Čtvrtek, 18. dubna 2024

Oslavte Den Země

Oslavte Den Země
Už po sedmatřicáté se 22. duben promění na celém světě v oslavu Země, připomínku, že na planetu, jíž vděčíme za všechno, by se nemělo zapomínat. I v tuzemsku se konají desítky akcí, jedna z nejzajímavějších na pražském Toulcově dvoře.

Toulcův dvůr v Praze-Hostivaři je ekologii zasvěcen celoročně, ostatně oficiální podnázev zní Středisko ekologické výchovy hlavního města Prahy. Založilo ho před dvanácti lety zájmové sdružení několika organizací a s magistrátem v roce 1996 uzavřelo smlouvu o padesátileté spolupráci.

Ekofarma uprostřed města
Hlavním posláním Toulcova dvora je prohloubit ekologickou výchovu a povědomí. Jedná se vlastně o rozsáhlý statek a usedlost. Na 8 ha se zde nachází komplex památkově chráněných budov (gotický špýchar, barokní stáje), zároveň přírodně zajímavá společenstva (mokřad, lužní les, skalní výchoz, javorový les, květnatá louka) a nakonec zelené plochy obhospodařované člověkem (sad, pole, ekozahrada, školka lesních dřevin).
Zkrátka strávit zde můžete celý den a děti se rozhodně nudit nebudou. Součástí areálu je hospodářský dvůr s ovcemi, kozami a dalšími domácími zvířaty, která tu mají nejen v ohrádkách, ale i mimo ně volně. Pokud se vám nějaké zvířátko z farmy zalíbí, můžete jej (podobně jako v zoo) adoptovat a přispět tak na jeho stravu.
Naučit se můžete vy i děti jezdit na huculských koních. Můžete si vyzkoušet tvoření tradičních výrobků z přírodních materiálů. Pro školy se organizují prohlídky s přednáškami. Maminky s nejmenšími dětmi se scházejí v Mateřském centru Mateřídouška, kde je dětská herna a zahrady. Do toho se pořádají výstavy a mnoho dalších akcí.

Cesta po planetě
Tato sobota bude patřit na Toulcově dvoře Dni Země. Děti čeká "putování po celé planetě". Zábavnou formou se budou moci seznámit nejen se zvířecími obyvateli jednotlivých světadílů, ale zkusí si také vyrobit tradiční výrobky domorodých národů. Akci bude doprovázet hudební minifestival a veletrh neziskových organizací a firem z oblasti ekologie a ochrany životního prostředí, promítat se budou tematické filmy.
Den Země poprvé oslavili v roce 1970 američtí studenti, tehdy se prvního Earth Day zúčastnilo na dvacet miliónů lidí v USA. Po dvaceti letech se začal slavit také v tuzemsku. Na celém světě se pak aktivně zapojují stovky miliónů lidí, sázejí se stromy, čistí potoky, chodí se na výlety do přírody, konají se koncerty a happeningy, festivaly, přednášky.

Informace

Areál je volně přístupný veřejnosti každý den od 8 do 18 h. Na Toulcův dvůr se dostanete metrem (ze stanice Skalka, trasa A, nebo Opatov, trasa C) a odtud autobusem č. 177 na zastávku Chudenická. Je možné přijet i tramvají č. 22 nebo 26 na zastávku Na Groši, pak na křižovatce odbočit doprava a po 50 m zahnout do uličky napravo, přejít lávku přes Botič, kolem základní školy a za ní doprava do kopce po schodech.
* Toulcův dvůr, Kubatova 1/32, Praha 10, tel.: 271 750 548.

Akce

Den Země
Sobota 22. dubna
Toulcův dvůr, Praha
10 - 18 h
* Vstupné je dobrovolné, program jarmarku a celé akce najdete na stránkách:
www.toulcuvdvur.cz
* Další akce, které se konají po celé republice, můžete najít na stránkách: www.kalendarslavnosti.cz
* Oficiální stránky organizátorů mezinárodního Dne Země:
www.earthday.net
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů