Čtvrtek, 18. dubna 2024

Cyklotrasy a cyklostezky

Cyklotrasy a cyklostezky
Do budování tras pro cyklisty tečou v Česku ročně desítky miliónů korun. Neexistuje však žádná centrální evidence, co se udělalo nového, co se opravilo a jak se s penězi prostředky hospodaří.
Města říkají, že budují cyklostezky, tedy komunikace pro každodenní dopravu do práce či do školy na kole. Kilometr asfaltové cyklostezky přijde i na několik miliónů. Zatímco Hradec Králové či Pardubice mají systém cyklostezek vyhovující většině obyvatel, kteří si vybírají, zda se vyplatí jet na kole, autem nebo MHD, Praha a Brno nabízejí jen pár kilometrů opravdových cyklostezek.
Cyklotrasy jsou značené cesty pro cykloturistiku. Klub českých turistů vyznačil cyklo-trasy především po silnicích. Proti silničním cyklotrasám se staví několik mapových a průvodcovských nakladatelství v čele se zlínským Shocartem, které vydávají popisy vlastních doporučených tras bez ohledu na KČT. Do zmatku vstoupily obce a regiony, které na vlastní značení získávají peníze z fondů EU.
Proti cyklostezkám se občas stavějí ochránci přírody a také někteří pěší turisté, kteří se nechtějí o cesty dělit. Také proto v Agentuře ochrany přírody a krajiny vznikla pracovní skupina pro rekreaci, sport a turistiku, aby sjednotila postoj ochránců přírody k rekreačním sportovcům. Pro běžného cyklistu vře na poli cyklotras i stezek nepřehledný chaos. Neexistuje publikace, internetová stránka ani infocentrum, kde by šlo kompletně zjistit, kam se dá na kole v Česku vyrazit.
Téma IN připravil JAKUB TUREK
Autor je šéfredaktorem specializovaného serveru Horydoly.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů