Úterý, 23. dubna 2024

Proč zdražují energie

Proč zdražují energie
Prohlášení šéfa německého energetického gigantu E.ON, Wulfa Bernotata, o nutnosti dalšího zdražování energií je třeba brát vážně. Vývoj cen má v západní Evropě už několik let vzestupný trend. Letos ho pocítíme v našich peněženkách dosti bolestně.
Stálo by tedy za to pátrat trochu po příčinách. Pan Bernotat říká, že je to tím, že roste poptávka po zemním plynu a na trhu se snižuje počet producentů. Jiní dodávají, že vlastně zbude jen jeden významný dodavatel - Rusko.
Proč tedy roste poptávka po plynu, když je zřejmé, že budeme v této komoditě na nevypočitatelném Rusku zcela závislí?
Určitě proto, že je to pohodlné. Prostě přijdete domů a je zatopeno. Bez sazí, bez mouru. Ale jistě i proto, že pro zemní plyn má Evropská unie zvláštní slabost. Řada postojů komise diskriminuje ostatní energetická média a naopak podporuje spalování zemního plynu.
Je totiž potřeba živit naději na úspěch experimentu, na který je bruselská administrativa pyšná - přijetí a dodržování Kjótského protokolu. Snižování emisí při výrobě tepla a elektřiny ale zvedá poptávku po zemním plynu. Jistě by se elektřina mohla vyrábět v jaderných elektrárnách, ale to by se politici napříč Evropou nesměli kasat, jak občana uchrání od dalšího štěpení atomu za humny.
I u nás se jeden takový nový klube: předseda Strany zelených Martin Bursík. Říká, že řešení je v takzvaných alternativních zdrojích. Čekáte nějaký ten vítr, šťovík či jiný hokus pokus? Nenechte se zmást. On tím v první řadě myslí nové daně.
Takové ty "hodné", ekologické, které zase zdraží všechno, včetně toho oblíbeného plynu. Toho plynu, o kterém Bursíkovi předchůdci říkali, že je ho dost a bude levný. Stejně jako předtím o elektrických přímotopech, které navíc ještě dotovali jako alternativu k uhlí.
Co s tím tedy budeme dělat? Budeme šetřit, topit jenom v jedné místnosti, žárovky vyměníme za slabší? Pak nám Čína, Indie a Rusko předvedou, co je to prosperita na náš úkor. Nebo nad zelenou ideologií zvítězí zdravý rozum a my získáme šanci srovnat krok. Pokud to neuděláme, budeme se paradoxně těšit na to, až globální oteplování konečně přinese mírné zimy.
leaders@economia.cz
Jan Dobrovský
Autor je poradcem společnosti Czech Coal
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů