Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dohoda pražských VŠ o spolupráci na zavedení a zajišťování studia udržitelného rozvoje a životního prostředí

Dohoda pražských VŠ o spolupráci na zavedení a zajišťování studia udržitelného rozvoje a životního prostředí

Dobrý den,

rádi bychom Vás informovali, že Rektoři pěti pražských vysokých škol podepsali v lednu 2006 dohodu o spolupráci na zavedení a zajišťování studia udržitelného rozvoje a životního prostředí. Dohoda umožňuje propojovat studijní a výzkumné programy. Vytváření společného prostoru pro studium udržitelného rozvoje a životního prostředí je důležité, protože jde o výrazně interdisciplinární problematiku, kterou se zabývá stále více praktických i teoreticky orientovaných oborů. K naplnění dohody se zúčastněné školy zavazují vytvořit vhodné podmínky. Například jde o zvyšování prostupnosti studia na jednotlivých školách a oborech; vypisování, vedení a oponentury interdisciplinárně zaměřených diplomových prací; společný výzkum v oblasti udržitelného rozvoje a životního prostředí. Studijní nabídka bude vycházet z existujících studijních programů zúčastněných vysokých škol a bude konstruována jako doplňková, obohacující studijní plány fakult. Nepůjde o ucelený studijní program; výběr předmětů bude záviset na zájmu a zaměření studenta.

Dohody se účastní České vysoké učení technické, Vysoká škola ekonomická, Vysoká škola chemicko-technologická, Česká zemědělská univerzita a Univerzita Karlova v Praze. K dohodě mohou přistoupit také další vysoké školy, které se písemnou formou zaváží plnit ustanovené podmínky. Jejím výkonným orgánem je Grémium složené z určených zástupců.

„Dohoda navazuje na formy spolupráce mezi pražskými vysokými školami plánované a realizované přibližně od roku 1993. V současné době je Dohoda naplňována například společným projektem Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické v Praze, který je financován z prostředků Evropského sociálního fondu. Projekt se zaměřuje na nové formy vzdělávání k udržitelnému rozvoji a podporuje spolupráci pražských vysokých škol v této oblasti,“ řekl prof. Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

Na tom, že téma udržitelného rozvoje by v rámci vysokoškolské výuky nemělo být rozvíjeno pouze v rámci jednoho ústavu či semináře, se shodli již v roce 2003 představitelé mezinárodní akademické obce. Problematika udržitelného rozvoje naopak souvisí se všemi obory, které se na univerzitách učí – je tedy třeba o něm uvažovat v přírodovědných, technických, ekonomických i sociálních vědách. Tehdy, na konferenci „Vzdělávání pro udržitelnou budoucnost“ pořádané Univerzitou Karlovou spolu s Mezinárodní asociací univerzit, řekl rektor Univerzity Karlovy prof. Ivan Wilhelm mj.: „Požadavek zohlednění konceptu udržitelného rozvoje je třeba začlenit také do akreditačního procesu, a to jako kritérium kvality studijních programů a oborů“.

I výzkum v této oblasti se potýká s četnými nejistotami a otázkami, které mají komplexní povahu a jejich řešení je třeba hledat za hranicemi stávajících disciplin. Proto vysoké školy cítí také odpovědnost za rozvíjení vhodných metodologií, které umožňují studovat a popisovat dané problémy. Z těchto myšlenek vycházejí dlouhodobé snahy o širokou mezioborovou spolupráci ve výuce i výzkumu. Jejich vyústěním je právě podpis Dohody pražských vysokých škol o spolupráci na zavedení a zajišťování studia udržitelného rozvoje a životního prostředí v lednu tohoto roku.

Text dohody je dostupný na: http://cozp.cuni.cz  

Členové Dohody pražských vysokých škol o spolupráci na zavedení a zajišťování studia udržitelného rozvoje a životního prostředí:

 

České vysoké učení technické v Praze,

zastoupené rektorem Prof. Ing. Jiřím Witzanym, DrSc.

Vysoká škola ekonomická v Praze,

zastoupená rektorkou Doc. Ing. Jaroslavou Durčákovou, CSc.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,

zastoupená rektorem Prof. Ing. Vlastimilem Růžičkou, CSc.

Česká zemědělská univerzita v Praze,

zastoupená rektorem Prof. Ing. Janem Hronem, DrSc. Dr.h.c

Univerzita Karlova v Praze,

zastoupená rektorem Prof. Ing. Ivanem Wilhelmem, CSc.

 

Další informace:

RNDr. Jana Dlouhá

Centrum pro otázky životního prostředí UK

U Kříže 8, 158 00 Praha 5

tel. 420 2510 80 353

E: jana.dlouha@czp.cuni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů