Pátek, 29. března 2024

Rajter obnovuje žaloby proti Nemaku

Rajter obnovuje žaloby proti Nemaku
Pět let už bojují sedlák Jan Rajter a jeho rodina proti mexické hliníkárně Nemak, která chce v sousedství jejich farmy rozšířit výrobu hliníkových automobilových hlavic. Včera se rozhodlo, že bitva mezi Rajterovými a nadnárodní společností, podporovanou vlivnými politiky z krajské i městské samosprávy, bude pokračovat. Mostecká radnice totiž nesplnila své závazky z memoranda, které uzavřela s Janem Rajterem počátkem února tohoto roku.
Radnice se v memorandu zavázala, že do 15. dubna 2006 odkoupí od sedláka přes devadesát hektarů pozemků, pokud rodina Rajterových stáhne všechny žaloby proti Mexičanům. Jenže se ukázalo, že radnice nejenže nesehnala peníze na výkup polí, ale ještě poskytla Rajterovým nepravdivou informaci o vstupu ministerstva průmyslu do celé transakce. "Bojujeme dál, obnovujeme všechny žaloby, které jsme z dobré vůle k dohodě pozastavili," reagoval třiasedmdesátiletý Jan Rajter. Náměstkyně primátora Mostu Hana Jeníčková nebyla včera schopna přes celodenní urgence HN na nejnovější vývoj reagovat.

První vítězství
Sedlák Jan Rajter je ostříleným bojovníkem proti mocenské aroganci. Počátkem padesátých let odmítl vstoupit do družstva, komunisté mu sebrali úrodnou půdu a odsoudili ho za narušování socialistické vesnice. Odstěhoval se na Mostecko, kde dokázal soukromě hospodařit v těsném sousedství litvínovské chemičky. Když po roce 1989 koupili Rajterovi statek v Moravěvsi, vyrostla jim za humny hliníkárna, vypouštějící do ovzduší a půdy rakovinotvorné dioxiny. V minulém roce ale Nejvyšší správní soud vydal několik verdiktů, z nichž vyplývá, že továrna byla postavena v rozporu s českými zákony.
"Nejvyšší soud potvrdil naši žalobu, že odnětí půdy, na které Nemak stojí, bylo v rozporu se zákonem o ochraně půdy. Soud také rozhodl, že stavební povolení na přístupovou komunikaci k továrně trpí tak závažnými nezákonnostmi, že jedinou možností je prohlásit stavební rozhodnutí za zcela zmatečné a od samého začátku neexistující," vypočítává Pavel Franc z občanského sdružení Ekologický právní servis, které Rajtera bezplatně zastupuje.
V reakci na tento vývoj navrhl mostecký magistrát, že odkoupí Rajterovy pozemky za stažení dalších žalob proti investorovi. "Napadli jsme i stavební povolení jak na původní stavbu, tak na rozšíření hliníkárny. Pokud by k nim Nejvyšší soud přistupoval se stejnou filozofií jako v předchozích verdiktech, musel by je také prohlásit za nezákonné," míní Pavel Franc.

Jen hra o čas
Po podpisu memoranda požádali Rajterovi o odložení soudního projednání stavebního povolení pro první halu Nemaku, které mělo proběhnout minulý měsíc. Pozastavili i další žaloby. Pak oznámili městu, že za devadesát hektarů svých pozemků požadují více než 200 miliónů korun, tedy něco přes dvě stě korun za metr čtvereční.
Teprve včera se ale Jan Rajter dozvěděl od náměstkyně Hany Jeníčkové, že peníze zatím nemá, ale o všem se jedná. Jde o částku, která přesahuje možnosti mostecké radnice. Jeníčková sdělila Rajterovi, že z ministerstva průmyslu odešel minulý týden dopis na agenturu CzechInvest, na jehož základě mají být uvolněny peníze na nákup Rajterových pozemků. Zároveň požádala, aby Rajterovi počkali do konce týdne. "Řekl jsem jí, že mám podezření, že z jejich strany jde jen o zdržovací taktiku. Nemak již totiž začal s výstavbou druhé haly a politici se pro něj snaží získat čas, aby soudy rozhodovaly o legálnosti stavby co nejpozději, kdy už by bylo těžké cokoliv zvrátit. To paní Jeníčková důrazně popřela," líčí průběh jednání Jan Rajter.
Mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac ale poskytl Hospodářským novinám vyjádření, které je v rozporu s tím, jak Rajterovým vylíčila situaci Hana Jeníčková. "Jsme rádi, že se ledy pohnuly a hledá se řešení příznivé pro Nemak. Ale ministerstvo průmyslu neuvažuje, že by se vložilo do celé záležitosti. Nemáme zdroje ani programy, z nichž bychom mohli peníze na nákup Rajterových pozemků čerpat. Toto naše vyjádření je závazné i pro CzechInvest, který je agenturou ministerstva," zdůraznil Mravinac.

Bohorovnost zůstává?
Starému sedlákovi ulehčuje kličkování úřadů složité dilema. "Nebyli jsme šťastní z toho, že by o nás lidé, kteří nedokážou pochopit, co pro rolníka znamená úrodná půda, říkali: Tak se nakonec stejně nechali koupit," poznamenává Jan Rajter. "Ale chtěli jsme se nějak dohodnout, nechtěl jsem být obviněn, že svou zaťatostí připravím stovky lidí o práci v Nemaku. Teď jsem se ovšem s panem Francem dohodl, že nejenže obnovíme naše staré žaloby, ale Ekonomický právní servis připraví i některé nové."
Znamená zmatený postup našich úřadů, že Nemak ztrácí půdu pod nohama a nové žaloby by mohly uspět? "Víte, co je problém? I když nakrásně vyhrajeme další soudy, politici a úředníci je asi budou přehlížet stejně bohorovně jako verdikty předchozí," říká Pavel Franc.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů