Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bělá pod Bezdězem - Město Bělá se potýká s problémem, co s biologicky rozložitelným odpadem. V současné době totiž tento odpad, tedy například tráva a listí, končí na skládce spolu s běžným domovním odpadem. To je velmi neekologické a podle pravidel Evropské unie od roku 2010 také protizákonné. Vybudovat kompostárnu je ale otázkou investice několika milionů. Do toho se městu zatím příliš nechce. "Pokusíme se pomocí informační kampaně rozšířit počet malých kompostů přímo na zahrádkách lidí v Bělé," uvedl místostarosta Bělé Miroslav Schneider. O všech možných variantách město dále jedná. Výstavba vlastní kompostárny, bez které se jednou město pravděpodobně neobejde, má několik variant. Představitelé města jsou si vědomi, že ne každý Bělák má na zahradě na kompost dost místa a zároveň je ochotný ho tam mít. Otázku biologicky zpracovatelných odpadů bude nakonec muset řešit město.

Poté, co byla v Německu potvrzena nákaza virem H5N1 u uhynulé domácí kočky, vydal Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat doporučení, aby uhynulé kočky a psi, případně další masožravci, kteří by mohli být v kontaktu s ptáky infikovanými ptačí chřipkou, byli podrobeni ohledáni veterinářem. Pro zamezení možných kontaktů s infikovanými divoce žijícími ptáky by zejména kočky měly být drženy v budovách, psi pak na vodítku a pod kontrolou majitele.

Zastánci i odpůrci mobilních čerpacích stanic vystupňovali kampaň před zahájením březnové schůze Poslanecké sněmovny. Na ní mají poslanci mimo jiné hlasovat o novém zákonu o pohonných hmotách.
Návrh, který za určitých podmínek umožňuje existenci mobilních pump, včera kritizoval Svaz chemického průmyslu. Vadí mu, že podle návrhu nemusí procházet obvyklým stavebním řízením a kolaudací jako klasické čerpací stanice. Pro prezidenta svazu Pavla Švarce tak představují bezpečnostní a ekologické riziko.
Výrobci a provozovatelé těchto zařízení naopak intenzívně přesvědčují poslance, že jsou bezpečná a že jakékoliv omezení v zákoně je útokem na podstatu soukromého podnikání.

Do konce tohoto týdne mohou žádat o dotaci z Fondu ekologické výchovy a osvěty pardubické organizace, připravující akce s ekovýchovnou tématikou musí požádat do 12. března.  „Do výběrového řízení se může přihlásit organizace s právní subjektivitou, která připraví zajímavou akci  zvyšující ekologické povědomí všech pardubických občanů, tedy nejen dětí, ale i dospělých,“ řekl Roman Slach z odboru životního prostředí.
Prostřednictvím Fondu ekologické výchovy a osvěty podporuje město již několik let nápadité projekty ekologické výchovy. Loni odbor životního prostředí rozdělil mezi domy dětí a mládeže, školy a další organizace zhruba 270.000 korun. Částky ,které lze z fondů odčerpat se každým rokem navyšují.
Témata, formulář přihlášky a pokyny pro účast ve výběrovém řízení získají zájemci  na odboru životního prostředí  magistrátu ve Štrossově ulici, k dispozici jsou i v elektronické podobě na internetové adrese města.

Na rekreační přehradě Hracholusky na Plzeňsku a Tachovsku nesmějí nově od 1. března jezdit motorové čluny a vodní skútry. Stanovuje to novelizovaná vyhláška ministerstva dopravy.
Opatření udělalo radost zejména rekreantům a obyvatelům okolních obcí, kteří si stěžovali především na hluk. Výjimku má pouze oddíl vodního lyžování, který používá motorové čluny. Má však vymezenou dráhu i určitý provozní řád. Rekreační parník bude jezdit stejně jako dosud.
Pokuty za nedodržení vyhlášky bude udělovat policie jako za dopravní přestupek.
 
Ministr životního prostředí (KDU-ČSL) v úterý předložil pozměňovací návrhy k novele zákona o odpadech. Chce tak zabránit dovozu nelegálního odpadu do České republiky. Návrh počítá se změnou maximální možné pokuty na 50 milionů korun a zároveň s posilněním kompetencí policejních orgánů, které by tak mohly účinněji kontrolovat kamionovou dopravu. Podle odhadů České inspekce životního prostředí leží v různých objektech na území Čech a Moravy zhruba 15.000 tun odpadů nelegálně dovezených v posledních měsících z Německa.

Zvony ve Švýcarsku mají právo znít i v noci, ať se to někomu líbí či ne. K takovému závěru dospěl federální soud ve Švýcarsku, nejvyšší justiční instance v zemi. Definitivně tak vyřešil stížnost jednoho obyvatele z městečka Gossau na severu země. Ten se obrátil na soud, že nemůže v létě za teplých nocí spát při otevřeném okně, protože na nedalekém protestantské kostele se každou čtvrthodinu vyzvání. Nižší soudní instance už jeho stížnost zamítla, ale občan sužovaný nočním vyzváněním se nedal odbýt, a případ rušení nočního klidu se tak dostal až na tu nejvyšší úroveň. Federální soud dospěl k závěru, že právo na absolutní klid v noci neexistuje a že každý musí tolerovat určitý hluk. Noční vyzvánění podle soudu občané obvykle dobře snášejí a navíc tu jde přece o dávnou tradici.

O zásobování Varnsdorfu elektrickou energií jednali v těchto dnech zástupci Ústeckého a Libereckého kraje. Jedná se o projekt SČE, nadzemní vedení velmi vysokého napětí 110 kV z Nového Boru jdoucí přes oblast Lužických hor do Varnsdorfu a Svoru. Oběma krajským představitelům se zdá varianta zpracovaného projektu nepřijatelná, z důvodů narušení ekosystémů v dané oblasti a narušení krajinného charakteru v horách. Další variantu zásobování elektřinou zhruba šedesáti tisíc lidí má nyní navrhnout, podle zástupců krajů společnost ČEZ Distribuce a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů