Čtvrtek, 25. dubna 2024

OSLAVY DNE ZEMĚ VE ZDRAVÝCH MĚSTECH, OBCÍCH A REGIONECH JIŽ NAPLNO PROPUKLY

OSLAVY DNE ZEMĚ VE ZDRAVÝCH MĚSTECH, OBCÍCH A REGIONECH JIŽ NAPLNO PROPUKLY

Dnešním svátkem Dne Země vrcholí již sedmatřicátý ročník celosvětové kampaně, která odstartovala v roce 1970 v San Francisku. Měla především upozornit na zhoršující se stav životního prostředí a podpořit možnosti, jak tomuto procesu zabránit. V České republice se každoročně v rámci kampaně pořádají desítky akcí, do kterých se zapojují také Zdravá města, obce a regiony ČR. Letošní ročník bude mít rekordní účast. Oslav se zúčastní 29 členů Národní sítě Zdravých měst ČR, což je o 5 více nežli v minulém roce.

 

Svátek Země se v roce 2006, zdá se, vydaří, alespoň počasí tomu nasvědčuje. Po dlouhé zimě nám tak příroda dává šanci si vychutnat její přívětivější tvář a oslavy mohou propuknout naplno. Ve Zdravém městě  Ústí nad Labem započal týden oslav ke Dni Země již 18.4., kdy se mohli mladí lidé setkat s představiteli města v Domě dětí a mládeže a diskutovat na téma „Doprava v našem městě“. Do jarního úklidu, který je již tradiční akcí, se pro změnu pustily např. Zdravá města a obce Moravská Třebová, Hodonín, Letovice, Strašín či Chrudim. V Chrudimi se do úklidu města zapojilo celkem 940 pomocníků. Tradičními akcemi jsou také ekojarmarky, nabízející nejrůznější výrobky zdravé výživy, ale také možnost se dozvědět řadu zajímavých informací o tradičních řemeslech či výrobních postupech, které již téměř z běžného života vymizely. Ekojarmark se uskutečnil např. ve Zdravém městě Hodonín, Zdravé město Prostějov ho chystá na zítřejší svátek, tedy 22.4.  Jediná Zdravá městská část v ČR Praha Libuš-Písnice se do kampaně zapojila letos poprvé. Právě dnešní den zde Meteorologická od 10 hod. do 16 hod. oslavuje svátek životního prostředí. Učitelé s dětmi připravují výstavy, zábavné soutěže a hry i divadelní představení. Že není svátek Země jen o zábavě, dokazuje např. Zdravé město Kopřivnice, jehož Odbor životního prostředí připravil již tradiční akci - bezplatnou likvidaci kompletních autovraků. Ve Zdravém městě Vsetín poukazují na další rozměr tohoto významného svátku. Návštěvníci se mohli dozvědět řadu zajímavých informací k tématům rozvojové spolupráce či problematice chudoby v tzv. třetím světě. Mezinárodnímu tématu se bude věnovat také Zdravé město Litoměřice, kde se ve dnech 26.-27.4 uskuteční akce Den Země napříč Evropou. Zdravé město Brno oslaví svátek Země mj. cyklojízdami. Dnes odpoledne se uskuteční již 16. ročník jízdy na kolech centrem Brna a zítra je plánován cyklovýlet do Židlochovického zámeckého parku. Oslavy Dne Země potrvají v některých Zdravých městech, obcích a regionech až do konce dubna.

 

Dne Země se letos účastní:

Bolatice, Boskovice, Brno, Hodonín, Chrudim, Karviná, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Litoměřice, Litomyšl, Moravská Třebová, Orlová, Pelhřimov, Praha – Libuš, Prostějov, Slaný, Strašín, Telč, Třebíč, Třeboň, Uherský Brod, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Velké Meziříčí, Veselí nad Moravou, Vsetín, Zlín.

 

Jednotlivé programy a další informace ke kampani naleznete na www.nszm.cz

 


·          mezinárodní Projekt Zdravé městov roce 1988 iniciovala Světová zdravotní organizace a k jeho realizaci přizvala nejvýznamnější evropské metropole. Za patnáct let trvání projektu v Evropě vzniklo 1300 Zdravých měst ve 30 zemích (např. Velká Británie, Francie, Itálie, Německo, Maďarsko aj.). Základním cílem této aktivity je podpořit na úrovni měst, obcí a regionů realizaci mezinárodně uznávaných hodnot: zdraví, udržitelný rozvoj a kvalitu života.

·          Národní síť Zdravých měst ČR - asociace sdružující města, obce a regiony, které realizují mezinárodní Projekt Zdravé město (PZM) – Zdravá města, obce a regiony systematicky podporují kvalitu veřejné správy, kvalitu strategického plánování a řízení s ohledem na udržitelný rozvoj a podporu zdraví, ptají se svých obyvatel na jejich názory. NSZM má dnes 72 členů, s regionálním vlivem na 1110 měst a obcí, ve kterých žije 2,4 milionu obyvatel (24 % populace ČR). Více informací o NSZM naleznete na internetových stránkách www.nszm.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů