Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Občanské sdružení Energy Centre České Budějovice spolu s městem Český Krumlov a hornorakouským Svazem pro úspory energií pořádá školicí program  „Energetické poradenství pro multiplikátory“.
Program se bude konat v období květen – srpen 2005 v rámci projektu „Pilotní projekt využití solární energie v budově Městského úřadu v Českém Krumlově a doprovodný školicí program na téma obnovitelné zdroje energie“, bude sestávat ze šesti seminářů a šesti exkurzí a bude realizován za podpory Evropské Unie v rámci programu Phare GS CBC 2003. 
Účastníci školícího programu budou mít možnost se seznámit se způsoby využití jednotlivých druhů obnovitelných zdrojů – sluneční energie, biomasy, vodní a větrné energie – dále s energetickou politikou a legislativou v ČR, se systémem podpor a dotací v této oblasti a v neposlední řadě poznají principy nízkoenergetické výstavby a rekonstrukce budov.
Bližší informace naleznete na www.eccb.cz

Sbírat borůvky běháním po lese už je pasé. Právě nyní je nevhodnější doba k vysazení keříků kanadských nebo zahradních velkoplodých borůvek přímo na zahrádce.
Kanadské borůvky lze pěstovat na plném slunci i v polostínu. Nutná je pouze větší zálivka v době tvorby plodů a základním požadavkem je kyselá půda, které lze dosáhnout výsadbou do speciálního substrátu.
Keříky v plné plodnosti dosahují kolem 150 cm a při správném udržování a hnojení vydrží na zahrádce třicet let.

Pecerady - Desítky automobily přejetých žab. Tak vypadá nyní silnice mezi Pecerady a Brodcemi, místními částmi Týnce nad Sázavou. Možná už příští rok na chráněné obojživelníky nalíčí ekologové "pasti" a tím je uchrání od krutého osudu. "Letos zabezpečujeme v okruhu svého působení pět míst, kde docházelo k hromadnému úhynu obojživelníků," uvedl na dotaz, co s peceradskou situací chce dělat ČSOP Vlašim a jeho člen, Karel Kříž. Ekologové kromě fyzické záchrany také monitorují další místa. V souvislosti s tím pak na podzim plánují, která místa zabezpečí v následujícím roce. "Budeme proto lokalitu v Peceradech sledovat a v případě, že zde bude docházet k velkému úhynu obojživelníků, v řádu tisíců, budou zde nataženy zábrany a zajištěn pravidelný přenos zvířat z odchytových nádob," přislíbil Kříž.

Vědcům z Univerzity Frankfurt se podařilo vyvinout nový typ kvasinky, který může produkovat z bezcenného rostlinného odpadu alkohol.
Vědcům z Univerzity Frankfurt se podařilo biotechnologickými postupy vyvinout nový typ kvasinky, který může za příznivou cenu a v dostatečném množství získávat z bezcenného rostlinného odpadu alkohol. Kvasinky dosud používané k výrobě etanolu využívaly omezený podíl cukru z rostlinného materiálu. Na rozdíl od běžné výroby etanolu z drahých zemědělských produktů (z obilovin, cukrovky nebo cukrové třtiny) umožňuje nová metoda také přeměnu cukru z rostlinných zbytků jako např. ze zemědělského odpadu, slámy nebo dřeva. Nyní se musí ještě prozkoumat morfologie nové kvasinky a také možnost využití v průmyslovém měřítku.

Policie obvinila kvůli dovozu německých odpadů do Libčevsi a Postoloprt na Lounsku šest lidí. Pěti Čechům a Němci hrozí za porušení předpisů pro nakládání s odpady až pět let vězení. Tři z obviněných vozili odpad do Libčevsi. Další do Postoloprt, odkud ho rozváželi na povolené skládky v Tušimicích a Jirkově na Chomutovsku.

Srbský, maďarský a rumunský ministři zahraničí se včera sešli v severosrbském městě Novém Sadu k neléhavé schůzce, na které se rozhodli, že tyto tři země budou těsně spolupracovat v boji proti povodním a při nabídce pomoci postiženým lidem.
Ministři zahraničí Srbska, Maďarska, Rumunska na schůzce jednomyslně souhlasili s tím, že svolají mimořádnou schůzku, které se účastní hydrologičtí odborníci. Kromě toho založí společný fond pro nabídku pomoci postiženým lidu. Tyto tři země budou společně kontrolovat přítok Dunaje řeku Tiszu, která protéká Srbskem, Maďarskem a Rumunskem.

Evropská komise udělila první autorizaci na používání biogenerika Omnitrope, který pomáhá léčit poruchy růstu a nedostatek růstových hormonů u dětí i dospělých. Na rozdíl od běžných generik, které jsou kopií léku, který již není chráněn patentem, jsou biogenerika komplexními biologickými molekulami, jež jsou podobné - nikoliv však identické - s již autorizovanými biotechnologickými léčivy. Biogenerika nazývaná jako "bioobdobné" (biosimilar) produkty proto podléhají jiným principům testování než běžná generika.

Kniha autorů Karla Srdečného a Jana Truxy odpovídá na nejčastější problémy zájemců o tepelné čerpadlo. Podrobně ze zabývá volbou správného typu tepelného čerpadla - s ohledem na různé přírodní podmínky, na stav budovy a její provoz. Poukazuje na specifické stránky provozu tepelného čerpadla - spolupráci s otopnou soustavou a s dalšími zdroji tepla v domě. Podrobněji rozebírá i ekonomiku provozu a vliv na životní prostředí. Smyslem knihy je pomoci zájemcům o tepelné čerpadlo kvalifikovaně a správně se rozhodnout.
Kniha má rozsah 84 stran a stojí 109 Kč.
Všechny uvedené publikace je možné objednat na adrese: Vydavatelství ERA, Berkova 8, Brno, tel.: 541 249 228, e-mail: distribuce@erag.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů