Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise přijala novou strategii EU pro biopaliva. Její součástí je řada opatření, která mají vztah k výzkumu i podpoře výroby paliv ze zemědělských plodin. Tato strategie je dalším krokem po přijetí akčního plánu v prosinci 2005 a stanoví si tři hlavní cíle: Prvním je podpora biopaliv v EU a v rozvojových zemích, druhým je zlepšení konkurenceschopnosti biopaliv a posílení výzkumu paliv "druhé generace", třetím je podpora rozvojových zemí, které mohou výrobu biopaliv využít pro vlastní udržitelný hospodářský růst. Od zvýšení používání biopaliv si EU slibuje jednak snížení závislosti na dovozech ropy a také omezení emisí skleníkových plynů. Zemědělci získají nový trh a rozvojové země konkurenceschopný výrobní sektor.

V rámci Světové obchodní organizace (WTO) je EU kritizována některými státy - pěstiteli GMO produktů, že do roku 2003 bránila dovozům GMO na své území a nadále používá velmi zdlouhavé metody pro jejich posuzování před povolením dovozů. EU trvá na svém právu posoudit každý případ samostatně a každý produkt podrobit vědeckému hodnocení. Tento přístup je naprosto v souladu s mezinárodními standardy, např. v rámci Světové zdravotnické organizace. Jednání ve WTO budou dále pokračovat.

Pod záštitou OSN se v Dubai konala mezinárodní konference o zacházení s chemikáliemi. Výsledkem jednání je dohoda o SAICM, která má zajistit, aby do roku 2020 byly chemické látky vyráběny a používány takovým způsobem, který bude mít minimální negativní dopad na lidské zdraví a životní prostředí. Součástí dohody je i akční plán, který zahrnuje asi 300 aktivit a jehož prostřednictvím bude probíhat pomoc budování dostatečných kapacit a poskytování technické pomoci zejména rozvojovým zemím. Konference se účastnili představitelé cca 140 zemí světa.

Frýdlant - Další sklad údajně nelegálního odpadu z Německa byl objeven ve Frýdlantu na Liberecku. Na dohled frýdlantského zámku v areálu bývalého státního statku jsou balíky odpadu uskladněny v garážích autoparku.
Vrata garáží byla uzavřená. Přesto jedním pootevřeným křídlem vrat bylo vidět velké balíky odpadu, pravděpodobně textilu, naskládané až do stropu. Mezi frýdlantskými občany se proslýchá, že se jedná o stejný odpad jako v zemědělských objektech v blízkých Arnolticích. Také garáže má mít pronajaté stejný podnikatel, který nechal dovézt německý odpad do Arnoltic. Množství skladovaných balíků odpadu zjistí až Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Danuše Hráská, vedoucí oddělení odpadového hospodářství oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci, uvedla, že zjištění našeho listu inspekce hned počátkem týdne prověří. Zjistí, zda se jedná o nelegálně uložený odpad, jak se obávají někteří obyvatelé Frýdlantu.
Na Liberecku již ČIŽP podobné případy řešila. Dvěma českým firmám ze Šluknova a z Frýdlantu, které ve třech obcích skladovaly obrovské množství odpadu dovezeného z Německa, udělila inspekce pokuty 300 000 a 250 000 korun a nařídila skládky odstranit.

PARDUBICE - Téměř 40 mil. Kč z operačního programu EU Infrastruktura pro životní prostředí získal Pardubický kraj na sanaci skládky odpadů Hodonín, která se nachází v Chráněné krajinné oblasti Železné Hory na Chrudimsku. Dalších 10 % nákladů vykryje Státní fond životního prostředí a zbytek do uznatelné částky projektu za více než 61,5 mil. Kč uhradí Pardubický kraj ze svých zdrojů.
Získání těchto finančních prostředků považuji za velký úspěch, sdělil Haló novinám Petr Šilar (US), radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova s tím, že se Pardubický kraj tímto stává krajem, který velmi znatelně investuje do ochrany životního prostředí. To potvrdil při své nedávné návštěvě Pardubického kraje i ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Sanace skládky je rozdělena do tří částí spočívající v sanačním čerpání podzemní vody, monitoring podzemních vod, likvidace odpadů a jejich odvežení až po následnou úpravu terénu. Předpokládáme, že práce budou dokončeny v roce 2008, dodal Šilar.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů