Pátek, 19. dubna 2024

Obliba velkých stran klesá, rostou zelení

Obliba velkých stran klesá, rostou zelení
Velké strany zaznamenaly v březnu značný pokles volebních preferencí, naopak zelení pokračovali ve strmém růstu. Podle výzkumu agentury STEM, zveřejněného včera, by Bursíkova strana předběhla lidovce.
Vyhoupla se tak na čtvrtou příčku. Zeleným by dalo hlas 9,4 procenta dotázaných, což je o celých 3,8 bodu více. Preference lidovců opět stagnovaly. Hlas by jim dalo 6,1 procenta (-0,3 %).
Výrazný pokles byl zaznamenán u ODS, ČSSD i komunistů. Občanští demokraté dosáhli vůbec nejhoršího výsledku v porovnání s posledními třemi roky, které uvádí STEM.

Hlas by jim dalo 26,7 procenta dotázaných, což je proti únoru o 1,9 bodu méně. Také ČSSD už v druhém výzkumu klesla - o 2,7 bodu na 21, 8 procenta. Komunisté ztratili 2,9 bodu, takže by získali 12,4 procenta hlasů.
ODS by v 200členné Sněmovně obdržela zhruba 70 mandátů, ČSSD 57, komunisté 32, zelení 25 a lidovci 16. Další výzkum tak potvrdil, že by mohla vzniknout většinová koalice ODS, lidovců a zelených. Ta by disponovala 111 křesly.
Většinu by neměla pravicová vláda ODS a lidovců, tedy varianta ideální pro občanské demokraty, ani menšinový kabinet soc. dem. s tichou podporou komunistů, o kterém hovoří premiér a lídr soc. dem. Jiří Paroubek. Zelení odmítají vstoupit do vlády, která by se opírala o komunistické hlasy.
Velká koalice ODS a ČSSD by měla ústavní většinu 127 křesel. Vedení obou stran tuto možnost odmítají.

Škodily hádky o Putina a Grebeníčkův truc?

Autoři výzkumu k výsledkům uvedli, že proti minulému měsíci narostl podíl lidí, kteří nejsou schopni uvést žádnou preferenci či dávají vyhýbavou odpověď. "Rozpaky se promítají do oslabení pozice všech velkých politických stran. Rostoucí podíl lidí v této situaci zvažuje volbu Strany zelených."
Žádnou stranu by nevolilo 11,2 procenta respondentů, což je o 4,5 bodu více. Nerozhodných je 9,8 procenta ( 0,9 %).
Průzkum se konal v prvních osmi březnových dnech. Soc. dem. mohly, kromě některých afér či situace ve zdravotnictví, poškodit například hádky mezi Paroubkem a prezidentem Klausem kvůli návštěvě prezidenta Vladimíra Putina v Praze.
Poslední den šetření vyšel v Právu Paroubkův článek, v němž reagoval na klesající oblibu soc. dem. mimo jiné kritikou volebního štábu či ministra zdravotnictví Davida Ratha. Průzkum ještě nezaznamenal návštěvu britského premiéra Tonyho Blaira, který podpořil Paroubka.
Voliče KSČM mohl odradit spor s bývalým šéfem Miroslavem Grebeníčkem, který se odmítl zúčastnit centrálního startu kampaně.
ODS v době výzkumu sice rozjela svou kampaň vylepením billboardů, na nichž uvádí, kolik peněz by lidé s jejím programem ročně ušetřili, veřejnost na to však zjevně nezareagovala. Takzvaná daňová kolečka začala strana rozdávat až po termínu výzkumu. ODS může škodit, že nechce uvést, jak by kompenzovala zvýšení cen za potraviny v případě projektu 15procentní rovné daně.
Další strany získaly minimální podporu. Obecně "nezávislé" by volilo procento dotázaných, následuje SNK s lídrem Josefem Zielencem (0,7 %). Unii svobody-DEU by volilo 0,3 procenta. Nezávislí demokraté (V. Železný) získali 0,1 procenta.

Volební preference v březnu 2006 v %

ODS 26,7
ČSSD 21,8
KSČM 12,4
Zelení 9,4
KDU-ČSL 6,1
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů