Středa, 24. dubna 2024

Američtí vědci se bojí čínské konkurence

Američtí vědci se bojí čínské konkurence
Když hovoří evropští vědci o svých konkurentech, uvádějí na prvním místě Američany. Ti na výročním zasedání Americké asociace pro povznesení vědy (AAAS), které se uskutečnilo v Saint Louis, jako svého hlavního budoucího konkurenta uvádějí Čínu.
"Čína neustále zvyšuje podporu vědeckému výzkumu a její význam určitě v nejbližších letech poroste. Polovina čínských držitelů vysokoškolského diplomu na úrovni bakalářského vzdělání vystudovala přírodní nebo technické vědy. Ve světě má toto vzdělání 23 procent bakalářů a v USA jen jedenáct procent," uvedl na zasedání AAAS její předseda Gilbert Omenn. Kariéra právníka nebo ekonoma je prostě v USA přitažlivější než dráha vědce či technika.

Evropa investuje méně
Také Evropská unie byla na zasedání AAAS zastoupena. Christian Patermann, jeden z ředitelů vědecké sekce Evropské komise, připustil, že dosažení evropského cíle investovat v roce 2010 do vědy a výzkumu tři procenta hrubého domácího produktu se jeví jako obtížné.
Státy unie celkově stále vědě dávají jen 1,93 procenta HDP. Pro srovnání: v USA to jsou nyní 2,59 procenta, v Číně 1,31 procenta a v Česku 1,26 procenta HDP. Patermann také uznal, že Evropa neumí poznatky vědců dostat do praktického využití tak rychle jako Spojené státy.
To však, jak ukázala konference, neplatí pro poznatky z klimatologie, přesněji pro globální oteplování. Evropa nemá pochybnosti, že se podnebí ve světě mění, protože oxid uhličitý ze spalování fosilních paliv pod sebou v atmosféře zadržuje více tepla. EU se proto snaží emise oxidu uhličitého omezit.
Američtí vědci si na konferenci opět stěžovali, že vláda USA nevěnuje rizikům změny klimatu dostatečnou pozornost. Přitom důkazů o tom, že se podnebí mění, přibývá. Nejnovější v Saint Louis představil Eric Rignot z Kalifornského technologického institutu, který pracuje i pro kosmickou agenturu NASA. "Družicové snímkování a radarová měření ukazují, že ledovce na jihu Grónska mizejí v moři rychleji, než jsme předpokládali," řekl.
Přísun velkého množství sladké vody do Atlantiku narušuje proudění hustší mořské vody, zejména postup Golfského proudu, který otepluje severozápadní Evropu.

Energie z vodíku
Účastníci konference AAAS si občas povzdechli, že když prezident George Bush ohlásil minulý měsíc vyšší investice do výzkumu obnovitelných energetických zdrojů, bylo to kvůli snížení závislosti USA na dovážené ropě, nikoli kvůli záchraně klimatu.
Nicméně evropská a americká věda se při výzkumu obnovitelných zdrojů setkává. "Nejnovějším velkým společným projektem je Mezinárodní termojaderný experimentální reaktor, který bude stát ve Francii," připomněl v Saint Louis András Sieger z Evropské komise. Vědci chtějí v tomto zařízení zjistit, jak by se dala energie získávat přímo z vodíku, jehož je dostatek, při podobné reakci, jaká se odehrává ve Slunci. Pokud se jim to podaří, skončí v polovině tohoto století závislost na spalování fosilních paliv. Náklady na stavbu a provoz experimentálního reaktoru se odhadují na deset miliard eur.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů