Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

FRÝDLANT - Nejvýše 60 tun odpadu leží v bývalých garážích státního statku ve Frýdlantě na Liberecku. Jde především o slisovaný textil a také o obuv. Zatím se neví, odkud odpad pochází, řekla Danuše Hráská z liberecké České inspekce životního prostředí (ČIŽP).
Deníky Bohemia bez uvedení zdroje uvedly, že odpad dovezly do Frýdlantu nákladní automobily zřejmě z Německa. "Odpad je tam pravděpodobně od poloviny loňského roku. Další údaje zjistíme až při středečním jednání s pronájemcem budovy," dodala Hráská.
Podle deníku byly garáže uzavřené. Přesto se jedním z křídel vrat podařilo svědkům zahlédnout velké balíky odpadu, pravděpodobně textilu naskládané až do stropu.
Loni v létě a na podzim přepravily kamiony z Německa do Sosnové na Českolipsku kolem 7000 tun odpadu, v Arnolticích a Černousích na Frýdlantsku inspektoři objevili 3000 až 4000 tun odpadu. Dvěma českým firmám ze Šluknova a z Frýdlantu udělila ČIŽP za nelegálně dovezené odpady pokuty 300.000 a 250.000 korun a nařídila skládky odstranit. Nedávno ČIŽP zjistila, že kamiony plné německého odpadu končily i na oficiální skládce u Prahy.
Skládka odpadů nelegálně dovezených z Německa vzplála v minulém týdnu v areálu bývalého velkokapacitního kravína v Libčevsi na Lounsku. Někdo ji zřejmě podle tisku zapálil úmyslně, aby zlikvidoval důkazy. Při požáru ilegální skládky hrozil únik jedovatých zplodin do vzduchu.

Čínská největší základna pro ochranu divokých pand velkých, tj.čínské výzkumné centrum pro ochranu pand velkých ve Wo Long v provincii Si Chuan vypustí čtyři pandy velké, kterým je jeden a půl roku, do volné přírody.
Tyto čtyři pandy velké podstupují různá cvičení, která obsahují hledání potravin, schopnost sebeobrany a další. Toto centrum jim poskytne jisté množství potravin.
Podle informace při dlouhodobém pobytu v zajetí ztratí panda velká postupně svou zvědavost a hravost. Vypuštění těchto pand velkých do přírodního prostředí může doplnit počet skupin divokých pand velkých, zlepšit rozmanitost dědičných vlastností divoce žijících pand velkých s cílem dlouhodobě uchovat tento druh zvířete.

Evropská komise pro životní prostředí (EEA) vydala 26. ledna svojí další oficiální zprávu v roce 2006. Zpráva stanovuje hlavní a poslední vývoj ve využití tržních nástrojů pro uplatnění environmentálních politik a současně hovoří o postupech z oblasti ekonomiky, kterými bude možno dosáhnout stanovených cílů. Nástroje a oblasti, obsažené ve zprávě zahrnují především: ekologické daně a jejich reformu, propracování schématu obchodování s emisemi nebo finanční kompenzace vysokých finančních požadavků pro státy, striktně dodržující platné evropské předpisy. Ve zprávě se dále hovoří o stále vzrůstající nutnosti nalézt další tržní mechanismy tohoto typu napříč Evropou a o snahách EEA co nejrychleji je implementovat do stávající legislativy.
Zájemci o celé znění této zprávy ji naleznou na adrese:
http://reports.eea.eu.int

Kolín - Jeden milion korun poputuje letos z městského rozpočtu na úpravy vodárenské věže, kterou zhruba před rokem město koupilo. "Peníze jsou směrované do úprav, aby byl objekt v pořádku z hlediska stavebního a statiky tak, aby neohrožoval své okolí, něco půjde na úpravy v jeho blízkosti, ale s vlastním využitím si zatím příliš nevíme rady," řekl místostarosta Jiří Krumich s tím, že se jedná o jednoúčelově vybudovanou stavbu, jejíž jiné využití je složité. "Jestli tam bude rozhledna, kavárna či něco jiného, zatím nevíme, dosud jsme nezachytili nápad, třeba vzejde něco od veřejnosti," uvedl. Starosta Miroslav Kaisler připomněl, že milion korun je částka na zajištění vodárny, ale neřeší její rekonstrukci.

Týden po obrovském požáru odpadků v Libčevsi na Lounsku se hasiči museli do bývalého zemědělského areálu vrátit znovu. Hořela další hala s ilegálně dovezeným německým odpadem, a tak je zřejmé, že nejde o náhodu.
Hasiči z Loun a dobrovolníci z Libčevsi opět strávili celou noc hašením požáru odpadků, skladovaných v areálu bývalého kravína za obcí. "Oheň zaznamenali v pondělí půl deváté večer právě místní hasiči. Hašení trvalo až do šesté hodiny ráno, kdy byl objekt předán majiteli," informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan.
Haly naplněné německým komunálním odpadem vzplály poprvé z neděle 5. na pondělí 6. února. Hasiči se poté k požářišti ještě vraceli a nějaký čas ho dokonce hlídali. Je proto velmi nepravděpodobné, že by požár vzplál znovu samovolně.
Vše nasvědčuje tomu, že i první požár byl úmyslným činem – zřejmě měl zahladit stopy po ilegálním dovozu odpadu z Německa. Firmou, která ho přivezla, se už od ledna zabývá Česká inspekce životního prostředí a hrozí jí až desetimilionová pokuta. Podle ní bylo v areálu na tři tisíce tun odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů