Sobota, 20. dubna 2024

Ekologické dny v Olomouci lákají na výstavy, koncerty i semináře

Ekologické dny v Olomouci lákají na výstavy, koncerty i semináře

Olomouc - Na výstavy, koncerty, semináře i tradiční ekologický jarmark láká letos návštěvníky festival s názvem Ekologické dny Olomouc. Akce bude zahájena v úterý slavnostním koncertem ruských varhaníků v chrámu svatého Michala. Ekologické dny se letos uskuteční už pošestnácté. Potrvají v krajském městě a okolí do 3. května.

"Účastníky programu čeká řada besed, aktivit v přírodě a krajině Hané, exkurzí, programů pro školy, výstav, seminář věnovaný problematice našeho vzdělávání, tradiční Ekojarmark a celá řada kulturních pořadů," řekl ČTK Michal Bartoš ze Střediska ekologické výchovy Sluňákov.

Festival letos doprovodí také druhý ročník fotografické soutěže s tématem Od země přes kopec do nebe aneb poutník v krajině. Nejlepší fotografie, které byly zaslány do soutěže, mohou zájemci zhlédnout na rozsáhlé fotografické výstavě v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci.

Součástí Ekologických dnů v Olomouci bude také pouť po lužním lese Litovelského Pomoraví. "Pouť bude zahájena před stavbou zcela unikátního nízkoenergetického domu v Horce nad Moravou. Cestou říční nivou se účastníci dozvědí informace o řece Moravě, lužním lese a jeho protipovodňových funkcích. Cesta povede i kolem hráze protržené letošní povodní s objasněním její funkce v souvislosti se zcela mylnými prvotními domněnkami o příčinách jejího narušení," doplnil Bartoš.

Ani letos nebudou chybět besedy a semináře. Zúčastní se jich řada známých osobností. Závěr maratonu diskusí zakončí již tradiční ministerský potlach, kde ministra životního prostředí Libora Ambrozka doplní jeho předchůdci Martin Bursík, Ivan Dejmal a Bedřich Moldan. Diskutovat budou o možnostech politického řešení ekologických problémů.

Ekologické dny vyvrcholí na Horním náměstí 1. května. Na ekojarmarku mohou lidé zhlédnout tradiční řemesla, chybět nebudou ani výstavy a koncert s řadou interpretů.

Festival každoročně navštíví více než 20 000 lidí; Ekologické dny Olomouc se tak podle organizátorů staly nejnavštěvovanější akcí zaměřenou na zvýšení ekologického povědomí veřejnosti v České republice.

Alena Petrželová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů