Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologická daňová reforma MŽP je podle ekonomů neefektivní

Ekologická daňová reforma MŽP je podle ekonomů neefektivní

Koncepce ekologické daňové reformy, kterou pro ministerstvo životního prostředí připravoval předseda Strany zelených Martin Bursík, není podle analýzy ekonomů efektivní. Ekonomové ČVUT a Vysoké školy ekonomické ministerskému návrhu mimo jiné vytýkají, že jde výrazně za rámec unijní směrnice, která po členských státech reformu požaduje.

"Ministerstvo navrhuje 1,5 až třikrát vyšší (daňové) sazby, než požaduje Evropská unie, a za kritický považujeme zejména jejich navrhovaný růst do roku 2015," sdělil proděkan Fakulty elektrotechnické ČVUT Oldřich Starý. Navrhované zdanění je také vyšší než v okolních zemích. Podle mluvčí ministerstva Karolíny Šůlové není koncepce ještě hotova a sazby s konečnou platností stanoveny. "Není ani jasné, zda vláda rámcový návrh do voleb přijme," řekla ČTK.

Reforma má zdanit elektrické energie vyráběné v jaderných a uhelných elektrárnách, vybrané suroviny a pohonné hmoty. Tento růst daní mají kompenzovat nižší odvody na sociální pojištění. "Přitom vůbec nerozlišuje, jak vyspělou technologií je elektřina či teplo vyráběno, výše zdanění se odvíjí pouze od použité suroviny," uvedl Starý. V podstatě tak podle něj potrestá ty, kteří používají nové a ekologicky šetrné technologie, ale používají například uhlí.

Reforma by podle výsledků analýzy vedla k razantnímu zvýšení cen tepla a elektřiny a k růstu přerozdělování v rámci státního rozpočtu. Jen v prvním roce své platnosti by reforma měla do státní pokladny přinést 34 miliard a tato částka by se měla do roku 2015 postupně zvyšovat až na 55,6 miliardy korun. Její návrh obsahuje řadu výjimek, což vytváří prostor pro daňové úniky, soudí Starý.

Nejvíce navrhovaná reforma podle analýzy dopadne na nízkopříjmové skupiny obyvatel, kterým by se měly zvýšit životní náklady o zhruba čtyři procenta. Ministerstvo navrhuje jako jednu z variant kompenzovat toto zvýšení sociálními dávkami, což autoři studie nepovažují za efektivní. Znevýhodněny by byly také domácí firmy dalšími daněmi, negativně by se reforma promítla také do bilance zahraničního obchodu a zvýšily by se náklady na výběr daní.

Místo poptávkově orientované daňové reformy, která spoléhá na zdražování energií, doporučil tým analyzující ministerskou předlohu nabídkově orientovanou strategii. Ta by měla podle Starého podpořit moderní zdroje energie, měla by v rozumné míře podporovat společnou výrobu tepla a elektřiny a současně by měla firmy i domácnosti zatěžovat minimálním zdaněním. Tuto daň by neplatily firmy, které prokazatelně snižují své emise.

Zdroj: www.Agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů