Čtvrtek, 28. března 2024

Jeden svět je svědomím v obrazech

Jeden svět je svědomím v obrazech
Viktoriino jezero v Africe, jehož břehy jsou lemovány továrnami na zpracování ryb a vesnicemi, v nichž žijí rybáři, nakažené prostitutky a děti bez domova. To je svět dokumentu Darwinova noční můra, který zahajuje osmý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Název festivalu naznačuje, že pokud nám nejsou problémy jiných lidí cizí, je tento svět opravdu jen jeden.
Film nominovaný na letošního Oscara v kategorii dokument používá Darwinovo jméno v ironickém smyslu. Ukazuje, jak evoluční teorie založená na principu "silnější zvítězí" platí i pro současné síly ve světě. Od Viktoriina jezera každý den odlétají letadla přetížená nákladem ryb končících na stolech Evropanů a Američanů. Jezero samo je příkladem ekologické katastrofy, neboť okoun nilský, který sem byl nezodpovědně vysazen, stihl vyhubit většinu ostatních druhů zdejších ryb. V jedné z vesniček umírá každý měsíc deset lidí na AIDS, ale místní kněz ženám použití ochrany nedoporučí, protože kondom je hřích. Tak vypadají noční můry nového tisíciletí.

Lidská práva jsou i naše
Slovní spojení "lidská práva" je možná natolik zprofanované a vyprázdněné, že akce s podtitulem "mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech" může odradit. Přitom je tento festival největší přehlídkou dokumentárního filmu v Praze a jedinečným okénkem do života v někdy značně odlehlých koutech této planety.
Autoři těchto filmů byli na místech a v situacích, kam bychom se my stěží dostávali a pokládají otázky, které často nemají jednoduché dopovědi. Nahraďme termín "lidská práva" slovy "lidský život" a zjistíme, že Jeden svět je festivalem o lidech. Často o lidech v nouzi nebo o lidech, jejichž svoboda je v nějakém směru omezena: o nedobrovolných prostitutkách z bývalého Sovětského svazu, o pozůstalých po nedávných a nedalekých válkách či po ničivé vlně cunami, o životě muslimů v evropské společnosti, o transsexuálovi čekajícím na změnu pohlaví, o problémech homosexuála v ortodoxním židovském prostředí či o životě žen v tvrdě patriarchálních zemích Blízkého východu.
"Ty filmy učí být lepším člověkem, ukazují, jak vypadá zlo a jak vypadá lidské dobro," říká ředitel festivalu Igor Blaževič. "Cílem filmařů je učinit svět uchopitelnější a spravedlivější."
"Novináři se mě vždy ptají, co je letos ohledně festivalu nového," dodává Blaževič. "Já bych jim nejraději řekl, že nic, že je letos stejně dobrý jako loni. Přesto tu několik novinek máme." Předně festival je letos výrazněji podpořen ministerstvem kultury. To letos přispělo částkou tři a půl miliónu korun, což umožnilo připravit opravdu bohatý program. Hlavní cena pro nejlepší soutěžní film bude letos poprvé podpořena i peněžní částkou, večery budou korunovány koncerty world music. Projekce se konají v klubových kinech, která jsou letos všechna situována do centra města: Světozor, Lucerna, Mat, Ponrepo a Evald. Následně se část festivalu přemístí do třinácti dalších českých měst. Výběr z promítnutých filmů také absolvuje projekce pro žáky přibližně tří set českých škol. Podle organizátorů se jedná o největší evropský projekt pracující s dokumentárním filmem na školách.

Oscarové naděje
Mnohé z připravených filmů již sbíraly ceny na zahraničních festivalech nebo se dostaly do nominací na Oscara. Kromě Darwinovy noční můry to je například vtipný snímek Kdo s koho zachycující doslova "pouliční zápas" dvou afroamerických kandidátů do senátu v americkém Newarku, Král afroreggae o snaze obyvatel jihoamerických ghett vzdorovat duchovní bídě prostřednictvím hudby či film Obří Buddhové dokumentující nesmiřitelný střet odlišných náboženství v současném Afghánistánu. Podrobný program je na webové stránce www.jedensvet.cz.
Festival přesáhne i do programu České televize, a to nejen průběžným krátkým zpravodajstvím z průběhu akce. Dnes bude ve 21.30 na ČT2 uveden film z loňského ročníku festivalu věnovaný kontroverzní katarské televizní stanici Al-Džazíra, v neděli uvede týž program v rámci Večera na téma... snímek Má milovaná holčička pojednávající o skrytém domácím násilí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů