Čtvrtek, 25. dubna 2024

Šéf E.ON: Ceny energií porostou

Šéf E.ON: Ceny energií porostou
Kolik energetických firem přežije liberalizaci trhu v Evropě? Šéf německého energetického giganta E.ON Wulf Bernotat včera prohlásil, že jich nakonec zůstane jen pár, zřejmě tři.
"Nakonec tu bude malý počet velkých společností. Myslím že k nim bude patřit Enel, EdF a E.ON," řekl včera listu Financial Times. Kupodivu však nezmínil svého hlavního konkurenta - RWE. Zato prohlásil, že ceny plynu v Evropské unii porostou. "Musíme se připravit na to, že energie bude vzácnější, a proto dražší," řekl.
Šlo o reakci na vystoupení evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesonové. Ta minulý týden v Bruselu pohrozila dominantním evropským energetickým firmám, že je potrestá, pokud budou omezovat konkurenci, a tím zvyšovat ceny.
Hříšníky mají být podle zatím nepotvrzených informací francouzská EdF, dále německá RWE (v Česku vlastní dominantního dovozce plynu Transgas a část distribučních firem) a hlavně německý E.ON (ten má v Čechách dvě distribuční společnosti). Prohlášení Bernotata je tak protiútokem proti komisi a jejímu názoru, že ceny by neměly letět nahoru.
O slučování energetických společností v Evropě se mluví již několik let. Původně experti odhadovali, že přežije méně než deset evropských gigantů. Loni list Wall Street Journal tvrdil, že v roce 2010 jich bude jen pět. Časopis The Economist dokonce spekuloval o možném transatlantickém propojování firem.
Žádný z šéfů velkých firem však dosud nemluvil o tak velké koncentraci. A hlavně ne v souvislosti se zdražováním.
Navíc je podivné, že takto vystoupil právě šéf německé společnosti. V Německu jsou ceny energií podle Evropského statistického úřadu jedny z nejvyšších v celé unii.
Evropská komise se přitom snaží v Evropě vytvořit jednotný trh, kde si zákazníci mohou vybírat svobodně své dodavatele, právě proto, aby ceny klesaly. Unie kvůli tomu přispívá i na propojení energetik jednotlivých zemí. Chce také pomoci při dovozu ropy a plynu ze zahraničí.
Podle dokumentu, který včera pronikl do tisku, mají Evropská investiční banka a další instituce nabídnout investorům téměř 50 miliard eur zvýhodněných úvěrů na energetické projekty - budování nových ropovodů, plynovodů i elektrického vedení. Konkrétní podrobnosti budou projednány na březnové schůzce šéfů zemí EU.
Cílem je zastavit zvyšování závislosti Evropy na dodávkách ropy a plynu ze zahraničí. Evropa se totiž obává přerušení dodávek podobného tomu, které vzniklo díky "plynové válce" mezi Ruskem a Ukrajinou na začátku roku. Komise chce také podpořit využití alternativních zdrojů energie a ekonomickými nástroji omezit její spotřebu. Experti komise navrhují například zavedení obchodovatelných certifikátů podobných povolenkám na vypočtení oxidu uhličitého. Jak konkrétně má tento systém vypadat, zatím není jasné.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů