Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bratislavské Staré Mesto vyzýva svojich obyvateľov na recykláciu tzv. malých elektrospotrebičov. Výzvu zverejnili na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti. Podľa Združenia Envidom, ktoré zabezpečuje spätný odber starých spotrebičov a ich následnú ekologickú recykláciu, sú malé elektrospotrebiče, rovnako ako tie väčšie, elektronickým odpadom a je potrebné ich ekologicky recyklovať. Staré Mesto preto nabáda obyvateľov, aby staré žehličky, mixéry, holiace strojčeky alebo hriankovače odovzdávali v zberných dvoroch na Bazovej ulici, Ivanskej ceste a Dvojkrížnej ulici v Podunajských Biskupiciach alebo v predajniach Gorenje na Špitálskej a Seneckej ceste, v prevádzke Carrefour Sk v Polus City Center alebo v prevádzke Koryna na Dunajskej.

Ředitelem Agentury ochrany přírody a krajiny se od středy stane poslanec Unie svobody-DEU František Pelc. Třiačtyřicetiletý politik se tak po čtyřech letech vrací k původní profesi, než se totiž stal v roce 2002 poslancem pracoval jako ředitel Správy chráněných krajinných oblastí. Tato organizace se k 1. lednu letošního roku sloučila s agenturou. Pelc dokonce uvažuje o tom, že se kvůli funkci vzdá poslaneckého mandátu.

Od konce roku 2005 vyžaduje Nařízení o živočišném odpadu, aby potraviny, které již nelze prodávat (tzv. dřívější potraviny), byly odstraňovány novým způsobem, který je považován za bezpečnější než předchozí metody. Mezitím učinila Komise návrh k přechodnému přijetí jednodušších opatření. Probíhají jednání pracovní skupiny tvořené Komisí a členskými státy k posouzení rozsahu opatření. Členským státům bude umožněno přijmout národní pravidla pro sběr, dopravu a likvidaci dřívějších potravin živočišného původu.
EC byl dotázán na názor ohledně zjednodušení rozsahu definice výrazu "dřívější potravina". Názor EC byl vzat v potaz a je obsažen v návrhu Nařízení týkajícího se změkčených opatření. EC byl rovněž ujištěn, že bude opět dotázán v roce 2006, kdy bude Komise posuzovat vliv dopadu implementace tohoto Nařízení.
EC bude těsně sledovat vývoj této záležitosti a zorganizuje všechny nutné akce k zajištění zjednodušených opatření s důrazem na přijatou zásadu o zjednodušování legislativy. Ambicí EC je, aby navrhované změny vyústily ve výraznější snížení nákladů obchodu tím, že dojde ke snížení administrativních překážek spojených s odpadovým hospodářstvím při likvidaci živočišného odpadu a obchodníkům bude umožněno, aby využili nákladově úspornějšího řešení.

Evropská komise chystá velký zásah do zakázek na autobusy pro radnice, úřady a operátory. V prosinci přijala směrnici, podle níž nejméně čtvrtina nově pořizovaných vozidel ve veřejných službách musí být ekologicky čistá a nesmí zatěžovat životní prostředí tolik jako vozy poháněné naftou či benzinem.
Nejméně čtvrtina vozidel ve veřejných službách musí být ekologicky čistá. Ekobus patří do kategorie autobusů využívající stlačený přírodní zemní plyn. (www.ekobus.cz )
Směrnice se vztahuje na státní a další veřejné úřady, územní samosprávy, veřejné podniky i operátory, kteří jsou najati na zajišťování veřejné dopravy. Nejméně čtvrtina jejich vozidel těžších 3,5 tuny, například autobusy budou muset plnit požadavky na čistotu provozu.
Direktiva se má týkat pouze vozů těžších než 3,5 tuny. Cílem je vytvořit trh čistých vozidel, který sníží a postupně odstraní dodatečné náklady na čisté technologie," uvedl místopředseda EK Jacques Barrot. Zajištěný odbyt čistých vozidel zaručí podle komisaře rentabilitu výroby vozidel, poháněných biopalivy, zemním plynem, s hybridním pohonem či v budoucnu vodíkovým pohonem. Náklady na pořízení čistějších vozidel se vrátí v podobě větší ochrany životního prostředí a úspor stále dražší nafty a benzinu.

Ve čtvrtek 16. 2. 2006 ve 14 hodin zahájila CENIA cyklus veřejných seminářů. Tématem prvního setkání byly metody environmentální statistiky, se kterými seznámil početné auditorium Ing. Lubomír Nondek, CSc. Na semináři se sešlo více než čtyřicet posluchačů z oblasti vědy, výzkumu i státní správy. Po zajímavé prezentaci Ing. Nondeka -zaměřené na správnost a přesnost výsledků statistiky životního prostředí, jejich vypovídací schopnost a možnosti využití - proběhla živá diskuze.
Druhý z řady čtvrtečních seminářů se uskuteční 16. března a jeho tématem bude odpadové hospodářství. Podrobná pozvánka bude k dispozici na webových stránkách CENIA.

Lidé mohou od včerejška opět navrhovat kandidáty na antiekologické ocenění Ropák a Zelená perla. Jejich jména mohou až do 27. března zasílat sdružení Děti Země, které tyto akce pořádá. Ropák je udělován za největší antiekologický počin uplynulého roku. Tato anketa se koná již počtrnácté. Perlou bude pojedenácté oceněn největší antiekologický výrok roku 2005. Předpokládá se, že se mezi kandidáty objeví tentokrát lidé usilující o výstavbu průmyslové zóny u Nošovic na Ostravsku, o stavbu obří spalovny odpadů v Opatovicích nad Labem na Pardubicku anebo o povolení další těžby uhlí v Ústeckém kraji.

Tak jako patří mezi takzvané invazní druhy ropuchy obrovské v Austrálii, řadí Američané do stejné kategorie třeba tamaryšky.
Začátkem 19. století si osadníci tyto dřeviny, jejichž přirozeným domovem je Evropa, Asie a Afrika, přivezli i do Ameriky. Zkrášlili jimi pozemky, ale také je využili pro ochranu před větrem a proti erozi půdy.
Jenže tamaryškům se v USA výborně dařilo a rozšířily se prakticky v celé jejich západní části. Rostliny mají dlouhé kořeny, jimiž vysávají spodní vodu a zhoršují obvyklá letní sucha na americkém západě. Dřevina také zvyšuje koncentraci soli v půdě a ničí tím životní prostředí pro původní vegetaci.
Sledovat šíření tamaryšků nyní pomáhá i kosmická agentura NASA. Její družice měří sluneční světlo odražené pozemským rostlinstvem. Z charakteru zachyceného světla pak odborníci určují, zda se odrazilo právě od úzkých listů tamaryšku. Údaje kontrolují podle pozorování botaniků přímo v terénu a také podle hlášení běžných lidí, kteří mohou výskyt tamaryšků sdělovat prostřednictvím specializované webové stránky.
"Když dáme všechna data dohromady, sestavujeme mapy výskytu rostliny," uvedl John Schnase z NASA na nedávné výroční konferenci Americké asociace pro povznesení vědy (AAAS) v Saint Louis. "V počítači můžeme modelovat, kam se tamaryšek dostane v příštím roce. Zemědělci a správci parků se tak mohou připravit na to, že jej budou muset vysekávat nebo ničit chemicky."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů