Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dobříš - V Dobříši se uskutečnilo sčítání vodních ptáků. "Vzhledem k mrazivému počasí byla většina vodních ploch pod ledem a ve srovnání s minulým rokem byl počet přezimujících vodních ptáků nižší. Zásluhou rybářských sádek v Dobříši byly rybníky Koryto a Papež z části bez ledu. To umožnilo vodním ptákům přežití," uvedla Dagmar Vávrová z Českého svazu ochránců přírody. Na rybníku Papež pracovníci zaznamenali 56 samic a 67 samců divokých kachen. V Korytském rybníku dokonce 158 samic a 134 samců. Právě na velké množství kachen upozorňuje řidiče, kteří projíždějí kolem Korytského rybníka, výstražná dopravní značka. Kachny jsou totiž natolik ochočené, že z projíždějících aut strach nemají. Podle dobříšské městské policie jsou však řidiči ohleduplní.

Ekologický právní servis (EPS) zřídil v Táboře (Převrátilská 330) novou knihovnu s ekologickou tématikou. Zájemci zde mohou nalézt mnoho zajímavých titulů z oblasti ekologické etiky, sociologie, přírodní architektury a stavitelství, úspor energií v domácnostech, biologického zemědělství, práva životního prostředí či ekologické výchovy. Kromě toho knihovna vlastní mnohé ekologické časopisy. Knihovních exemplářů je momentálně ke třem stovkám. Knihovna je pro veřejnost otevřena ve středu a čtvrtek 13:00-17:00, v jiném čase pouze po předchozí domluvě. Půjčování publikací je bezplatné. Kontakt: tabor@eps.cz.

Středisko ekologické výchovy hl. města Prahy Toulcův dvůr nabízí ekologickým a přírodovědným neziskovým organizacím možnost prezentace na Dni Země, který se letos bude konat v sobotu 22.4.2006 od 10 do 18 hodin. Tato akce je již tradiční součástí dění na Toulcově dvoře a chodí na ni každoročně stovky až tisíce lidí. Součástí programu jsou rukodělné dílny (výroba ručního papíru, mýdla..), výchovné programy (zkoumání mokřadu, entomologie..), informační stánky organizací, různé hry a hudební minifestival.
Nabízejí stánek, stůl či jiný prostor na prezentaci vaší organizace a vašich projektů (zdarma). Více o akci naleznete na http://www.toulcuvdvur.cz/program.asp#denzeme, zájemci o účast nechť se hlásí na: chvatal@toulcuvdvur.cz

Francouzský poskytovatel komunálních služeb Veolia Environnement, největší vodárenská společností na světě, zvýšil v loňském roce provozní zisk o 28 procent na 1,893 miliardy eur díky novým kontraktům. Firma letos počítá se zrychlením tempa růstu provozního zisku. Čistý zisk loni stoupl dokonce o 59 procent na 623 milionů eur. Zaostal však za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali v průměru na 676,1 milionu. V České republice zaměstnává Veolia více než 12.000 lidí a její celkový obrat přesahuje 21 miliard korun.

3.000 tun plastů a 4.800 tun textilu německého odpadu má podle rozhodnutí ČIŽP odstranit jejich dovozce Marek Lacika. Lhůtu k jeho odstranění dostal do koce září letošního roku. Marek Lacika, frýdlantský podnikatel prý odpad do Frýdlantu, Arnoltic, Dolní Řasnice a Černous Boleslavi navezl za účelem jeho roztřídění. Pro zřízení třídící linky v Arnolticích má již souhlas obce, nyní zařizuje změnu užívání objektu v Arnolticích. Od obce Bulovka, k níž Arnoltice patří, získal čas na uskutečnění svého záměru do 30. září.

Groom(USA): Přes 2500 kilometrů čtverečních porostu bylo zničeno rozsáhlými lesními požáry v severním Texasu. Zahynulo sedm lidí a nejméně sedm jich bylo zraněno.
Rozsáhlý oheň byl rekordně ničivější, než ten, který zasáhl Texas v lednu. Čtyři lidé zahynuli v řetězové srážce automobilů, které se srazily v hustém kouři z ohně. Tři lidé zemřeli v plamenech v severovýchodním Amarillu.

Celníci potvrzují, že německé firmy se i nadále snaží vyvážet odpad do České republiky a zpřísněné kontroly celníků a policistů je zatím příliš neodrazují. Roste proto počet kamionů, které jsou na hranicích zadrženy a vzápětí se musí vrátit zpět do Německa.
Podle odhadů České inspekce životního prostředí leží v různých objektech na území Čech a Moravy přibližně 15.000 tun odpadů nelegálně dovezených v posledních měsících z Německa.

Černou skládku německého odpadu v Libčevsi na Lounsku začne na náklady státu likvidovat najatá firma kolem 30. března. Prohlásil to ředitel České inspekce životního prostředí Jan Slanec. Protože firma Bau 24 zodpovědná za navezení odpadu nereaguje na výzvy k odvozu, inspekce navrhne exekuci a potom najme exekuční firmu, která nechá odpad převézt do meziskladu. Tam bude odpad ležet, dokud ho Němci neodvezou do země původu.

BUKUREŠŤ - Podunajská Cernavoda na juhovýchode Rumunska sa dnes stala prvým mestom balkánskej krajiny, na ktoré uvalili totálnu karanténu v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky.
Príčinou rozhodnutia je fakt, že laboratórne testy potvrdili u viacerých úžitkových zvierat mesta, v ktorom žije asi 20.000 ľudí, prítomnosť aj pre človeka nebezpečného vírusu H5N1. Informovalo o tom rumunské ministerstvo poľnohospodárstva. Karanténa by nemala ovplyvniť činnosť neďalekej jadrovej elektrárne. Od októbra 2005, keď vírus vtáčej chrípky po prvý raz objavili v delte Dunaja, zaregistrovali v Rumunsku už 44 ložísk infekcie. Osemnásť z nich je stále aktívnych.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů