Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

BRUNTÁL - Městské Centrum osvěty pro životní prostředí (COŽP) zorganizovalo pro nejmenší cyklus akcí, které se týkají ekologické výchovy. Bruntálští středoškoláci budou v mateřských školách vysvětlovat, proč a jak se třídí odpad. Většinu poznatků děti získají během her, za něž je studenti odmění například samolepkami s obrázky zvířat žijících v bruntálském regionu.
"Naším cílem je podpořit kladný vztah dětí k ochraně životního prostředí již v průběhu jejich výchovy v mateřských školách a zároveň zapojit do ekologické osvěty středoškoláky," vysvětlil Mojžíš. Studenti si pro děti připraví kromě ekologických her také povídání o třídění a zpracování odpadů.
Pořadatelé si nejprve chtějí ověřit, jestli bude komunikace mezi studenty a dětmi fungovat a jak budou teenageři vnímat předškolní děti. "Pokud se provázání středních a mateřských škol osvědčí, budeme uvažovat o pokračování tohoto modelu nejen v oblasti odpadů, ale také v dalších tématech ochrany životního prostředí," dodal Mojžíš.

Čtyři nové městské autobusy Mercedes-Benz Citaro byly nasazeny do provozu v rámci systému Pražské integrované dopravy (PID) na území hlavního města Prahy. Každý ze čtveřice nových autobusů je jiného provedení. Jeden z nich je prvním městským autobusem jezdícím na českých silnicích, který byl homologován dle požadavků směrnice EU 2001/85/EG. Tento předpis obsahuje nařízení pro vozidla k přepravě osob a harmonizuje v celoevropském měřítku požadavky na autobusy s cílem zohlednit zejména osoby omezené ve své pohyblivosti. Směrnice nově definuje požadavky např. na provedení vstupů do vozidla, na výšku schůdků, vybavení sedadel pro invalidy apod. Autobus je navíc mimořádně šetrný k životnímu prostředí, protože má ve výbavě modulární filtr emisí. Další je zajímavý svým stojatým uložením motoru, díky kterému je autobus nízkopodlažní po celé délce vozidla. To umožňuje bezstupňový nástup a také optimalizaci míst ke stání u třetích dveří. Jde opět o velmi ohleduplné provedení ve vztahu k osobám se sníženou pohyblivostí.

Agentura Bloomberg uvedla, že ceny futures na elektrickou energii by měly pokračovat v dalším růstu. Cena futures elektrické energie na rok 2007 v Německu vrostla již o 5 % od počátku roku na 52,7 eur za MWh.
Vývoj ceny elektrické energie je v poslední době výrazně ovlivňován vývojem ceny ropy, která má vliv na cenu zemního plynu, a ten je spolu s uhlím vstupní surovinou pro výrobu elektrické energie. Dále cena elektrické energie odráží zavedení limitů a vývoj ceny emisních povolenek. Světová poptávka po elektrické energii by měla podle agentury EIA růst o 2,6 % ročně do roku 2025, zatímco průměrný růst poptávky po elektrické energii v regionu střední a východní Evropy je odhadován ve stejném období na 3,1 % ročně. Na základě těchto faktorů lze očekávat, že dojde k růstu velkoobchodní ceny elektrické energie i v České republice ze současné ceny 35 eur za MWh na 42 eur/MWh do roku 2008. I potom se však rozdíl mezi cenou v ČR a očekávanou cenou v Německu dále prohlubuje, a je tedy reálné, že přesáhne i odhadovaný růst na 42 eur/MWh.

Diskontní řetězec Lidl si chystá v Německu vylepšit image. Postarat by se o to dle informací časopisu Manager magazin měla připravovaná mediální kampaň. V ní by Lidl chtěl zdůraznit zejména kvalitu a ekologičnost svých produktů. V příznivějším světle mají být rovněž znázorněny často kri-tizované pracovní podmínky zaměstnanců řetězce. Celá komunikační ofenzíva bude zahájena koncem března, Lidl by podle neoficiálních informací měla přijít na dvoumístnou částku v milionech eur. Hlavním nástrojem budou tiskové inzeráty v novinách a časopisech, řetězec bude reagovat především na adresnou kritiku ze stran hnutí Verdi, Greenpeace a Attac.

Společnost AM Development má začít v lednu 2007 v Ústí nad Labem stavět komerční a zábavní centrum. Krajský úřad nyní začal zjišťovat vliv stavby na životní prostředí. Podle záměru, jenž je k dispozici na internetu, budou součástí komerčního a kulturního centra Forum kromě obchodů také garáže pro 900 aut. Termín dokončení je květen 2008. "Investice do výstavby areálu se pohybuje okolo 1,7 miliardy korun," řekl Luboš Kočí, ředitel AM Development ČR.

Čína bude přísně trestat státní úředníky, kteří zanedbají své povinnost ve vztahu k ochraně přírody. Zaznělo to v dokumentu, který dnes zveřejnil Státní úřad pro ochranu životního prostředí společně s ministerstvem kontroly.
Nový dokument týhož dne vstoupil v platnost. Jde o Pravidla trestání v případě porušování zákona o ochraně životního prostředí a disciplíny státními úředníky. V dokumentu je uvedeno více než 30 případů, jako je nedůsledná ochrana podniků, které mohou vážně znečistit životní prostředí, nepodání zprávy o významém incidentu znečištění životního prostředí a neprovedení nezbytně nutného kroku. Nejvážnějším trestem je propuštění z úřadu.

Krajský úřad Jihomoravského kraje rozhodl o tom, že Děti Země nemají nárok na účast v kolaudačních řízeních souvisejících se stavbou farmy pro chov brojlerů v Malešovicích. Původní rozhodnutí stavebního úřadu Pohořelice o této věci sice zrušil, ale potvrdil jeho názor, že Děti Země na účast v řízení nemají právo.
“Naneštěstí nám nezbude nic jiného, než se v této věci obrátit na soud,” konstatuje Martin Hyťha z Dětí Země. Snaha o účast v řízení není samoúčelná – důvodem je především to, že stavební úřad v Pohořelicích pochybil, když zkolaudoval stavbu, která je v rozporu s platnou vyhláškou. Celé kolaudační řízení pak trpělo řadou dalších nezákonností.
“Podmínky brojlerů chovaných ve velkokapacitním zařízení nebudou zdaleka optimální, dodržení vyhlášky ale považujeme za naprosto nezbytné minimum,” vysvětluje Hyťha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů