Sobota, 20. dubna 2024

Ústečtí Přátelé přírody udělili svou cenu litoměřickému ekologovi

Ústečtí Přátelé přírody udělili svou cenu litoměřickému ekologovi

ÚSTÍ NAD LABEM -- Cenu ústeckých Přátel přírody převzal dnes v Ústí nad Labem vedoucí odboru životního prostředí litoměřické radnice Pavel Gryndler. Ekologové ocenili zejména jeho úsilí při zavádění alternativních zdrojů energie v Litoměřicích. Smyslem ceny, kterou společnost Přátelé přírody letos udělila potřetí, je podle ředitele společnosti Mariana Páleníka především zviditelnit lidi pomáhající přírodě.

Gryndler ČTK řekl, že v Litoměřicích je už 40 rodinných domků, které využívají solární energii na ohřev užitkové vody. Radnice minulý týden zvýšila příspěvek na pořízení solárního zařízení z 20 000 na 40 000 korun. Majitelé domků, kteří mají o tento příspěvek zájem, ale musejí podepsat závazek, že budou i topit ekologicky, to znamená například plynem či elektřinou. Ještě se nestalo, že by někdo kvůli porušení této podmínky musel příspěvek vrátit, uvedl Gryndler.

Připomněl, že solární energie ohřívá teplou užitkovou vodu na jedné z litoměřických základních škol. Podobné zařízení je i na dětském domově. Energie z alternativních zdrojů zajišťuje teplo i v dalších veřejných budovách ve městě.

Cena Přátel přírody je podle Páleníka protipólem ankety Severočeský ropák, anticeny, kterou ústečtí ekologové každoročně udělují tomu, kdo se podle nich nejvíce zasloužil o poškození životního prostředí. V minulosti ji dostal například někdejší ministr dopravy Jaromír Schling (ČSSD).

Vyhlašováním "ropáků" podle Páleníka vzniká mylný dojem, že lidé přírodě buď škodí, nebo pro ni nic nedělají. Proto začali Přátelé přírody oceňovat i pomoc přírodě. Letos vybírala správní rada společnosti ze 13 nominovaných kandidátů. Ústečtí Přátelé přírody sdružují přes 2000 členů. Zaměřují se zejména na ochranu přírody dolního Labe.

Eliška Cesarová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů