Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Ústí nad Labem má být další obchodní centrum. Podle mluvčího magistrátu město výstavbě dalších nebrání, lidé si mají sami vybrat, kam budou chodit a kam ne.
Uvedu pár důvodů, proč by bránit mělo. Hypermarkety způsobují značné problémy. Jejich existence likviduje drobné obchodníky v jejich okolí, velká část zboží se dováží z velkých vzdáleností, což vede k nárůstu kamiónové dopravy, mnoho prodávaných výrobků pochází ze zahraničí, čímž se komplikuje situace českým podnikům.
Výstavba velkých obchodních domů na okrajích měst vede k vylidňování městských center, pokud se postaví přímo v nich, pak zase ruší po staletí vytvářený architektonický ráz. V okolí takových obchodních zařízení dochází ke zvyšování dopravní zátěže, k čemuž přispívají velkokapacitní parkoviště, dochází k dalšímu zastavování volné krajiny. Máme-li v kraji řešit otázku nezaměstnanosti, potřebujeme provést strukturální změny, a ne pouze přehodit dělníky z továren za pulty s lákavým zbožím.
Jiří Škoda, místopředseda ústecké krajské organizace Strany zelených

Reaguji na článek Jeremyho Rifkina Malý krůček pro vodík, velký skok do nové éry (HN 15. března).
Vodík není v žádném případě palivo, ale pouze nosič energie. Palivem by byl v případě, že by se na zemi nacházel jako surovina. Lze jej zatím efektivně a v dostatečném množství vyrábět jen s pomocí elektrické energie. Pokud jede vlak, tramvaj, trolejbus na trolej, je to stejný princip jako na vodíkový článek. Vodík musíme přece vyrobit z elektřiny.
A nahradit vodíkem fosilní paliva (vodík můžeme také spalovat v běžných motorech) by znamenalo postavit několikanásobně více elektráren, zřejmě atomových.
Ing. Miroslav Tvrdek, miroslav.tvrdek@stiga.cz

Od 5. do 8. dubna bude výstaviště v Norimberku hostit největší jihoněmecký veletrh sanitární techniky, vytápění a klimatizace - IFH/Intherm. Výstava se koná v dvouletých intervalech od roku 1976, letošní ročník je tedy jubilejním. Téměř tisícovka vystavovatelů z 26 zemí bude představovat současnou nabídku produktů a služeb pro vytápění a klimatizaci, ale i produktové inovace a trendy v oboru, které jsou zaměřeny do jeho budoucnosti. V současné době patří k hlavním lákadlům ekologické technologie, navazující na řadu modernizačních aktivit v high-tech provedení - solární kolektory, tepelná čerpadla a další metody využívání obnovitelných zdrojů energie.

Jako výsměch zdravému rozumu vyznívá článek V zemi vyroste sto pump na zemní plyn (HN 17. března). Přitom nejde o úvahu, ale o dohodu mezi státem a firmou RWE Transgas.
My žijící na vesnici jsme svědky, že po zdražení plynu se jím topí jen výjimečně. Jsme ale také svědky toho, že kolem nás přibývá ladem ležící půdy v rámci tzv. krajinotvorby. Tento podvod na zemědělství prosazují státní orgány i zelená iniciativa. Přitom české zemědělství má bezkonkurenční šanci být v Evropě na předním místě v produkci bioplynu a jeho přeměně v elektrickou energii.
Ta šance tkví v existenci velkovýrobních celků orientovaných na produkci mléka, vepřového a drůbežího masa a vajec. Elektřina produkovaná z kejdy při příměsi rostlinné biomasy může pronikavě zvýšit konkurenceschopnost našeho zemědělství. Už dnes by bylo možno počítat s produkcí nejméně sta velkých podniků, jako je například Krásná Hora na Příbramsku.
Vlastimil Kozel, Krhanice

Ministr zivotniho prostredi  Libor Ambrozek prerusi kvuli povodnim predcasne svou zahranicni sluzebni cestu a vrati se v patek rano do Prahy.

MACOCHA: Jezero v zatopené Císařské jeskyni u Ostrova u Macochy na Blanensku ve středu odčerpávaly dvě jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Voda z přívalových dešťů a podzemních zdrojů zaplavila jeskyni, která v Moravském krasu slouží pro speleoterapii pacientů dětské ozdravovny, a voda ohrožovala také elektroinstalaci a rozvodné skříně.
„Hasiči nejdříve odčerpávali vodu z nadzemního jezírka, pak čerpadla přesunuli do jeskyně a hladinu se jim podařilo výrazně snížit až po několika hodinách čerpání. Přívalová voda na Blanensku také zasáhla obec Sloup, zatopila správní budovu Sloupsko-šošůvských jeskyní a vedla ke zvýšení průtoku podzemní říčky Punkvy. V obci voda zasáhla sklepy několika domů, z jednoho z nich hasiči evakuovali nemocnou ženu,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.
Na toku řeky Svitavy, kde v okrese Blansko platí druhý stupeň povodňové aktivity, profesionální a dobrovolní hasiči na několika místech čistili jezy od větví a naplavenin, a odčerpávali vodu ze sklepů domů. Voda zaplavila i sklepy a suterénní prostory několika průmyslových objektů, například slévárny na břehu Svitavy v Blansku.

Národná banka Slovenska (NBS) začne vo štvrtok predávať pamätné strieborné mince s tematikou Ochrana prírody a krajiny – Národný park Muránska planina. Sú v nominálnej hodnote 500 korún. Na líci je zobrazený kvet lykovca muránskeho a nad ním časť zrúcaniny Muránskeho hradu. V ľavej spodnej časti je štátny znak s názvom štátu Slovenská republika. Letopočet razby 2006 je pri spodnom okraji mince. Na rube mince je zobrazený pár koní norika muránskeho typu, nad nimi je časť panorámy Muránskej planiny a názov národného parku. Pri pravom okraji je označenie nominálnej hodnoty mince 500 Sk. Mince sú vyhotovené v bežnom vyhotovení a vo vyhotovení proof. Autorom návrhu mince je Karol Ličko. Mince vyrobila Mincovňa Kremnica.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů