Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Grónská vláda včera poprvé zavedla kvóty na lov ledních medvědů, kteří jsou podle vědců ohroženi globálním oteplováním země. Letos bude moci být na největším ostrově světa zastřeleno pouze 150 těchto savců.
Povolení zastřelit ledního medvěda mají jen obyvatelé Grónska s platným loveckým průkazem. Místní eskymáčtí lovci dosud zabíjeli ročně v průměru 250 medvědů na kůži a na maso.
Kvóta byla v Grónsku zavedena proto, aby bylo zajištěno přežití druhu ohrožovaného klimatickými změnami v arktické oblasti. Experti upozorňují, že ledová pokrývka Grónska postupně taje, čímž se zmenšuje loviště ledních medvědů. Nyní jich na tomto poloautonomním dánském území žije asi 7500, převážně v jeho severní a východní části.

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona, která má ulehčit malým firmám od zpětného odběru obalů a stanovuje limity pro jejich opětovné využití.
Novela obsahuje ustanovení, podle kterého je nebudou muset zpětně odebírat podnikatelé, kteří jich vyprodukují méně než 300 kilogramů ročně a nemají vysoký obrat. Předpis rovněž upřesňuje pravidla dovozu obalů a jejich materiálové značení a obsahuje nové evropské kvóty pro opětovné využití použitých obalů, které má Česko plnit do roku 2012.

Milion korun rozdělí do konce dubna brněnská ekologická Nadace Partnerství na různé projekty týkající se ochrany přírody v Česku. Požádat o ně mohou nejen neziskové organizace, ale i obce. Šanci uspět mají projekty zaměřené na řešení státem opomíjených problémů v životním prostředí. Žádosti o dotace mohou zájemci podávat až do 3. března. Více informací k tomuto grantovému programu lze včetně formulářů najít na internetových stránkách nadace www.nadacepartnerstvi.cz. "Předkládané projekty mohou řešit nejen celostátní, ale i lokální problémy. Měly by podporovat účast veřejnosti na jejich řešení," řekl dnes ČTK pracovník nadace František Brückner. Partnerství rozděluje ročně celkem 3,5 milionu korun na různé ekologické projekty. Loni na podzim nadace podpořila kampaň plzeňského sdružení Děti Země poukazující na nelegální billboardy, přispěla na ochranu ohroženého sýčka obecného, propagaci přírodních krás Šumavy anebo další ročník ekologické ankety Ropák roku.

Představitelé politických stran, které nejsou zastoupeny ve sněmovně, se v hlavním televizním zpravodajství objevují výjimečně. Strana zelených má podle předvolebních průzkumů šanci dostat se po červnových volbách do sněmovny a ve zpravodajství se proto objevil její předseda Martin Bursík. Zpravodajství si jej však všímala méně než předsedkyni Národní strany Petry Edelmannové ve třetím týdnu 2006 v souvislosti se sporným památníkem v Letech. Rozsah vystupování vládních představitelů byl v Událostech a Televizních novinách v uvedeném týdnu vyrovnaný.

Čínský státní úřad pro ochranu životního prostředí dnes vyhlásil, že v provinciich Shanxi, ve vnitřním Mongolsku a v dalších autonomních oblastech bylo nově založeno 22 přírodních chráněných oblastí na úrovní státu. Počet zmíněných chráněných oblastí dosáhl 265, což zaujímá 9.6% rozlohy čínského území.
Podle požadavku čínského státního úřadu pro ochranu životního prostředí se v hlavní části chráněných oblastí nesmí rozvíjet turistická činnost a zakládat výrobní zařízení.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) hodlá posílit hlídky policie a celníků, které by měly zastavovat kamiony přivážející odpad z Německa. O tomto kroku nyní jednají jeho náměstci s představiteli policie a celníků. Ve středu ministr předloží návrh vládě. Největší naději v řešení problému však ministr vidí v tlaku na německou stranu, aby změnila kategorizaci odpadů.
"Chceme domluvit posílení hlídek, abychom byli schopni co nejvíce kamionů zachytit přímo v terénu ještě před tím, než bude odpad složen. Prověřujeme i možnost, zda by bylo možné dovoz alespoň dočasně v rozporu s evropskými pravidly zakázat, aby mohli celníci kamiony vrátit," řekl Ambrozek. Nejvíce však ministr spoléhá na tlak na německou stranu a jednání v Bruselu počátkem března, kde bude na programu nová odpadová legislativa EU.

Krasové útvary na jihu Číny budou v r. 2007 přihlášeny jako celek do seznamu světového přírodního dědictví. Rozhodla o tom při rozhodování o přihláškách Státní rada. 
Krasové útvary na jihu Číny zahrnují hlavně krápníky kuželového tvaru v provincii Kuej-čou, jehlovité krápníky v provincii Jun-nan a věžovité krápníky v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Představují významné turistické zdroje v Číně díky různorodosti vápencových území a jeskynních atrakcí. Přihlášky byly již odevzdány Centru pro světové dědictví při organizaci UNESCO.

Sytno - Po roztrhaných a špinavých hadrech z Německa zřejmě touží někteří občané Sytna na Tachovsku. Ti neváhají využít situace, kdy firma odpovědná za uložení německého nelegálního odpadu v opuštěném kravíně zatím balíky hadrů neodvezla, a vybírají si mezi starým oblečením kousky, které by ještě mohli použít.
Po odhalení nelegální skládky v sytenském kravíně se od minulého týdne případem zabývá policie i Inspekce životního prostředí, k odvezení nelegálního odpadu se ale zatím nikdo příliš nemá. Pár balíků už sice firma odvezla, ale jen malými nákladními automobily. Někteří lidé tak berou kravín útokem.
"Pár balíků si rozřezali a věci si odtud berou," potvrdil starosta Sytna Václav Bodiš.
"Už jsme uvědomili firmu, aby si místo lépe hlídala," řekl Bodiš. Obec sama hlídat objekt nemůže.
"Není náš a nemáme na to ani čas," tvrdí starosta.
Obec se snaží více kontrolovat opuštěné objekty a místa, kde by mohlo hrozit nebezpečí uložení dalšího odpadu. Ke témuž vyzývá také občany.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů