Čtvrtek, 28. března 2024

Také po volbách by mohlo v Poslanecké sněmovně zasedat pět politických stran.

Také po volbách by mohlo v Poslanecké sněmovně zasedat pět politických stran.
Výzkumy vypracované agenturou STEM a společností SC & C oznámily veřejnosti i politikům: kdyby se dnes konaly volby, v křeslech Poslanecké sněmovny by zasedli i členové Strany zelených. Význam této zprávy je dán tím, že vstup pátého subjektu do Sněmovny by narušil pravo-levou matematiku sváru ČSSD a ODS. V případě výsledku, který zmíněné agentury na trhu předvolebních informací nabídly, by totiž zmizela převaha levicových stran, kterou představily výzkumy jiné. Na tom se většina komentátorů shodne. Mlčky přitom předpokládá, že Strana zelených je pravicová. Málokde tomu tak je, neboť pohled na svět přes zelenou tématiku varuje před živelným vývojem, přičemž lék vidí v ochraně člověka a přírody mimo jiné prostřednictvím zásahů státu. Což se chápe jako něco, co je v rozporu s pravicovým světovým názorem. Ovšem nikoliv v Česku.

U nás Strana zelených prochází permanentními kádrovými proměnami. Jejich aktuální zakončení má podobu předsednictví Martina Bursíka, bývalého ministra životního prostředí za KDU-ČSL. Zatím jediný volební úspěch této strany - nepočítáme-li její podíl na koalici LSU v 90. letech - představuje jeden nezávislý senátor. Ten se ovšem neproslavil zápalem pro environmentalismus, ale svou pravicovostí.

Přesto je zelená tématika přitažlivá. Žijeme v podmínkách globální komercionalizace strachu - tentokrát pod vlajkou ptačí chřipky - a zároveň v zemi, která se díky bezzubému ministerstvu životního prostředí mění na skládku zahraničního odpadu. V takové atmosféře je růst prestiže zelených přirozený. V Česku však daleko více než specializované programy zelených přitahují pozornost komplexnější programy větších stran. A tyto strany na růst zelených preferencí jistě zareagují tím, že před volbami rozmnoží své ekologické projekty. Takže více než samotná problematika životního prostředí může Straně zelených pomoci únava voličů ze čtyř parlamentních stran. Pak by Zelení mohli získat více protestních hlasů než hlasů nadšených enviromentalistů.

Nelze také zapomínat, že výzkumy volebních preferencí jsou nepřesné. Jestliže hlásí překročení hranice povinných pěti procent odevzdaných hlasů o šest desetin, pohybují se v rozmezí povolené chyby. Však také v polistopadovém Česku sociologové nikdy nedokázali předpovědět výsledek voleb - ten se od jimi vyzkoumaných preferencí a prognóz lišil o víc, než je povolená tolerance. Pak se snadno může ukázat, že i dobrá zpráva může být špatnou zprávou - když je nepravdivá. Zatáhnout do tohoto předvolebního podnikání novou agenturu není řešením. A tak nezbývá než počkat a hlasovat.

AUTOR: Oskar Krejčí
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů