské kandidátce Strany zelených na čtvrté pozici. Právničku Simonu Pavlícovou, která je známá svými protikorupčními aktivitami, postavila Republiková rada na páté místo kandidátky. Na šestém místě se umístila odbornice na problematiku vzdělávání dětí z romské komunity Helena Balabanová.
Kontakty a další informace

Martin Bursík

předseda Strany zelených

mob. 420 603 546 586

tel. 420 257 532 643

martin.bursik@zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů