Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Díky odsíření energetických zdrojů vymizela jedna metla našeho zdraví. Kvůli světovému nárůstu cen energie se však objevil nový zdroj znečišťování ovzduší - malá lokální a domácí topeniště.
Obec sice může vyhláškou stanovit podmínky pro způsob spalování v malých zdrojích. Při spalování uhlí s vyšším obsahem síry se však musí příslušné množství škodlivých látek zjišťovat měřením. Při neustále se zvyšujícím nezájmu o plyn nebo elektřinu měření prakticky není možné, lze pouze zjišťovat zvýšené množství tmavého kouře z komínů. V současné situaci těžko obec vydá vyhlášku zakazující topení uhlím.
Krom toho letos i ochranná protismogová měření poněkud zaspala. Měření prachových částic jsou nedostatečná, takže nelze ani ve velkých městech vyhlásit regulační opatření. A nelze nechat občany zmrznout, neboť by se to neslučovalo se zákonem o ochraně zdraví.
Bude nutné se celostátně zamyslet nad finančním příspěvkem sociálně slabým občanům na takové topení, které nezhorší ovzduší.
Zdražování cen energie včetně propagované ekologické daně je gólem do vlastní branky našeho životního prostředí.
Jiří Hanzlíček, ekologický poradce Ministerstva průmyslu a obchodu

Přes 150 miliard na ochranu životního prostředí, stejnou částku na stavbu dálnic nebo železnic, 90 miliard na podporu podnikání i na rozvoj krajů, po 75 miliardách na boj s nezaměstnaností i podporu škol a vedle toho 45 miliard jako přímé dotace výzkumu. Takové částky může čekat Česká republika od Evropské unie v letech 2007 - 2013.
Počítá s tím alespoň Národní rozvojový plán, který dnes poprvé vládě předloží ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.
Aby Češi celkovou částku 752 miliard skutečně dostali, musí najít v rozpočtu 133 miliard na spolufinancování. Druhou překážkou je Evropský parlament, který má rámcový rozpočet Evropské unie schválit až v červnu.
Martínek očekává dlouhé jednání i mezi českými ministry: "První verze operačních programů vláda schválí v květnu. Finální verze bude v říjnu, po zapracování připomínek Evropské komise."
Politici očekávají tlak, aby se finance na životní prostředí snížily ve prospěch dopravy a podnikání. "Za hlavní považuji kritérium, aby peníze šly na projekty, které skutečně dokážou dotace vyčerpat," tvrdí vicepremiér Jiří Havel, který na plánu spolupracoval.
Takové pravidlo bude rozhodovat i podle Martínka. Nečeká však, že se sníží navržené dotace na rozvoj krajů.

radi oznamujeme, ze dne 15.2., zastupitelstvo Usteckeho kraje schvalilo strategii udrzitelneho rozvoje tohoto kraje.
Tesi nas to tim vice, ze jde o prvni kraj, ktery se zavazal naplnovat podobny koncepcni dokument v CR a (pokud vime) i v ramci regionu cele Evropy.
Strategii pripravil Ustav pro ekopolitku, o.p.s. diky projektu spolufinancovaneho UNDP, MZP, MMR, SFZP a Usteckym krajem.
Strategie stanovuje konkretni cile, priority a indikatory udrzitelneho rozvoje Usteckeho kraje s vyhledem na 20 let. Dokument je ke stazeni na webovych strankach kraje http://www.kr-ustecky.cz/  v sekci Krajske dokumenty.
Na zaklade zkusenosti se zpracovanim teto a dalsich strategii vznikl take metodicky material "Manual planovani a vyhodnocovani udrzitelneho rozvoje na regionalni urovni"
(Autori: Hrebik,Trebicky,Gremlica), ktery vydalo MMR. K dispozci je v tistene podobe na vyzadani u Ing. Josefa Vlka, Odbor regionalniho rozvoje MMR, tel: 420 224 861 242
email: josef.vlk@mmr.cz  
Za kolektiv zpracovatelu
Stepan Hrebik a Viktor Trebicky, EnviConsult, s.r.o.
Tomas Gremlica, Ustav pro ekopolitku, o.p.s

Na základě šetření České inspekce životního prostředí a evidenčních listů k navezenému odpadu, které má k dispozici od minulého týdne, požádá dnes Ministerstvo životního prostředí příslušný úřad v Halle, aby veškerý nelegálně uložený odpad převzal zpět na náklady odpovědné osoby.
Tento způsob řešení MŽP upřednostňuje, protože náklady tak ponese německá firma, která tento stav způsobila. Jiné řešení by pravděpodobně vedlo k tomu, že náklady ponese český daňový poplatník.
Pověřená obec (v tomto případě Louny) má také možnost nařídit odstranění odpadu na náklady odpovědné osoby v případě, že by mohlo dojít k poškození životního prostředí. V tomto případě by ale odpad byl likvidován v České republice, nikoli v Německu.

Lipník nad Bečvou ţ V gumácích a ve vaťáku bezradně obchází po celý den svůj rodinný domek čtyřiasedmdesátiletý Jaroslav Macháček z Lipníku nad Bečvou. Řeka Bečva, která se kvůli nahromaděným krám vylila z koryta, mu jeho zahrádku přeměnila ve velký bazén a voda se dostala také do domu. Bečvu zatarasenou na více než dvoukilometrovém úseku ledovými bariérami s obavami sledují i jeho sousedé. "Ve sklepě mám tak metr vody, začalo to k nám téct o půlnoci. Vůbec jsme nespali. Auto jsem stačil tak tak vyvézt, ani nevím, jestli nemám vodu v motoru,"řekl Macháček. K jeho domu se návštěvník suchou nohou nedostane. Dům obklíčila ze všech stran voda, která se přelévá i přes tamní silnici. "Všechno je zničené. Ve sklepě plavou zavařeniny, voda nám zničila uhlí a dřevo. Zvířata už ani nechováme, nemá to cenu. Loni se nám to všechno utopilo,"posteskl si důchodce brodící se po kolena ve vodě. Jen o pár kilometrů dál v Týnu nad Bečvou se ledové kry téměř dotýkají zahrad tamních rodinných domků. Situace nevypadá o nic lépe ani v nedalekých Nových Dvorech. Kam člověk dohlédne, na obě strany je řeka zcela zavalená krami. Mnozí lidé přitom neskrývají vztek. Domnívají se, že situaci bylo možné předejít. "Kdo to mohl dopustit? Všechno to na nás poslali ze shora,"zlobila se jedna z lipenských obyvatelek. Špatný postup při odstraňování bariér dnes připustil také starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl. "Postup byl nekoordinovaný. Mělo to za následek, že v Hranicích se ledy odstraňovaly, masa se uvolnila a dostala do Lipníku. Tady se přitom začalo s rozbíjením ker daleko později. Je to ponaučení pro příště,"řekl starosta.

Topoľčiany - Voda z tajícího sněhu zaplavuje Slovensko. V okolí Topoľčian bylo včera pod vodou deset vesnic. Lidé s vodou zápasí po svém. Staví hráze z pytlů napěchovaných pískem. Povolali na pomoc hasiče i fekální vozy.  "Nezatopilo nás to poprvé, víme co dělat," ujišťoval Mikuláš Bagar, který včera ráno stál po kolena v ledové vodě na silnici v Práznovciach. Voda ze sněhu tam zatopila tři desítky domů.

Lidice - Prostory Lidické galerie nabízejí nyní návštěvníkům ke zhlédnutí snímky fotografů Jana Raby a Bohumíra Prokůpka. Námětem obou tvůrců je příroda. Zatímco se první jmenovaný tvůrce ve svém díle zaměřuje více na detail a jeho fotografie naznačují určitý pohyb, typickým znakem Prokůpkových snímků je jistá strnulost a tajemství. Výstava fotografií potrvá až do 14. května.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů