Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jižní Čechy - Namátkové celní kontroly zaměřené na odhalení dovozu ilegálního odpadu na území ČR odhalily na jihu Čech za poslední týden další tři případy.
Dvakrát se jednalo o přepravce ze zahraničí, jednou byl dovozcem Čech. Potvrdil to včera vedoucí oddělení mobilního dohledu Celního ředitelství v Českých Budějovicích Jaroslav Vlášek.
"Ve všech třech případech se dovozci po zachycení vrátili zpět do zahraničí, včetně Čecha, který se pokoušel do republiky provézt vyhořelý osobní automobil," upřesnil Vlášek.
V oblastech vytypovaných českých hraničních přechodů zvýšili od 1. března celníci počet kontrol s cílem zamezit této ilegální činnosti. Jenom v Jihočeském kraji prohlédli od tohoto data několik stovek nákladních vozidel.

Monsanto Co. (MON) včera oznámila, že za fiskální rok 2006 vykáže zisk na horní hranici původních odhadů pro 2,35-2,50 USD na akcii.
I přesto vyšla vydaná projekce pod odhady analytiků Wall Streetu a akcie firmy oslabily o bezmála čtyři procenta.
Za fiskální rok 2007 společnost stále očekává zisk v rozpětí 2,82-3,00 USD na akcii.
Analytici dotazovaní agenturou Thomson Financial zisk společnosti za fiskální rok 2006 v průměru odhadují na 2,61 USD na akcii a pro fiskální rok 2007 počítají se ziskem 3,19 USD na akcii.
Akcie MON včera oslabily o 3,98 % na 82,67 USD.

Opatovice - Pardubický kraj pracuje na podnikatelském záměru k výstavbě spalovny v Opatovicích nad Labem. V květnu dokument předloží veřejnosti. Všechny údaje bude mít kraj podložen čísly a odbornými názory. Propracovaný záměr má odpovědět všem odpůrcům stavby a dostat obce na stranu spalovny. Kraj se inspiruje v zemích, jako je Švýcarsko, Nizozemsko a Francie, kde se spalováním likviduje 40 i více procent odpadu. Nejpravděpodobnější technologií pro zařízení v Opatovicích je roštová spalovna, v té se odpady likvidují při teplotě 850 až 950 stupňů Celsia. Druhá varianta - plazmová spalovna - zatím ještě není v českých podmínkách otestovaná. Uvažovat by se o ní mohlo v budoucnosti, a to v případě, že by stavbu podpořil stát jako pilotní projekt. "Mnohem větším zlem než jedna kvalitní, roštová spalovna jsou pro životní prostředí blokové kotelny a kotelny v rodinných domech, které spalují hnědé uhlí při nižších teplotách," upozornil Jan Čulík, předseda a. s. EVO Opatovice, která stavbu spalovny koordinuje.

Vědci oznámili objev nového druhu korýše 900 mil na jih od Velikonočního ostrova. Podle zprávy v žurnálu Národního přírodovědeckého muzea v Paříži objevili potápěči korýše minulý rok v hloubce 7540 stop. Vědci museli pro zvíře, pojmenované Kiwa hirsuta, zavést novou třídu a rod. Bílý korýš měří na délku okolo 6 palců. Je úplně slepý. Charakteristická jsou na něm dlouhá klepeta porostlá vlasům podobnými vlákny. Třída je nazvaná Kiwaida, podle Kiwy, bohyně korýšů v polynéské mytologii.

rádi bychom vás informovali, že chovatelé pro svůj obor vypracovali kodex správné praxe. Kodex má zajistit maximální otevřenost a průhlednost postupů používaných v chovu a reprodukci hospodářských zvířat. Kodex, na jehož vzniku se podílel Evropský rámcový výzkumný program, byl představen na výstavě „Salon d’Agriculture“ v Paříži u příležitosti zahájení činnosti tzv. technologické platformy pro trvale udržitelný chov a reprodukci hospodářských zvířat. Chovatelské společnosti by kodex měly přijmout a získat certifikát o jeho dodržování. Cílem je zajistit vysoký standard z hlediska zdraví a pohody zvířat v udržitelných výrobních systémech, ve kterých budou vznikat kvalitní a bezpečné potraviny. Kodex je k dispozici v 20 jazycích a bude se pravidelně aktualizovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů