Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Průzkum zájmu o uspořádání kurzu vzorkování pro evidenci PCB v zařízeních a odpadech! Týká se vás evidence a odstranění polychlorovaných bifenylů (PCB) v zařízeních a odpadech? Je možné se ještě přihlásit do základního kurzu pro evidenci PCB v zařízeních a odpadech. Termín konání bude vypsán po přihlášení 10 zájemců. Přihlásit se můžete na níže uvedené adrese: Ing. Jiřina Barchánková, e-mail: Jirina_Barchankova@vuv.cz, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, Podbabská 30, 160 62 Praha 6, Tel.: 220 197 331, 220 197 270, Fax: 224 310 472.

Severočeská vodárenská společnost a. s. (SVS) zahájila další plánovanou investiční akci, která zajistí rekonstrukci a rozšíření vodovodní sítě zásobující obec Domoušice na Lounsku.
Investiční akce Severočeské vodárenské společnosti „Vodovod Domoušice, Filipov“ je v celkovém finančním objemu 7,47 milionu Kč (bez DPH). Cílem stavby je zajistit zásobování kvalitní pitnou vodu pro obec Domoušice, místní část Filipov, a to s výhledem na uvažované připojení některých okolních obcí (Kounov, Lhota a Nečemice). Investiční akce zahrnuje rekonstrukci stávajícího úseku vodovodního řadu, výstavbu nového úseku, výstavbu nového vodojemu s čerpací stanicí a zrušení starých, technicky nevyhovujících vodojemů.

Během dubna a května se v našich obchodem postupně objeví kompaktní prací prášky. Jsou to výhradně bezfosfátové prášky, které neobsahují ani pomocné soli, které nemají pro praní význam, jen zbytečně přispívají k zasolování povrchových vod. Tyto prášky se používají stejně jako zatím běžně prodávané prostředky s jednou důležitou výjimkou. A tou je o třetinu nižší dávkování. Praní těmito prášky je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale ušetří se i na obalech. To je také důvodem, proč se místo 9-ti kilogramových balení bude dodávat do obchodů jen 6-ti kilogramové. Jak nové kompaktní prášky poznáte. Jednoduše. Na čelní straně budou viditelně označeny značkou Eurocompact. Více na www.kompaktniprasky.cz.

Stod - Řada majitelů lesů se v současné době potýká s krádežemi palivového dříví. Na vině je pochopitelně razantní zdražování energií, čímž vzrůstá zájem o palivové dřevo. Problémy mají například ve Stodě. "U těch, kteří palivové dřevo získávají povolenou samovýrobou v našich lesích, je vše v pořádku. Bohužel, stále častěji se stává, že do lesů najíždí také lidé, kteří zde hospodaří podle hesla z cizího krev neteče," říká starosta Stodu Lubomír Jungbauer.
Názorný příklad jejich činnosti byl dlouho vidět například u cesty na Křížový vrch. Tam zloděj bez povolení kácel stromy a nechával jednometrové pařezy. Rada města proti tomuto nešvaru zakročila. Rozhodla totiž o vybudování závor na hlavních lesních komunikacích. "Pokud budou mít naši občané zájem o samotěžbu palivového dřeva, mohou se obrátit na našeho hajného," dodává starosta.

Lukavice - Studny zahrádkářské a chatové kolonie v Lukavici na Chrudimsku ohrožují jedy ze skládky. Ta je znečištěna tisíci tun ropných látek a dalších odpadů. Rafinační zbytky a kyselé vody ze šachet po těžbě pyritu v této lokalitě navíc vytékají do blízkého potoka a odtud dále do řeky Chrudimky.
"Pomocí vrtů se nyní zjišťuje rozsah rizika pro životní prostředí," řekl včera Jan Kašpar ze společnosti Vodní zdroje Ekomonitor. Podle něj hlavní zdroje pitné vody zatím chemikálie ne-kontaminovaly. "V blízkosti je ale chatová a zahrádkářská kolonie, kde studny budou zřejmě zasaženy," uvedl Kašpar. Likvidace nebezpečných odpadů si vyžádá desítky milionů korun, zatím ale není jasné, kdo to zaplatí. Na skládku údajně legálně vyvážela odpady například pardubická rafinerie Paramo, ale též další podniky. "Současný stav Paramo nezpůsobilo, takže se nebude finančně podílet na sanaci," tvrdí mluvčí společnosti Jana Iovlevová. "V Lukavici jde o dlouhodobý problém, který vypadl ze seznamu prioritních řešení státem," doplnil Kašpar. Skládka nebyla podle něj sledována a první rekultivace navezením zeminy situaci nezlepšila. Navíc ropné látky, kyselé vody a případně další odpady zde mohou spolu nepředvídatelně reagovat.

Desítky lidí z Hluboké nad Vltavou a okolí včera při petiční akci odmítly výstavbu spalovny odpadů v Mydlovarech na Českobudějovicku. O záměru vybudovat v obci zařízení, v němž se má likvidovat až 100 000 tun odpadků ročně, se v regionu hovoří více než deset let. Podle občanů přinese spalovna, která by měla fungovat od roku 2008, do obce další ekologickou zátěž. V Mydlovarech je již odkaliště po bývalé chemické úpravně uranových rud.

V Libčevsi na Lounsku hoří už potřetí skládka odpadu z Německa. Hasiči mají sice oheň pod kontrolou, ale nehasí ho. Nechají skládku vyhořet.
Podle hasičů se tak uvolní méně škodlivin. Hořet má až dva dny. I tentokrát požár zřejmě někdo založil. Nad Libčeves stoupá hustý, černý dým až do výšky 200 metrů. Plameny šlehají zhruba tři metry vysoko. Hoří komunální odpad, tedy plasty, papír, oblečení a další zbytky z odpadkových košů. Během dne dorazí na místo laboratoř z Třemošné u Plzně, která změří množství škodlivin ve vzduchu.
Hořet začalo krátce po půlnoci ze soboty na neděli. Na místo vyjela tři hasičská auta. S ohledem na velký žár a velkou plochu ale nemohou účinně zasáhnout. Jakmile odpad vyhoří, povoláme další jednotky, které popel rozhrnou buldozerem a zchladí ho vodou.

Dunaj v Rumunsku se včera po neustávajících deštích v jižní a západní části země rozvodnil natolik, že hrozí záplavy.
Podle informací, se hladina řeky v Rumunsku zvedla na nejvyšší úroveň v posledních sto letech a ve 12 krajích dosáhla nebezpečné úrovně. Voda tam do včerejšího večera zaplavila 2800 hektarů pole a 500 hektarů lesa. Některé cesty, mosty a venkovská obydlí byla zničena.
Postižené oblasti včera navštívil rumunský premiér Calin Popescu-Tariceanu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů