Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ staví v Bukovci malou vodní elektrárnu

ČEZ staví v Bukovci malou vodní elektrárnu

Jediná elektrárna, kterou nyní staví skupina ČEZ, je malý vodní zdroj na řece Berounce v Plzni- Bukovci. Stavba elektrárny o výkonu 500 kilowattů začíná v těchto dnech a do konce roku tam chce firma vložit 25 milionů korun. Do sítě by měla začít dodávat elektřinu začátkem příštího roku. ČTK to řekl Viktor Miškovský, generální ředitel Západočeské energetiky (ZČE) ze skupiny ČEZ.
"Je to jediná elektrárna, která je nyní ve skupině ve výstavbě," potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj už v ČR není mnoho lokalit, kde by mohly podobné zdroje vzniknout. ZČE v má v západočeské části Šumavy vytypovány další lokality, kde by mohla postavit nové malé vodní elektrárny (MVE).
Elektrárna měla být v provozu už loni, vinou složitého schvalování se ale stavba posunula. "Pokud bychom se ale rozhodli stavět ji na Šumavě, trval by celý proces schvalování třikrát tolik," řekl generální ředitel ČEZ Zákaznické služby Igor Šmucr.
Objekt staré papírny, který podnik získal před třemi lety v dražbě za deset milionů korun, bude osazen dvěma Kaplanovými turbínami. Součástí stavby bude rybí přechod. Energetici opraví celý 800 metrů dlouhý náhon, vybudují vtokový objekt a strojovnu.
Jez s náhonem, který firma získala spolu s budovami, byl ve 20. letech minulého století využíván nejen pro provoz papírny, ale už tehdy poháněl turbíny malé elektrárny, která ukončila výrobu před více než 40 lety. Poslední desetiletí areál chátral a definitivní ránu mu zasadila povodeň v srpnu 2002.
Podle Miškovského bude nový zdroj "malou malou vodní elektrárnou". ZČE provozuje čtyři MVE: Hracholusky na severu Plzeňska a tři šumavské - Vydru, Čeňkovu Pilu a Černé jezero. Zdroje s celkovým výkonem deset megawattů vyrábějí ročně od 30.000 do 50.000 MWh. Nejvíce v letech, kdy je v řekách hodně vody.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů