Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hluboká nad Vltavou - Městské zastupitelstvo schválilo rozpočet na tento rok. "Rozpočet je vyrovnaný ve výši 60,3 milionu korun. Největší investiční akce budou rozšíření skládky komunálního odpadu a pořízení výtahu do zdravotního střediska," uvedl starosta Hluboké Tomáš Jirsa. Rozšíření skládky vyjde na 6 milionů a výtah na 1,5 milionu korun. Do letošního rozpočtu se převádí i přebytek z minulého roku, především peníze za prodej pozemků pro stavbu supermarketu.

Evropský parlament oficiálně schválil ve třetím čtení výslednou dohodu smírčí procedury mezi EP a Radou ministrů o finální podobě směrnice o ochraně pracovníků před optickým zářením. Směrnice se bude vztahovat jen na umělé zdroje optického záření (lasery, infračervené lampy, apod.) a ne na přírodní zdroje, jak bylo původně navrhováno.

Reaguji na články "Vozili odpadky z Německa, teď zmizeli" a "Ministr Ambrozek píše o odpadech do Německa" (HN 15. února). Podnikavci, kteří odpad dovážejí, využívají velkého rozdílu v ceně za likvidaci odpadu v Německu a v České republice. Situace se může ještě zhoršit po přijetí Tematické strategie pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci a rámcové směrnice o odpadech, které předložila Evropská komise k projednání Radě ministrů v lednu. Pokud budou oba přijaty v předložené podobě, Česká republika se již nebude moci bránit dovozům odpadů z ekonomicky silnějších zemí. Ilegální dovozy se změní v legální a odpad se stane zbožím, které nebudeme moci odmítnout.
Česká republika proto musí důrazně protestovat proti jejich přijetí. Spojencem jí jsou další nově přijaté země EU jako například Polsko, které se potýkají s obdobným problémem.
Zástupcem České republiky na jednáních je Ministerstvo životního prostředí, na něm nyní záleží, jak dokáže zájmy České republiky v Bruselu obhájit.
Eva Tylová, eva.tylova@zeleni.cz

Světová jednička v těžbě zlata, americký koncern Newmont, zaplatí 30 miliónů dolarů na mimosoudní vyrovnání, aby ukončil soudní spor s indonéskou vládou kvůli znečištění moře v blízkosti jeho dolu na ostrově Sulawesi. Peníze, které Newmont bude splácet deset let, vláda použije na ochranu přírody.

Nová směrnice Evropské komise o podpoře čistých vozidel v silniční dopravě je jasným signálem k provozování ekologické autobusové veřejné dopravy.
Operátoři kteří jsou najati na zajišťování veřejné dopravy budou muset nakupovat ekologické autobusy, jak se píše ve směrnici na CNG zemní plyn.
Dosavadním pozitivním příkladem a ,,buditelem povědomí" o čisté autobusové dopravě v České republice je Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s., který již léta provozuje veřejnou dopravu EKOBUSY v tak silně postiženém kraji, který má zhoršenou kvalitu ovzduší vzhledem k limitům pro ochranu zdraví (Zpráva o životním prostředí České republiky).
Tímto naplňuje i cíle Usnesení Vlády ČR z května 2005 o zavedení CNG v silniční dopravě. Podle směrnice EK operátoři zajišťující veřejnou autobusovou dopravu musí nakupovat ekologicky čisté autobusy. 

Milan Horáček vítá vzestupné preference české Strany zelených
Strana zelených v posledních výzkumech veřejného mínění překročila pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu. Agentura STEM zaznamenala preference 5,6% a agentura SC&C pro Českou televizi 5,8%.
Poslanec EP Milan Horáček a také člen české Strany zelených k tomu řekl: „Vítám vzestupné preference české Strany zelených a tím i přiblížení české politiky k evropskému trendu. Poslanci Zelených stran jsou dlouhodobě  zastoupeni v národních parlamentech a evropském parlamentu“.
Česká Strana zelených je členem Evropské strany zelených http://www.europeangreens.org , kterou tímto posiluje.

Hradec Králové - Potlesk sklidili pardubický a hradecký primátor Jiří Stříteský a Otakar Divíšek, když řekli, že se nesmíme stát pro Německo či jiné země popelnicí, kam by se svážel veškerý odpad. Podobný stav může nastat i se spalovnou v Opatovicích, kde by se mohly spalovat odpady dovezené odjinud. Setkání hradeckého Business clubu se zúčastnili primátoři největších východočeských měst. Shodli se na nutnosti co nejužší spolupráce. Podle nich se právě toho jako čert kříže bojí v Praze, protože pardubicko-hradecká aglomerace je nejvýhodnější pro podnikání. Stejný kritický názor měli na záměr vybudovat v Opatovicích spalovnu odpadů. Hradec Králové je proti, neboť by došlo k zhoršení životního prostředí. Spalovnu neschvaluje ani pardubický primátor. "Na našem zastupitelstvu jsem hlasoval proti, je tady spousta neujasněných otázek. Pokud by se na spalovnu získala miliarda korun z fondů Evropské unie, kde se na stavbu vezme dalších 800 milionů?," dodal Jiří Stříteský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů