Úterý, 23. dubna 2024

Vodní doprava - Telematický sytém zahájí zkušební provoz

Vodní doprava - Telematický sytém zahájí zkušební provoz

Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) plánuje, že v letošním roce zahájí testování telematického systému vodní dopravy v reálných podmínkách. Výhodou pro dopravce bude zejména bezplatné pořízení příslušného softwaru včetně využívání centrální databáze; provozní náklady tvoří pouze připojení na internet. O postupném zavádění telematického systému ŘVC jako jeho investor informoval v polovině března.
Cílem systému, označovaného jako LAVDIS (Labsko-vltavský dopravní informační systém), je výrazným způsobem zjednodušit, zpřístupnit a zlevnit distribuci informací o stavu vodních cest, jejich aktuální splavnosti, koordinovat provoz zejména v plavebních komorách a v přístavech a v neposlední řadě umožnit rejdařům sledování pohybu jejich plavidel.
Během prvního pololetí letošního roku bude systém propojen s jednotlivými plavebními komorami na Labi a rejdaři i státní správa tak získají přehled o jednotlivých proplavováních. Podstatným způsobem se rovněž zkvalitní statistické sledování provozu na vodních cestách.
Již loni se podařilo uvést do testovacího provozu veřejnou část centrální databáze s obecnými informacemi o vodních cestách, a zejména vyvinout software pro sledování pohybu lodí pomocí družicového naváděcího systému GPS. Technologie využívá běžné komponenty, jako je standardní počítač PC s mobilním připojením na internet přes mobilní telefon GSM a s připojenou anténou GPS.
V letošním roce se služby systému rozšíří o elektronické rozesílání a publikaci zpráv o plavebních podmínkách, omezeních a vodních stavech. V jednotném prostředí tak budou k dispozici veškeré aktuální informace o splavnosti včetně dostupných předpovědí. Propojení se zahraničními systémy standardu RIS dovolí získávat informace o plavebních podmínkách a sledovat pohyb plavidel z jednotného prostředí webových stránek LAVDIS po celé Evropě.
ŘVC počítá rovněž s možností využívání elektronické plavební mapy typu Inland ECDIS na plavidle, která se v Evropě stává v palubních navigačních systémech standardem. Během letošního roku by měla být celá labsko-vltavská vodní cesta pokryta zkušební verzí map.

http://www.dnoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů