Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vlkyňa (RPA) – Rómovia z obce Vlkyňa v okrese Rimavská Sobota začnú na jar likvidovať mistne čierne skládky s odpadom. Rómsku tlačovú agentúru (RPA) o tom informovala starostka obce Anna Tuniová.
„Občanom sme ešte v minulom roku zabezpečili smetné nádoby, takže počet čiernych skládok nám výrazne klesol. Firma zo západného Slovenska nám však raz v mesiaci zabezpečí odvoz odpadu zadarmo, tak to využijeme,“ uviedla starostka.
V obci sa podľa jej slov v súčasnosti začal zber separovaného odpadu. „Rozdali sme občanom farebne rozlíšené vrecia, do ktorých budú podľa pokynov ukladať a triediť odpad. Dá sa povedať, že sme ešte len na začiatku, ale plánujeme sa separáciou odpadu zaoberať dôkladnejšie a znížiť výdavky občanov za odpad, ktoré teraz predstavujú sumu 80 korún na osobu,“ informovala Tuniová.
Na likvidácii čiernych skládok sa budú podieľať občania, ktorí pracujú v obci v rámci aktivačnej činnosti.
V obci Vlkyňa žije 340 obyvateľov, z ktorých približne 210 je rómskeho pôvodu.

Společně na syntetická paliva. Tři velké evropské automobilky a dva velké petrochemické koncerny založily konsorcium nazvané Alliance for Synthetic Fuels in Europe (ASFE).
Jeho cílem je omezit závislost na dodávkách ropy a zemního plynu a vyvinout technologické postupy k výrobě benzinu a nafty také z uhlí a z biomasy.

Vypracovat právní předpisy na úrovni EU, které se budou týkat koexistence geneticky modifikovaných plodin a konvenčního a ekologického zemědělství asi není vhodné.
V současné době tento způsob určení pravidel zřejmě není vhodný vzhledem k tomu, že zkušenosti s pěstováním geneticky modifikovaných plodin jsou omezené a že je potřeba dokončit proces zavádění vnitrostátních opatření. To je hlavní závěr nové zprávy Evropské komise. Nicméně předtím, než bude učiněno jakékoliv rozhodnutí, proběhnou intenzivní konzultace se zúčastněnými stranami. Ideální příležitostí pro tuto diskusi bude konference, která se koná ve dnech 5. - 6. dubna ve Vídni. Opatření pro koexistenci byly předmětem doporučení Komise z července 2003. Mají zajistit, aby bylo vedle geneticky nemodifikovaných plodin možné pěstovat plodiny geneticky modifikované, aniž by to v případě jejich náhodného smísení vyústilo v nepříznivé hospodářské důsledky. Komise navrhuje pracovat společně s členskými státy a zúčastněnými stranami na doporučeních ohledně technických izolačních opatření pro jednotlivé plodiny.

Německý nejvyšší správní soud v Lipsku včera vydal definitivní povolení k výstavbě nového velkokapacitního mezinárodního letiště Berlín-Brandenburg, a ukončil tak několikaleté spory vyvolávané protesty ekologů a obyvatel přilehlých předměstských čtvrtí. Soud však zároveň pro letiště stanovil velmi přísné podmínky ochrany okolí před hlukem. Celý projekt má stát asi dvě miliardy eur. Předpokládá, že od roku 2011 bude letiště schopno odbavit 22 miliónů pasažérů ročně.

ZLÍN  – Již 10. ročník odborné konference Voda Zlín 2006 zahájil hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš, akce se koná pod jeho záštitou.
„Tato konference si za dobu svého trvání v odborné veřejnosti vybudovala významné jméno, proto jsem rád, že jsem mohl zahájit jubilejní desátý ročník. Jsem přesvědčen o tom, že vodním zdrojům, kvalitě vody a jejím úpravám je třeba věnovat systematickou pozornost, a to především s ohledem na budoucnost. Proto je důležité, že se na našem území realizují projekty jako je Čistá řeka Bečva nebo připravovaný projekt Zlínsko – čištění vod pro Evropu,“ uvedl hejtman. Zároveň upozornil na to, že je třeba pokračovat v realizaci krajského plánu rozvoje vodovodů a kanalizací, protože čistírnami odpadních vod je čištěna voda v  67 procentech a připomenul, že je nutné dokončit i vodofikaci, která je v regionu naplněna z 87 procent.
„Také v této oblasti je nutné mít dobrou infrastrukturu, díky ní zdravé životní prostředí a mít tak konkurenceschopně vybaven region,“ zdůraznil hejtman Lukáš.

Sokoleč - Více než tři sta tisíc korun doplácela v loňském roce Sokoleč na likvidaci odpadů. Vedení obce stále věří, že obyvatelé začnou domácí odpad třídit a biologické zbytky dají na kompost. Proto nezvýšilo poplatky z dosavadních 450 korun na osobu na zákonem povolené maximum pěti set. "Apelujeme na obyvatele, aby se snažili co nejvíce obci pomoci. Za vytříděný papír, železo a plasty bychom totiž ještě peníze dostali. Jenomže lidé to zatím většinou házejí do popelnic," upozornil sokolečský starosta František Dymeš s tím, že velký problém je i se zahradním odpadem, který je navíc těžký. "Náklady zvyšuje i drobná stavební suť, kterou by zemědělské družstvo mohlo například použít k zarovnání polních cest," uvedl Dymeš. Velké finanční ztráty mají Sokolečtí i u těch obyvatel, kteří nemají v obci trvalé bydliště. Například čtyřčlenná rodina, která žije v Sokolči jako na chalupě, zaplatí pouze pěti stovku za nemovitost místo 450 korun za každého jejího člena.

Romové, kteří se v sobotu pokusili odcizit transformátor u břeclavského sídliště Na Valtické, se budou zodpovídat ze způsobení ekologické havárie.
Při převrácení totiž ze zařízení unikl transformátorový olej, kterého je tam až dvě stě litrů. Romové, kteří byli zajištěni, se budou muset podělit o náklady na nápravu havárie. Podle vedoucího referátu životního prostředí břeclavské radnice Viléma Vyhnálka to bude stát asi třicet tisíc korun, v případě komplikací až sto tisíc.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů