Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

CO VČERA SCHVÁLILA SNĚMOVNA:
Pohonné hmoty
Zpřísňují se podmínky. Povinná bude evidence prodávaných pohonných hmot u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Povinně se také budou muset registrovat čerpací stanice. Ty také budou muset splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí.

Z kvetoucích kočiček, jednoho ze symbolů blížícího se jara, se už radují dívky v Plzni. Své o blížícím se jaru zřejmě vědí i medvědi v plzeňské zoo, kteří se včera probudili ze zimního spánku. Na Rokycansko přiletěli z jižních krajů holubi hřivnáči a v nedalekých Zdicích na Berounsku se objevil dokonce čáp bílý. Jen meteorologové s jarní předpovědí váhají. Zatažená obloha a sněhové přeháňky vyplní počasí až do konce týdne.

Evropské uskupení nevládních ekologických organizací „Green 10” vydalo dokument, ve kterém představuje svoje představy o revizi strategie udržitelného rozvoje EU (EU SDS). Toto téma je kromě jiných projednáváno tento týden na Radě ministrů životního prostředí.  Zelená desítka nabádá evropské politiky zejména k přijetí měřitelných závazných cílů pro všechny oblasti, kterých se EU SDS dotýká a k důslednější implementaci environmentální politiky. Mezi hlavní priority programu patří mimo jiné přesun 10% daňového zatížení z práce na environmentální zátěže a zajištění 50% snížení spotřeby ropných paliv u nových automobilů během následujících deseti let. Více: http://www.zelenykruh.cz/cz/?cislo=113.

Nová stanoviska Evropského hospodářského a sociálního výboru z oblasti životního prostředí, rozvoje venkova a zemědělství, týkající se témat: Obnovitelné suroviny – perspektivy rozvoje využívání látek a energie (z vlastní iniciativy); Dřevo jako zdroj energie v rozšiřující se Evropě (průzkumné stanovisko); Účinky mezinárodních dohod o snižování skleníkových plynů na procesy průmyslových změn v Evropě (stanovisko z vlastní iniciativy) najdete na: http://www.esc.eu.int/.

Během rakouského předsednictví EU padnou klíčová rozhodnutí o směřování EU na poli genetického inženýrství. Evropská komise pořádá ve Vídni od 4.-6. dubna 2006 konferenci „The Freedom of Choice“, jejímž cílem je za účasti expertů a politiků vytvořit rámec pro koexistenci GMO-free zemědělství a GMO zemědělství. Množství nevládních organizací, které nemohly být na konferenci akreditovány, se rozhodlo vyjádřit svůj názor pochodem „March for a GMO-free Europe“ konaným 5. dubna 2006 ve Vídni. Cílem akce, které se budou účastnit lidé z evropských GMO-free regionů, je vyjádřit celoevropský odpor proti GMO. Pochodu se zúčastní ekologové, ochránci spotřebitelů, politikové, zemědělci, antiglobalisté a občané z mnoha evropských zemí a budou mj. prezentovat „Vídeňskou deklaraci za GMO-free Evropu“. Kromě toho byla pro posílení hlasů regionů a komunit koalicí nevládních organizací sepsána celoevropská petice, pod kterou se podepisují regionální a lokální zastupitelstva a požadují své demokratické právo na rozhodnutí, zda se v jejich regionu budou pěstovat GMO plodiny. Více o pochodu i petici najdete na: www.gmofree-europe.org.

Britské Ministerstvo životního prostředí vydalo průvodce ekologickými značkami produktů The Shopper’s Guide to Green Labels. Má sloužit ministerstvům životního prostředí v dalších zemích a ekologickým organizacím, které chtějí podporovat spolehlivé ekologické značky. Průvodce (v angličtině) je ke stažení na: www.defra.gov.uk/environment/consumerprod/shopguide/.

Zelený kruh vydal infolist BIOMASA – návrat k lokální surovinové politice a šance pro ekologické organizace (v souvislosti s únorovým seminářem). Obsahem infolistu jsou základní environmentální fakta týkající se biomasy, situace v ČR, mezinárodní závazky, příklad dobré praxe apod. Infolist je určen pro osvětu prováděnou nevládními organizacemi a je vhodný k distribuci na veřejnosti a zejména do obcí. Stáhnout si ho můžete zde: http://www.zelenykruh.cz/dokumenty/infolist-biomasa.pdf, o papírovou verzi si pište na: linda.klvanova@ecn.cz.

Zelený kruh vydal nové infolisty k projektu HRA O ZEMI. Hra o zemi a ekologická stopa – pracovní list č. 1: http://www.zelenykruh.cz/dokumenty/prac-list-hra-o-zemi.pdf, a dále Infolist Metody aktivního učení (příručka pro středoškolské pedagogy: http://www.zelenykruh.cz/dokumenty/prac-list-hra-o-zemi.pdf. Infolisty Vám také můžeme zaslat v papírové podobě. Pište si na: linda.klvanova@ecn.cz.

Začal vycházet nový Recyklační zpravodaj – e-mailový občasník určený k informování aktivních občanů o odpadové politice a zlepšení recyklace v České republice. Pokud chcete Recyklační zpravodaj dostávat nebo do něj přispívat, pište si na adresu: ivo.kropacek@hnutiduha.cz. Každé číslo RZ bude ke stažení na www.hnutiduha.cz/odpady/recyklacni_zpravodaj.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů