Čtvrtek, 28. března 2024

ODS: V ekologických daních by ČR neměla jít dál než Brusel

ODS: V ekologických daních by ČR neměla jít dál než Brusel
Občanští demokraté uvažují o rozšíření mýtného pro kamiony i na silnice nižších tříd. Jsou také připraveni do 1. ledna příštího roku zavést ekologické daně, jak se k tomu zavázala Česká republika v Bruselu. Předseda ODS Mirek Topolánek novinářům při představení 15 tezí ekologického programu řekl, že ODS ale bude trvat na tom, aby Česko v ekologických daních nešlo dál, než uvádí unijní směrnice. Zavedení ekologických daní se pak podle něj nesmí projevit zvýšením celkové daňové zátěže.

Podle stínového ministra životního prostředí a senátora Bedřicha Moldana je zřejmé, že ceny pohonných hmot půjdou nahoru z důvodu vzácnosti. Je proto nutné zvažovat všechna opatření týkající se cen. Promítnutí nákladů jednotlivých výrobků na životní prostředí se může podle Topolánka dotknout spotřebních daní, nikoli však daně z přidané hodnoty. Moldanovi se v této souvislosti nelíbí plán zelených vyrovnávat z výnosu ekologické daňové reformy snížené odvody na zdravotní a důchodové pojištění, jak to funguje v Německu. "Z ekologických daní tam jde zpět do ekologie jen pět procent, to je málo," řekl novinářům.

Jasnější a přehlednější pravidla chtějí občanští demokraté pro účast veřejnosti v rozhodování o životním prostředí. Práva by měla veřejnosti podle Moldana zůstat v současném objemu, ale měla by být jasně formulována tak, aby je nebylo možné zneužívat najatými lobbistickými skupinami, jak se to podle něj projevilo například při přípravách stavby dálnice přes České středohoří. Jasnější pravidla by chtěli občanští demokraté stanovit také pro investice do odstraňování starých ekologických zátěží, tak aby stát zbytečně nevydával peníze jen proto, že nějaké firma o příspěvek požádá.

Ochrana přírody by potom podle ODS měla fungovat pro člověka a jeho budoucnost, nikoli jen tak "sama pro sebe".

Základním principem ekologické politiky ODS by podle Moldana měla být přesná formulace toho, čeho chce stát dosáhnout. Mezi priority bude patřit snížení dopravní zátěže a vysoké energetické náročnosti hospodářství. Nejsilnější opoziční strana podle slov Topolánka nechce stavět ochranu životního prostředí proti hospodářství. Zásadním způsobem chtějí občanští demokraté projasnit právní rámec ochrany životního prostředí a jejich cílem je vytvoření ekologického právního kodexu. Zjednodušení práva by se mělo projevit ve všech oblastech včetně odpadů a dopravy.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů