Pátek, 29. března 2024

Ministr Ambrozek navštívil Českou Lípu

Ministr Ambrozek navštívil Českou Lípu
V pátek 17. března navštívil Českou Lípu Ministr životního prostředí ČR RNDr. Libor Ambrozek. Na českolipské radnici ho v odpoledních hodinách přivítala starostka města Hana Moudrá společně s místostarostou Janem Stejskalem a Jiřím Pazourkem. Hlavním tématem diskuse pak byla především regionální problematika z oblasti životního prostředí.

V prvé řadě byl ministr seznámen s veškerou dokumentací, a to včetně fotografických materiálů, která mapuje vznik dvou nelegálních skládek textilu na území města. V případě České Lípy nebyl znám původce skládek, vlastníky dotčených pozemků se poté ukázaly zemědělské podniky v konkurzním řízení a po vyzvání správce konkurzní podstaty nebyl ve stanoveném termínu odpad odklizen. Město se tak, a to především vzhledem k relativně nízkým nákladům na odklizení skládek, v tomto týdnu rozhodlo, že je zlikviduje na vlastní náklady a částky bude následně vymáhat. Českou Lípu tato činnost přišla na cca 7 500,- Kč. Starostka Hana Moudrá se tak po popsání konkrétní situace ve městě zajímala především o to, zda ministerstvo ve vztahu k obcím a městům chystá jakýkoli mechanismus, který by řešil podílení se na vzniklých nákladech, dále jak ministerstvo pokračuje v preventivních opatřeních proti dovozu odpadu z Německa či v neposlední řadě jak bude tato nelegální činnost postihována. Reagovala tak v prvé řadě na novelu zákona o odpadech, kterou dnes schválili poslanci.

Dalším tématem se zde stala možnost zřízení environmentálního střediska vzdělávání, o které bude Česká Lípa již podruhé usilovat, a to právě na základě výzvy Ministerstva životního prostředí ČR, v rámci Operační programu Rozvoj lidských zdrojů. Obsahem projektu je poté zřízení center environmentálního poradenství v několika centrech Českolipska a cílovou skupinou by zde byly děti a mládež.

Námětem další diskuse se poté stalo rovněž vedení vysokého napětí, které by se mohlo dotknout našeho regionu, geologický park u Práchně, parkoviště u Panské skály či projekt "Čistá Ploučnice" atd.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů