Pátek, 29. března 2024

Severočeští školáci mohou v ekologické soutěži vyhrát počítač

Severočeští školáci mohou v ekologické soutěži vyhrát počítač

Krásná Lípa (Děčínsko) -- Školáci ze základních škol v Ústeckém a Libereckém kraji mohou vyhrát v ekologické soutěži počítač. Celé jaro a léto mají žáci na to, aby napomohli přírodě při nejrůznějších akcích. Tématem třetího ročníku soutěže, kterou vyhlašuje obecně prospěšná společnost České Švýcarsko a Správa Národního parku České Švýcarsko, je právě praktická ochrana přírody.

"Cílem soutěže je, aby děti získaly potřebné znalosti a zkušenosti v ekologii," řekla ČTK Dana Štefáčková z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Školám se zároveň podle ní otevírá možnost spolupracovat s organizacemi, které působí v oblasti ochrany přírody.

Týmy žáků si mohou vybrat z nejrůznější činnosti. "Mohou se podílet na záchraně obojživelníků během jarních tahů, na sčítání ohrožených druhů živočichů nebo mapování vzácných druhů rostlin," řekla Štefáčková. Děti mohou sázet stromky, stavět budky nebo čistit studánky.

Svou aktivitu poté skupiny žáků představí ostatním školám. Předmětem hodnocení práce nebude pouze její obsah a rozsah, ale i nápaditost a celkový dojem z prezentace, uvedla Štefáčková. Uzávěrka soutěže je 30. září. Vítězný tým, který získá počítač, vyhlásí organizátoři v říjnu v kulturním domě v Krásné Lípě.

Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko je nevládní nezisková organizace, jejímž posláním je přispívat k šetrnému rozvoji Českého Švýcarska prostřednictvím ochrany přírodního prostředí a pozitivní prezentace. Byla založena v roce 2001 Správou Národního parku České Švýcarsko, městem Krásná Lípa a Českým svazem ochránců přírody. Provozuje informační střediska v Krásné Lípě, Jetřichovicích, Chřibské a Hřensku.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů