Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Elektrárnu Dětmarovice na Karvinsku čeká v příštích čtyřech letech generální oprava všech bloků, která má zajistit modernizaci, vyšší účinnost i delší životnost elektrárny. Letos vloží ČEZ do oprav přibližně 600 miliónů korun, řekla mluvčí společnosti pro severní Moravu Sylva Vidláková. "Přinese to snížení emisí, zvýšení účinnosti a zlepšení dalších ekologických parametrů," vysvětlila Vidláková.

VSETÍN - Stovky hektarů lesa poškodila letošní zima na Vsetínsku.
S odtávajícím sněhem lesníci odhalují škody, které se vyšplhají do milionů korun.
Následky sněhové kalamity se nejvíce projevily na mladých lesních porostech. Poškození se projevilo formou zlomů ve vrcholcích i spodních částech kmenů a formou vývratů, informoval Dušan Pinďák z odboru životního prostředí vsetínské radnice. Např. vsetínské městské lesy evidují 72 hektarů poškozených lesů, tedy téměř 10 % lesního majetku. Podobně je na tom také vsetínská správa Lesů ČR. Kalamita zasáhla přibližně 35 000 kubíků dřeva ve slabších porostech, což odpovídá zhruba třetině roční těžby, informoval Josef Dobeš ze vsetínské správy Lesů ČR. Kalamitní dříví je atraktivní pro hmyzí škůdce, proto je nutno jej co nejdříve zpracovat. Zákon určuje termín, do kdy musí být toto dříví vytěženo. Ten se sice liší podle nadmořské výšky, nejpozději ale musí být zpracováno do konce června, konstatoval Pinďák. Likvidace kalamitního dřeva a následná obnova porostů, která spočívá v krajním případě až v jejich rekonstrukci, si vyžádá miliony korun. Jen Městské lesy Vsetín odhadují náklady na zmírnění následků kalamity na více než tři miliony. Za tímto účelem předložila vsetínská radnice žádost o dotaci do operačního programu Zemědělství, z něhož by celá částka mohla být uhrazena.

Případná pomoc středoevropským zemím po povodních byla tématem dnešní schůzky ministrů zahraničí Evropské unie v Lucemburku. Ministři nedospěli ke konkrétní dohodě, o možné pomoci tak bude rozhodovat Evropská komise. Škody, které záplavy způsobily, totiž nejspíš nedosáhly takové výše, aby postižené země dosáhly na pomoc z Fondu solidarity.

Fotografickou výstavu připomínající 20. výročí havárie v černobylské jaderné elektrárně lze vidět v Thámově ulici v Karlíně. Její autor, nizozemský fotograf Robert Knoth, ji pojmenoval Oběť č. 000358. Takto běloruské úřady označily patnáctiletou Aňu Pešenkovou, kterou Knoth fotografoval. Dívka pochází z vesnice Zakoptě a dnes se léčí s nádorem na mozku. Výstava potrvá do 4. května. Katastrofu připomene i expozice v refektáři kláštera Řádu menších bratří - františkánů na Jungmannově náměstí. Snímky představí bývalý mluvčí Greenpeace Václav Vašků, cestovatel Martin Wágner a fotograf Antonín Kratochvíl.

Přírodní zajímavosti a minulost rozlehlých lesů Drahanské vrchoviny představuje výstava v Muzeu Boskovicka. Oblast se nachází severně od Brna a veřejnost zná především její nejnavštěvovanější část - Moravský kras s propastí Macochou a jeskyněmi. Návštěvníci se dozvědí, jak se v lesích severně od Brna pálilo dřevěné uhlí, vápno a vyráběla kolomaz. Výstava seznámí s chráněnými živočichy a rostlinami, které lze v této lokalitě najít. Akce potrvá do 8. května.
Muzeum Boskovicka, Hradní 1, tel.: 516 452 091, www.boskovice.cz/muzeum

Vsetín - Středisko přírodních katastrof - tak se bude jmenovat ojedinělé zařízení, které chce vybudovat radnice ve Vsetíně. Uvnitř: VIDEO.
Mělo by řešit krizové situace při živelních pohromách.
Potřebu vybudování takového střediska vyvolaly povodně a sesuvy půdy na některých místech České republiky během uplynulých dnů.

Čína a USA včera podepsaly příslušné dokumenty týkající se spolupráce v oblasti nebezpečných a tuhých odpadů. Tím byla oficiálně odstartována čínsko-americká spolupráce v této sféře.
Podle příslušných dokumentů budou Čína a USA rozvíjet spolupráci a vyměnu technických informací v oblasti ochrany životního prostředí a organizování sympozii na zmíněné téma. V dokumentech se píše, že za účasti obou strán budou v Číně vytvořeny a zdokonaleny předpisy o zacházení s nebezpečnými a tuhými odpady včetně zdravotnického a elektronického odpadu, použitých pneumatik a dalších položek. Čína a USA se snaží hledat učinná opatření pro zajištění realizace příslušných předpisů.

Litoměřicko - Po opadnutí vody zůstaly v ulicích i okolí obcí tuny povodňového odpadu. Kromě zničeného nábytku či směsného odpadu je to i písek z protipovodňových hrází. Odvoz nepochybně zatíží pokladny postižených obcí.
"Po letošních povodních je ale odpadu nepoměrně méně než při záplavách v roce 2002. Jeho odklízení mají na starosti technické služby a lze říci, že odpad rychle mizí ze všech míst," zhodnotil situaci vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích Pavel Gryndler. S odvozem běžného nekontaminovaného odpadu nejsou problémy, je odvážen na úpohlavskou řízenou skládku. "Kontaminovaný odpad, kam patří například pytlovaný písek z protipovodňových hrází, odvážíme na skládku nebezpečných odpadů do Chabařovic. Nejdříve je však nutné jej vysušit," řekl ředitel Technických služeb v Litoměřicích Jan Smolík. Písek je soustřeďován a suší se v Jiříkových kasárnách. Mokrý jde totiž z pytlů jen obtížně vysypat a je příliš těžký.
Obce coby původce odpadu musí jeho odvoz uhradit. Provozovatelé skládek jim slevy po povodních neposkytli. Spoléhají však, že vynaložené prostředky se vrátí ze státem slíbené podpory určené na odstranění povodňových škod.

Broumovsko - Příští týden se pod hnízdy vzácných dravých ptáků objeví mladí nadšenci. Ve dne v noci budou chránit hnízda sokolů, aby se jejich mláďata mohla v klidu vylíhnout. "Největším nebezpečím jsou turisté a horolezci," tvrdí předseda Klubu ochrany dravých ptáků David Poláček. Hnízda budou hlídat do poloviny června.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů