Pátek, 29. března 2024

Úsporný ekologický superman

Úsporný ekologický superman

Panasonic TX-28PN1P získal prestižní titul EISA – Ekologický televizor roku 2005. Milovníci čisté přírody mu zajisté tleskají, přehlédnout by ho však neměli ani ti, jimž ekologie nic neříká. Jednou z disciplín, ve které představovaný model zejména vyniká, je nízká spotřeba – a ta přece zajímá každého.
Ve finálovém klání o titul ekologického šampiona porovnávala EISA Panasonic s modely neméně zvučných jmen – Samsung WS28M204N a Philips 32PW8720/12. Testování zahrnovalo tři disciplíny – energetickou náročnost provozu (max./Standby), recyklovatelnost komponentů a kvalitu obalu s ohledem na ekologickou likvidaci. V disciplíně „obal“ má Panasonic zatím co dohánět, díky vítězství v prvém a druhém kole však s výrazným náskokem získal celkové prvenství a s ním zeleně podbarvený titul.

Nízká spotřeba nemá dopad na kvalitu obrazu

Panasonic zcela odolává vzniku moaré, velmi dobře ostří po celé ploše a nabízí stabilní obraz i při prudší změně jasu, středně syté barvy jsou solidně odděleny, černobílá scéna je neutrální. Střed stínítka má oproti rohům mírně vyšší jas, obraz v horní části je oříznut o 1 cm a svislé čáry v okrajových partiích vykazují přibližně půlcentimetrové prohnutí, při běžném provozu si ani jednoho nevšimnete. Po zapnutí se obraz pár sekund doostřuje, poté je příjemný a vyvážený. U obrazových modů, které lze odděleně vymezit pro vysílání a všechny vstupy (dynamický, normální, kino), měníme jas, sytost barev, kontrast, ostrost a šumový filtr s možností návratu továrního nastavení. Přístroj identifikuje širokoúhlý formát ve vysílání i na AV vstupu, vykrytí stínítka můžeme samozřejmě určit i ručně. Audio obsahuje oddělené korekce výšek/hloubek, obvody pro zvýraznění hudby/řeči a pro simulaci prostorového efektu. Zesilovač má dost síly pro ozvučení standardní místnosti, při nejvyšší hlasitosti se mírně prosazuje šum. Virtuální efekt neuškodí, ale ani neoslní, hloubky jsou tuctové, výšky přirozené.

Šetrný k přírodě i k uživateli

Instalace a obsluha jednoduchého televizoru jsou snadné. Menu se třemi vstupními místy – obraz, zvuk a nastavení – komunikuje česky i slovensky, středně citlivý tuner naladila automatika, která stanice zároveň označila názvem a ty místní předsunula. Nové programy umí Panasonic přiladit manuálním procházením pásem využívaných v našem regionu či zadáním kanálu; přímým určením čísla kanálu lze stanici přivolat i mimo nastavovací obvody. Organizátor dovoluje nejen měnit pořadí předvoleb, jemně je doladit nebo smazat, ale též doplnit či aktualizovat jejich název, případně korigovat hlasitost zvukového doprovodu. Další výbava zahrnuje Off-timer definovaný šesti čtvrthodinovými kroky, jednoduchou dětskou pojistku bez numerické ochrany a dost pomalý dekodér teletextu, který neukládá oblíbené strany a neumí přímo vstupovat na podstrany. Dálkový ovladač má tvarově odlišená a logicky rozmístěná tlačítka, přístroj se tedy snadno obsluhuje i potmě, ovladače ve spodní části uřídí základní funkce firemního VCR/DVD. Programy lze volit z programového průvodce, tj. ze seznamu postupně načítaných dvou desítek stanic, obousměrným procházením sestavy či přímým zadáním dokonce i dvouciferné pozice.

Hodnocení: S ovládáním televizoru nebudete mít problémy, nešokuje rozsahem nadstandardní výbavy, soustředí se na obvody definice obrazu, které jsou dobré, a zaujme extrémně nízkou spotřebou, která je nižší než u srovnatelných modelů. Šetrnost k přírodě i peněžence při placení účtů za elektřinu je však vykoupena poněkud vyšší cenou.

Doporučená cena širokoúhlého televizoru Panasonic TX-28PN1P je 15 995 Kč.

www.golias.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů