Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mimořádně drastickou smrtí zemřel bezdomovec, který se v Praze 4 rozhodl přespat v kontejneru. Popeláři ho omylem vysypali i s odpadem do sběrného vozu. V něm se udusil, když se dostal do lisovacího zařízení.
Nešťastníka našli už v polovině března pracovníci třídírny komunálního odpadu v Kamenných Žehrovicích na Kladensku, kde se zpracovává tříděný odpad z celých středních Čech a Prahy. Přivolaní policisté dlouho nevěděli, proč muž zemřel. Čekali na výsledky pitvy.
"Ta jednoznačně prokázala, že jeho smrt nezavinil nikdo cizí. Zemřel udušením, žádné zranění na jeho těle nebylo smrtelné. Pitva v jeho krvi zjistila alkohol," sdělila policejní mluvčí Soňa Budská.
Kriminalisté museli také pátrat po totožnosti mrtvého. Vytipovali proto padesát osob mezi hledanými a pohřešovanými lidmi. Mezi nimi pak mrtvého skutečně našli.
Šlo o jedenačtyřicetiletého muže z Písku, který se již několik let zdržoval jako bezdomovec v Praze," doplnila mluvčí Budská.

Zadržování vody v krajině zajišťují trvalé travní porosty, které jsou přirozenou ochranou proti rychlému odtoku vody do nižších poloh.
Právě vysoká plocha zorané půdy v podhorských oblastech je jednou z příčin, proč voda, kterou nic nebrzdí, ničí majetky a ročně odnáší statisíce tun vzácné ornice.
Svaz marginálních oblastí, který již sdružuje přes 200 farem a zemědělských podniků, dlouhodobě upozorňuje na vysoký podíl orné půdy v českém zemědělství (74 %), který převyšuje evropský průměr (53 %). Dosavadní opatření však zemědělce nemotivují, aby půdu zatravnili. Žádáme tedy znovu Ministerstvo zemědělství, aby v Programu rozvoje venkova výrazněji podpořilo ekologické hospodaření na travních porostech.
Milan Boleslav, předseda Svazu marginálních oblastí

Celkem 17 členských států EU ve čtvrtek varovala Evropská komise v souvislosti s ekologickými prohřešky. Jedenáct zemí podle komise neplní předpisy o čistotě vody na koupalištích a plážích. Kromě toho osm států neplní své závazky o emisích skleníkových plynů. Jedenáct zemí včetně Slovenska dosud podle EK nezavedlo systém tísňového volání pro cestující. Žádná z výtek se netýká ČR.
Komise zahájila za nezavedení celého systému evropské linky tísňového volání 112 právní kroky proti Slovensku, Řecku, Irsku, Itálii, Kypru, Lotyšsku, Litvě, Lucembursku, Maďarsku, Nizozemsku a Portugalsku.
Komise dále poslala první varovné dopisy 11 státům, které stáhly na 7000 pláží a dalších míst ke koupání ze svých oficiálních seznamů a vyhnuly se tak aplikaci pravidel o čistotě vody. Kromě toho zahájil řízení kvůli porušení práva proti Kypru, Lucembursku, Maltě, Španělsku, Německu, Maďarsku, Rakousku a Polsku kvůli nedodržení předpisů EU o omezení skleníkových plynů, konkrétně týkajících se informování o emisích těchto plynů.

Trilobiti, ještěři, přesličky nebo imitace karbonského lesa čekají na návštěvníky od včerejška v budově Západočeského muzea. Jana Mlnáříková (na snímku) upravuje model prvohorního ještěra, jenž je součástí výstavy přibližující, jak vypadala Země před 300 miliony let. Součástí je i krátký animovaný film ve 3D formátu, který návštěvníky vtáhne přímo do děje. Obdivovat rostliny, živočichy a zkameněliny lze v muzeu do konce září.

Most - Mezirezortní komise schválila další projekty za desítky milionů korun na odstraňování škod vzniklých těžbou hnědého uhlí. Na sanaci krajiny severozápadních Čech bylo již dříve vyčleněno 15 miliard korun. "Mezi schválenými záměry je litvínovská rekreační zóna včetně cyklostezky ve čtvrti Nové Záluží za 169 milionů korun a všechny projekty města Lomu," informoval včera vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht. Komise současně vybrala dvě firmy z regionu na pomoc při přípravě a vypisování projektů. Jsou to Mostecká uhelná a Výzkumný ústav hnědého uhlí. První částku ve výši tří miliard na sanaci ekologických škod vláda uvolnila před čtyřmi lety, v roce 2004 to bylo 1,5 miliardy korun a v loňském roce další tři miliardy korun. Celkem je tak pro severozápadní Čechy připraveno už 7,5 miliardy korun. "Nyní je již vypracován návrh na uvolnění dalších tří miliard korun, vláda by jej měla projednat nejpozději do konce května," dodal ještě Vlastimil Aubrecht.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) objevila ve středu v obci Jakule u Nových Hradů na Českobudějovicku kamion s nelegálním odpadem z Německa. Náklad, který byl již částečně vyložen, obsahoval drcenou pryž, smotky drátů a plastové odpady se zbytky tkanin. ČTK to dnes oznámila mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.
Na kamion pracovníky českobudějovické pobočky ČIŽP upozornila cizinecká policie. Inspektoři nařídili jednateli společnosti, jenž si dovoz objednal, aby kamion nechal naložit a okamžitě ho odeslal zpět do Německa. Kamion až na hraniční přechod ve Vojtanově doprovodili celníci. "Dnes dopoledne byl celním ředitelstvím Plzeň tento výstup písemně potvrzen," dodala mluvčí.
Od začátku března řešili celníci a policisté na jihu Čech přes 20 případů nelegálního dovozu odpadů. Zatím poslední dva dopravce zadrželi minulý pátek na přechodu do Rakouska v Halámkách a na česko-německých hranicích ve Strážném. V jednom případě vezl řidič osm autovraků, ve druhém starý papír.

Provincie Gansu v severozápadní Číně v přístích pěti letech bude investovat 5 miliard čínských jůanů k uprávě znečištění Žluté řeky.
Jak bylo oznámeno, celková delka hlavního useku Žluté řeky v provincii Gansu činí přes 900 kilometrů. upráva průmyslového znečíštění a výstavba čístiren městských odpadních vod probíhají velmi pomalu. Objem vody na horním toku Žluté řeky se sníží a v posledních letech se kvalita vody zřetelně klesá.
Na to provincie Gansu v současnosti vypracuje plán. Podle tohoto plánu tato provincie urychlí uprávu průmyslového znečístění a výstavbu čístirem městských odpadních vod a bude budováno přes 200 projektů s cílem zajistit stabilní kvalitu vody na useku Žluté řeky v provincii Gansu v roce 2010.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů